Sose v√°ltozott annyit a Macintosh g√©peken fut√≥ OS X k√ľlleme, mint amennyit most ŇĎsszel fog, amikor kij√∂n az √ļj verzi√≥, a Yosemite. Erre a dilis j√°tsz√≥t√©rre kell majd sz√°m√≠tani.

Annyit finomodott mára a lassan 15 éves OS X, hogy talán már csak kevesen emlékeznek, hogy mennyire sokkoló volt megjelenése annak idején.

Persze az√©rt is neh√©z eml√©kezni, mert 1999‚Äď2000 magass√°g√°ban senki nem haszn√°lt Macintosht, az addigra t√∂nkretett, f√∂ldbe miszmenedzselt c√©g t√ļl√°razott, pocs√©k sz√°m√≠t√≥g√©peit t√©nyleg csak az haszn√°lta, aki romantikusan hitt valamiben.

A sz√ľrke, r√©gies klasszikus Mac OS ut√°n az OS X vizu√°lis st√≠lusa, az Aqua, eg√©szen sz√ľrre√°lis volt. K√©k zsel√©gombjaival, sz√ľrke cs√≠koz√°s√°val, sz√≠nes bogy√≥ival olyan volt, mint egy nyal√≥kabolt √©s egy drogtanya szerelemgyereke, azt√°n az √©letben kider√ľlt, hogy mennyire j√≥. M√°rmint nem r√∂gt√∂n, mert az elej√©n el√©g rossz volt, de √ļgy 2003 k√∂rny√©k√©re.

Sokat visszavettek az√≥ta az elsŇĎ verzi√≥b√≥l, de alapjaiban most fognak csak elŇĎsz√∂r hozz√°ny√ļlni, az ŇĎsszel megjelenŇĎ Yosemitevel. Ez a kis vide√≥ a leendŇĎ oper√°ci√≥s rendszer formai egys√©g√©t √©s sz√≠nvil√°g√°t mutatja be, meg azt, hogy ennyi √©v ut√°n b√ļcs√ļzik a Lucida Grande, √©s Helvetica Neue lesz itt is a rendszerfont, ak√°rcsak Ios-en.

Advertisement

√Črdekess√©g, hogy a mesesz√©p kaliforniai v√∂lgyrŇĎl elnevezett Yosemite nev√©t nem √ļgy kell mondani, mintha afro-amerikai st√≠lusban √ľdv√∂z√∂ln√©nk egy arab vagy zsid√≥ szem√©lyt, hanem √ļgy, hogy jo-SZEM-iti.

via Plastik média