Sose változott annyit a Macintosh gépeken futó OS X külleme, mint amennyit most ősszel fog, amikor kijön az új verzió, a Yosemite. Erre a dilis játszótérre kell majd számítani.

Annyit finomodott mára a lassan 15 éves OS X, hogy talán már csak kevesen emlékeznek, hogy mennyire sokkoló volt megjelenése annak idején.

Advertisement

Persze azért is nehéz emlékezni, mert 1999–2000 magasságában senki nem használt Macintosht, az addigra tönkretett, földbe miszmenedzselt cég túlárazott, pocsék számítógépeit tényleg csak az használta, aki romantikusan hitt valamiben.

A szürke, régies klasszikus Mac OS után az OS X vizuális stílusa, az Aqua, egészen szürreális volt. Kék zselégombjaival, szürke csíkozásával, színes bogyóival olyan volt, mint egy nyalókabolt és egy drogtanya szerelemgyereke, aztán az életben kiderült, hogy mennyire jó. Mármint nem rögtön, mert az elején elég rossz volt, de úgy 2003 környékére.

Sokat visszavettek azóta az első verzióból, de alapjaiban most fognak csak először hozzányúlni, az ősszel megjelenő Yosemitevel. Ez a kis videó a leendő operációs rendszer formai egységét és színvilágát mutatja be, meg azt, hogy ennyi év után búcsúzik a Lucida Grande, és Helvetica Neue lesz itt is a rendszerfont, akárcsak Ios-en.

Érdekesség, hogy a meseszép kaliforniai völgyről elnevezett Yosemite nevét nem úgy kell mondani, mintha afro-amerikai stílusban üdvözölnénk egy arab vagy zsidó személyt, hanem úgy, hogy jo-SZEM-iti.

via Plastik média

Share This Story

Get our newsletter