A magyarok azt gondolj√°k a bev√°ndorl√°sr√≥l, hogy rossz dolog ‚Äď r√∂gz√≠tette b√ľntetŇĎpontra letett focilabdak√©nt a n√©pl√©lekkel Pataky Attilak√©nt egy√ľtt rezd√ľlŇĎ minisztereln√∂k, 895 √≥ta teh√°t el√©g sokat v√°ltozott az √°ll√°spont. Nagy Viktor Oszk√°r Hivatalja ut√°n vajon megv√°ltozik-e a p√©k?

A honfoglal√°s √≥ta kider√ľlt, hogy a bev√°ndorl√≥k nemcsak kalandoznak, hanem az ebol√°t √©s a cracket is idehozz√°k, pedig mi j√≥l elvagyunk az infarktusunkkal √©s az alkoholizmusunkkal.

Nagy Viktor Oszk√°r egy nem val√≥di, de igazi bev√°ndorl√°si hivatal √ľgyf√©lszolg√°lat√°ban j√°tsz√≥d√≥ ‚Äď Hivatal c√≠mŇĪ ‚Äď 2015-√∂s filmje nem meggyŇĎzni akar az ellenkezŇĎj√©rŇĎl, noha az Eur√≥pai Integr√°ci√≥s Alap t√°mogat√°s√°val k√©sz√ľlt, hanem csup√°n ‚Äěegyr√©szt-m√°sr√©szt" helyzetekkel elgondolkodtatni. Hogy tal√°n m√©gse a De√°k t√©ren 300 forintos esernyŇĎt √°rul√≥ fek√°k jelentik a legnagyobb vesz√©lyt az orsz√°gra.

Ez m√°r el√©g ahhoz, hogy a TV2 telev√≠zi√≥s premierk√©nt hajnali h√°romkor tŇĪzze mŇĪsorra a sz√≥rakoztat√≥ t√©v√©filmet, egy olyan idŇĎpontban, amikor k√∂ztudott, hogy csak a vietnami vend√©gmunk√°sok vannak √©bren. A TV2-n√©l ennyire h√ľly√©k, vagy ennyire fosnak? Csak nem m√©g azelŇĎtt vett√©k meg a filmet, hogy Rog√°n Antal a n√©gyszer elv√°lt Film Plusz-szt√°rok ki√©getts√©g√©t hozva megtartotta volna elsŇĎ sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°t a hirtelen strat√©giaiv√° v√°l√≥ bev√°ndorl√°si k√©rd√©srŇĎl?

Advertisement

Elfogult vagyok az Ur√°ni√°ban m√ļlt h√©ten bemutatott Hivatallal szemben, de meg tudom indokolni. ElŇĎsz√∂r is alapb√≥l nem szeretem, ha a gyeng√©bbet vegz√°lj√°k, m√°sodszor se indiai, se k√≠nai, se vietnami b√ľf√©ben nem bunk√≥ztak m√©g velem, ami a megsz√≥l√≠t√°st sokszor s√©rt√©snek vevŇĎ magyar elad√≥kt√≥l nem mondhat√≥ el, de h√°t nyilv√°n kisebbs√©gi √°ll√°spontot k√©pviselek a k√©rd√©sben. Xenof√≥bia-kutat√°sok szerint a magyar szavaz√≥k sz√©les t√∂mege √ľtn√© agyon a sz√≠nes gumimacikat is, hacsak nem ragasztanak p√∂rk√∂ltszaftt√≥l cs√∂p√∂gŇĎ bajuszt. √Ėsszn√©pi ide√°lunk m√°r nem J√°nos, az erd√©sz, hanem Torrente, aki seggbe l√∂vi a menek√ľlteket. √Čs b√°r a korm√°nynak az lenne a feladata, hogy felemelje n√©p√©t, ink√°bb maga hajol le √©s hergel g√°tl√°stalanul a ‚Äěgazdas√°gi bev√°ndorl√≥k" ellen, b√°rmit is jelentsen a fogalom. Nyilv√°n √©rezni kell, mint a dek√°z√°st.

Ez a magyar √°llam alapvetŇĎ hozz√°√°ll√°sa, amelyet hivatalb√≥l k√©pviselnie kell k√∂ztisztviselŇĎk√©nt egy olyan frissen v√©gzett, p√°lyakezdŇĎ l√°nynak (Fign√°r Anna) is, akin m√©g soha nem mutatott ennyire szexin a k√©k buszsofŇĎring, m√©gis kellemetlenebbn√©l kellemetlenebb k√©rd√©seket kell feltennie olyanoknak, akik a legt√∂bbsz√∂r maguk is kem√©nyen dolgoz√≥ kisemberek. Mi√≥ta vannak egy√ľtt? Szereti? Hord papucsot? Hagyma, cs√≠pŇĎs mehet? (Egy√©bk√©nt sose b√≠zzatok olyan nŇĎben, aki cs√≠pŇĎst is k√©r a giroszba.)

Akt√°kba √≠rt√°k, mirŇĎl √°lmodoztam, ugye.

