Erre jutottak brit tud√≥sok, akik szerint ugyan a bŇĪn√∂zŇĎk ar√°nya nagyon alacsony a betegek k√∂r√©ben is, de az orvosok eddig csak a betegek √∂nvesz√©lyess√©g√©re koncentr√°ltak.

Eg√©sz pontosan a f√©rfiak 3,7, a nŇĎknek pedig 0,5 sz√°zal√©ka k√∂vetett el erŇĎszakos bŇĪncselekm√©nyt, miut√°n meg√°llap√≠tott√°k n√°luk a klinikai depresszi√≥t, m√≠g a teljes lakoss√°g eset√©ben ez az ar√°ny 1,2 illetve 0,2 sz√°zal√©k.

Az oxfordi egyetem tanulm√°ny√°t a Guardian ismerteti: a kutat√≥k 47 ezer sv√©dorsz√°gi beteg adatait vizsg√°lva jutottak a fenti k√∂vetkeztet√©sre. ErŇĎszakos bŇĪncselekm√©ny alatt az ember√∂l√©st, ember√∂l√©s k√≠s√©rlet√©t, testi s√©rt√©st, rabl√°st, gy√ļjtogat√°st √©s a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szexu√°lis bŇĪncselekm√©nyeket √©rtett√©k.

"Fontos felfedez√©s, hogy a depresszi√≥sok t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©ge nem k√∂vet el erŇĎszakos bŇĪncselekm√©nyt, √©s akik igen, azoknak az ar√°nya is alacsonyabb a skizofr√©ni√°ban √©s bipol√°ris zavarban szevedŇĎkn√©l, nem is besz√©lve a k√°b√≠t√≥szer- vagy alkoholf√ľggŇĎkrŇĎl" ‚Äď mondta a kutat√≥csoport vezetŇĎje, Seena Fazel.

De akkor mi a l√©nyeg? Egy megk√©rdezett kutat√≥ √©s pszichol√≥gus, Andrea Cipriani szerint az, hogy a p√°ciensekben tudatos√≠tani kell, hogy az erŇĎszakos gondolatok √©s cselekedetek a betegs√©g r√©szei: "Megk√∂nnyebb√ľl√©s a betegek sz√°m√°ra, hogy besz√©lhessenek arr√≥l, mit √©reznek. Megk√∂nnyebb√ľl√©s, ha tudj√°k, van ki√ļt, √©s a betegs√©g√ľk is kezelhetŇĎ."

Advertisement

Egy m√°sik fontos szempont, hogy a depresszi√≥s betegeket kezelŇĎ orvosoknak eddig csak arra h√≠vt√°k fel a figyelm√©t, hogy fokozottan nagy az es√©lye annak, hogy a betegek saj√°t magukban tesznek k√°rt: "Kimutattuk, hogy az erŇĎszakos bŇĪncselekm√©nyek ar√°nya legal√°bb ennyire magas, de eddig ezek nem kapt√°k meg a megfelelŇĎ figyelmet az orvosi gyakorlatban" ‚Äď mondta Seena Fazel, aki szerint a kutat√°s k√∂vetkezŇĎ l√©pcsŇĎje a depresszi√≥ √©s az erŇĎszak k√∂z√∂tti kapcsolatok k√∂zelebbi vizsg√°lata lehet.

Fotó: Getty Images