This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A csok az új szocpol

Illustration for article titled A csok az új szocpol

Az év utolsó napjáig kellett várnom, hogy megismerjem az év leghülyébb rövidítését. A csok a családi otthonteremtési kedvezmény rövidítése, ami egy jövő júliustól kapható állami támogatás. A csokról Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélt.

Advertisement

Elsősorban persze csodálatos rövidítése miatt figyeltem fel rá, de ha valaki gyereket akar, annak hasznos információk is lehetnek az alábbi csoktengerben.

Júlisban indul a csok

Novák Katalin az MTI-nek adott nyilatkozatában arról beszélt, az idén a kormány számos olyan új intézkedést hozott, programot indított, amelyek kedvezően érinthetik a családalapítás előtt álló fiatalokat vagy a gyermekes családokat, ugyanakkor szerinte még nem jutott el mindenkihez ezeknek a lehetőségeknek a híre. Az államtitkár elmondta, a tájékoztató kampány például a családi támogatások konkrét lehetőségeiről, a foglalkoztatásban érvényesíthető kedvezményekről, illetve a júliustól elinduló csok részleteiről szól majd.

Advertisement

A csok milliói

Novák Katalin az új családi kedvezmények közül kiemelte a csok-ot, ami már a gyermektelen, de legalább egy gyermeket vállaló és az egygyermekes családoknak is segítséget jelenthet. Emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése értelmében 500 ezertől 3,25 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak a szülők (házastársak vagy élettársak) a meglévő gyermekeik után, továbbá azok a házaspárok, akik a következő négy évben gyereket kívánnak vállalni.

Advertisement

A csok az új félszocpol is (félszocpol, félszocpol, félszocpol)

Elmondta, az állami támogatás nagysága a gyerekek számától, a lakás nagyságától és a lakás energiatakarékosságától is függ. Használt lakásra vagy bővítésre akár ugyanannyi csok is kérhető, mint új lakásra, ami azt jelenti, hogy a mostani rendszerben már nincs „félszocpol”. A rendszer újdonsága az is, hogy akár – a jelenlegi 60 helyett – már 40 négyzetméteres lakásra is kérhető támogatás.

Advertisement

A csok egy olyan mondat ihletője, melyben egyszerre szerepel a „kormány” és a „hosszú távon tervezés”

Közölte, a csok-ra elkülönített költségvetési forrás jövőre – 6 hónapra – plusz 4 milliárd forint, de a keret „felfelé nyitott”; ez azt jelenti, hogy ennél nagyobb igény esetén is biztosítani tudják a szükséges forrásokat. Közölte, éves szinten 12 ezer család támogatásával számolnak az új rendszerben. Azt mondta, a kormány szeretné hosszú távon is tervezhetővé tenni a gyermekvállalást, ezért foglaltak törvénybe olyan vállalásokat is, amelyek csak 2016-tól lépnek életbe, ezek között például a kétgyermekesek adókedvezményének kétszeresére növelését.

Advertisement

A csok webkikötője

Novák Katalin elmondta, a tájékoztató kampányt elsősorban a világhálón indítják majd el, és közösségi oldalakon is meg kívánnak majd jelenni egyszerű, közérthető kiadványaikkal. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csok részleteiről az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi ügyfélszolgálatán – telefonon vagy személyesen – már kérhetnek tájékoztatást azok, akik igénybe szeretnék majd venni az állami támogatást, de bármelyik másik új vagy már futó programról is érdeklődhetnek. A nyitva tartási idő a http://emmiugyfelszolgalat.gov.hu/tisztelt-ugyfe… oldalon található meg.

Advertisement

Forrás: MTI; fotó: Peter Pearson

Share This Story

Get our newsletter