ElsŇĎre Z√∂ld k√°rtya-ut√°n√©rz√©snek tŇĪnik a film, de a hivatali k√∂rnyezet saj√°tosan magyarr√° teszi. √Čn alapvetŇĎen szkeptikus vagyok a magyar filmekkel szemben, de a Hivatal meg√©rintett, mint a villamoson a kaller keze. A hivatali szorong√°s √©s az underdoghelyzet ugyanis az, amely k√∂z√∂s lehet egy tart√≥zkod√°si enged√©lyt k√©rŇĎ b√ľf√©sben √©s egy erk√∂lcsi bizony√≠tv√°ny√©rt folyamod√≥ doktoranduszban, ezt az √©rz√©st pedig igen megkap√≥an mutatja be Nagy Viktor Oszk√°r. Ha igaza van Heideggernek, hogy a szorong√°ssal ker√ľl√ľnk k√∂zel a l√©thez, akkor a hivatalban tal√°ljuk a magyar val√≥s√°got.

Advertisement

A lamb√©ri√°k, a megs√°rgult n√∂v√©nyek √©s p√°ternoszterek feler√©szt lynchi, feler√©szt kafkai vil√°ga, ahol sokszor csak a k√∂z√ľl v√°laszthatunk, hogy akkor most perverzi√≥b√≥l vagy frusztr√°ci√≥b√≥l legy√ľnk megszopatva, ahol az automata is sz√≠vat minket, mert az indi√°ncsereszny√©t nem t√∂lti tele, de azt√°n belenyomja az olasz kapucs√≠n√≥ba. V√©gsŇĎ soron h√°l√°sak lehet√ľnk, ha csak recsegŇĎn √°t kommunik√°l√≥ bilifrizur√°s idi√≥t√°kkal vagyunk megh√ļzatva. Hi√°ba, II. J√≥zsef √≥ta nem tudja utol√©rni mag√°t a k√∂z√©p-eur√≥pai b√ľrokr√°cia, ahol annyi idej√ľk √©s felk√©sz√ľlts√©g√ľk van embereknek, hogy a k√∂z√©pre igaz√≠t√°s helyett addig nyomj√°k a space-t, am√≠g oda nem ker√ľl a megfelelŇĎ helyre a sz√∂veg.

Itt j√°tsz√≥dik a Hivatal. ‚ÄěEz a film nem menek√ľltekrŇĎl sz√≥l, hanem m√°r adott esetben √©vtizedek √≥ta Magyarorsz√°gon √©lŇĎ bev√°ndorl√≥kr√≥l, akik itt dolgoznak, itt van a csal√°djuk, itt fizetnek ad√≥t, csak nem magyar √°llampolg√°rok. Leggyakrabban a tart√≥zkod√°si enged√©ly√ľk meghosszabb√≠t√°sa miatt j√∂nnek el a hivatalba √©s adj√°k be √©vrŇĎl √©vre, √ļjra √©s √ļjra a pap√≠rjaikat. Ez alapvetŇĎen rutinelj√°r√°s lenne, de a borzaszt√≥an b√ľrokratikus rendszer j√≥csk√°n megnehez√≠ti a dolgokat" ‚Äď nyilatkozta a rendezŇĎ, aki hangs√ļlyozta, nem akar igazs√°got osztani, hiszen a korm√°nyzati-hivatali √©s a jogv√©dŇĎ √°ll√°spontnak is meg van a maga logik√°ja.

Szok√°s mondani, hogy a nagy rendezŇĎk eg√©sz √©let√ľkben ugyanazt a filmet forgatj√°k. Nos, a K√©t vil√°g k√∂zttel √©s a FelsŇĎbb paranccsal m√°r t√∂bb eff√©le filmet jegyzŇĎ Nagy Viktor Oszk√°rr√≥l nyilv√°n t√ļlz√°s lenne kijelenteni, hogy megvan a magyar Sidney Lumet, de hogy megtal√°lta a t√©m√°j√°t, nem k√©rd√©s, √©s az sem, hogy mindenkinek aj√°nlom megtekint√©sre a Hivatalt.

Advertisement

Sok-sok √©vvel ezelŇĎtt volt egy kiss√© sz√ľrre√°lis √©lm√©nyem ‚Äď b√°r nem sz√ľrre√°lisabb, mint amikor egy mongol fi√ļ a Tat√°rj√°r√°s t√©telt h√ļzza √°llampolg√°rin ‚Äď, mikor is a metr√≥n eseti jelleggel a Keleti p√°lyaudvarr√≥l k√©rdezett egy fekete sr√°c. Az √∂nk√©ntes √ľgyf√©lszolg√°lati feladat ell√°t√°sa ut√°n odahajolt hozz√°m egy tisztess√©gben megŇĎsz√ľlt, vajsz√≠nŇĪ ballonkab√°tos f√©rfi, akit r√°n√©z√©sre a sv√©dcsepp √©s a feljelent√©sek tartottak √©letben, √©s azt k√©rdezte: ‚ÄěA csoki mit akar?"

Azt, amit mindannyian. Boldogulni.