Illustration for article titled A dél-koreai irredentizmus komikus kis szigetecskéi

Minél jobban megy egy országnak, annál nevetségesebb területi követeléseken pörög, így aztán kevés dologról esik annyi szó Dél-Korea mindennapjaiban, mint Dokdóról, szűk húsz hektárnyi sirályszaros szikláról a Japán-tenger közepén.

Európai nyelveken Liancourt-szikláknak hívják a Japán és Dél-Korea által is követelt, két nagyobb és számtalan kisebb sziklából álló archipelágócskát, mely félúton van a tengerben Japán és Dél-Korea között. A szigetek környékén halásznak és a tenger alatt állítólag földgázlelőhelyek is találhatók, de egyrészt egyik ország sem szűkölködik szigetekben és sekély tengerben, másrészt még a magyar irredentizmus ismeretében is lenyűgöző az a hév, amivel Dél-Korea követeli a jelenleg épp általuk adminisztrált 18,7 hektár vulkanikus madárszart.

Advertisement
Illustration for article titled A dél-koreai irredentizmus komikus kis szigetecskéi

Nincs például dél-koreai időjárásjelentés Dokdo nélkül. Ha csak öt helyszín hőmérsékletéről és csapadékviszonyairól szól a hír, az így oszlik meg:

  • Szöul: 25 milliós gigalopolisz
  • Puszan: 4 milliós kikötőváros, az ország második legnagyobb városa
  • Tegu: 2,5 milliós nagyváros, az ország harmadik legnagyobb városa
  • Csedzsusi: Dél-Korea elsőszámú nyaralószigetének reptere és fővárosa
  • Dokdo: 18,7 hektár madárszar

És nem csak arról van szó, hogy az állami propaganda nyomja, hanem a jelek alapján az emberek is véresen komolyan veszik. Bárhol, bármikor lehet koreaiul és angolul kiírt Dokdo-feliratokba botlani, és a dél-koreai iskolások külvilágnak szóló üzeneteit gyűjtő Korean Students Speak blogon is posztok garmadája hirdeti, hogy Dokdo koreai, ami elég viccesen néz ki egy cuki, egyenruhás iskoláslány kezében.

Advertisement
Illustration for article titled A dél-koreai irredentizmus komikus kis szigetecskéi

A képeken látható, elképesztő részletgazdagságú modellt egy szöuli metrómegállóban fényképeztem, sirályokkal, kishajókkal, műfűvel berendezett akváriumban hirdette a világ egyik legnagyobb, leggazdagabb, legfejlettebb metropoliszában, hogy mit is kell tudni a szent és elidegeníthetetlen Vaterlandról.

Share This Story

Get our newsletter