This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A depressziósok gyakrabban követnek el erőszakos bűncselekményt

Illustration for article titled A depressziósok gyakrabban követnek el erőszakos bűncselekményt

Erre jutottak brit tudósok, akik szerint ugyan a bűnözők aránya nagyon alacsony a betegek körében is, de az orvosok eddig csak a betegek önveszélyességére koncentráltak.

Advertisement

Egész pontosan a férfiak 3,7, a nőknek pedig 0,5 százaléka követett el erőszakos bűncselekményt, miután megállapították náluk a klinikai depressziót, míg a teljes lakosság esetében ez az arány 1,2 illetve 0,2 százalék.

Az oxfordi egyetem tanulmányát a Guardian ismerteti: a kutatók 47 ezer svédországi beteg adatait vizsgálva jutottak a fenti következtetésre. Erőszakos bűncselekmény alatt az emberölést, emberölés kísérletét, testi sértést, rablást, gyújtogatást és a különböző szexuális bűncselekményeket értették.

Advertisement

"Fontos felfedezés, hogy a depressziósok túlnyomó többsége nem követ el erőszakos bűncselekményt, és akik igen, azoknak az aránya is alacsonyabb a skizofréniában és bipoláris zavarban szevedőknél, nem is beszélve a kábítószer- vagy alkoholfüggőkről" – mondta a kutatócsoport vezetője, Seena Fazel.

De akkor mi a lényeg? Egy megkérdezett kutató és pszichológus, Andrea Cipriani szerint az, hogy a páciensekben tudatosítani kell, hogy az erőszakos gondolatok és cselekedetek a betegség részei: "Megkönnyebbülés a betegek számára, hogy beszélhessenek arról, mit éreznek. Megkönnyebbülés, ha tudják, van kiút, és a betegségük is kezelhető."

Advertisement

Egy másik fontos szempont, hogy a depressziós betegeket kezelő orvosoknak eddig csak arra hívták fel a figyelmét, hogy fokozottan nagy az esélye annak, hogy a betegek saját magukban tesznek kárt: "Kimutattuk, hogy az erőszakos bűncselekmények aránya legalább ennyire magas, de eddig ezek nem kapták meg a megfelelő figyelmet az orvosi gyakorlatban" – mondta Seena Fazel, aki szerint a kutatás következő lépcsője a depresszió és az erőszak közötti kapcsolatok közelebbi vizsgálata lehet.

Fotó: Getty Images

Share This Story

Get our newsletter