Min√©l jobban megy egy orsz√°gnak, ann√°l nevets√©gesebb ter√ľleti k√∂vetel√©seken p√∂r√∂g, √≠gy azt√°n kev√©s dologr√≥l esik annyi sz√≥ D√©l-Korea mindennapjaiban, mint Dokd√≥r√≥l, szŇĪk h√ļsz hekt√°rnyi sir√°lyszaros szikl√°r√≥l a Jap√°n-tenger k√∂zep√©n.

Eur√≥pai nyelveken Liancourt-szikl√°knak h√≠vj√°k a Jap√°n √©s D√©l-Korea √°ltal is k√∂vetelt, k√©t nagyobb √©s sz√°mtalan kisebb szikl√°b√≥l √°ll√≥ archipel√°g√≥csk√°t, mely f√©l√ļton van a tengerben Jap√°n √©s D√©l-Korea k√∂z√∂tt. A szigetek k√∂rny√©k√©n hal√°sznak √©s a tenger alatt √°ll√≠t√≥lag f√∂ldg√°zlelŇĎhelyek is tal√°lhat√≥k, de egyr√©szt egyik orsz√°g sem szŇĪk√∂lk√∂dik szigetekben √©s sek√©ly tengerben, m√°sr√©szt m√©g a magyar irredentizmus ismeret√©ben is lenyŇĪg√∂zŇĎ az a h√©v, amivel D√©l-Korea k√∂veteli a jelenleg √©pp √°ltaluk adminisztr√°lt 18,7 hekt√°r vulkanikus mad√°rszart.

Nincs p√©ld√°ul d√©l-koreai idŇĎj√°r√°sjelent√©s Dokdo n√©lk√ľl. Ha csak √∂t helysz√≠n hŇĎm√©rs√©klet√©rŇĎl √©s csapad√©kviszonyair√≥l sz√≥l a h√≠r, az √≠gy oszlik meg:

  • Sz√∂ul: 25 milli√≥s gigalopolisz
  • Puszan: 4 milli√≥s kik√∂tŇĎv√°ros, az orsz√°g m√°sodik legnagyobb v√°rosa
  • Tegu: 2,5 milli√≥s nagyv√°ros, az orsz√°g harmadik legnagyobb v√°rosa
  • Csedzsusi: D√©l-Korea elsŇĎsz√°m√ļ nyaral√≥sziget√©nek reptere √©s fŇĎv√°rosa
  • Dokdo: 18,7 hekt√°r mad√°rszar

√Čs nem csak arr√≥l van sz√≥, hogy az √°llami propaganda nyomja, hanem a jelek alapj√°n az emberek is v√©resen komolyan veszik. B√°rhol, b√°rmikor lehet koreaiul √©s angolul ki√≠rt Dokdo-feliratokba botlani, √©s a d√©l-koreai iskol√°sok k√ľlvil√°gnak sz√≥l√≥ √ľzeneteit gyŇĪjtŇĎ Korean Students Speak blogon is posztok garmad√°ja hirdeti, hogy Dokdo koreai, ami el√©g viccesen n√©z ki egy cuki, egyenruh√°s iskol√°sl√°ny kez√©ben.

Advertisement

A k√©peken l√°that√≥, elk√©pesztŇĎ r√©szletgazdags√°g√ļ modellt egy sz√∂uli metr√≥meg√°ll√≥ban f√©nyk√©peztem, sir√°lyokkal, kishaj√≥kkal, mŇĪfŇĪvel berendezett akv√°riumban hirdette a vil√°g egyik legnagyobb, leggazdagabb, legfejlettebb metropolisz√°ban, hogy mit is kell tudni a szent √©s elidegen√≠thetetlen Vaterlandr√≥l.