Csúcstalálkozónak ígérkezett a búgó hangú, szélsőséges dzsigoló tegnap esti összecsapása az interjúzás nagyasszonyával. Vona magához tért az aznapi rémes megaláztatásából, és élt, mint hal a vízben, Kálmán viszont képes volt visszafogni az erőszakosan kioktató énjét, így remek lett a beszélgetés.

Kevés embert aláztak meg annyira nagy nyilvánosság előtt, mint hétfőn Vona Gábort, aki éppen sajtótájékoztatót tartott a Képviselői Irodaházban, amikor a kémkedéssel vádolt jobbikos Kovács Béla elindult hazafelé, mire a teljes magyar sajtó utánarohant, szó szerint magára hagyva a folyosón a sértetten szepegő Vonát. Ilyen borzasztó előzmények után ült be este az ATV-be, és a felszínen ennek ellenére remekül teljesített.

Vona Gábor ugyanis mindig is profi nyilatkozó volt, amiben eleve segítség neki a kellemes, bársonyos hangszíne, ami egyébként sokszor éles ellentétben áll a mondandójával. Szerintem csak emiatt, mármint a hangja szerencsés rezgésszáma miatt tartja magát az a városi legenda is, hogy Vona igazából ügyes opportunista politikus, aki közben szót sem hisz el a sok gonosz hülyeségből, amit mond.

Advertisement

Vona ezúttal is elemében volt, de kezdetben - hasonlóan mondjuk hozzám - láthatólag óvatosan figyelte, hogy mikor támadja le, oktatja ki vagy fenekeli el verbálisan Kálmán Olga. Aki azonban semmi ilyemit nem csinált, hanem a Schiffer-interjú kínos szakmai mélypontjához képes remekül összeszedte magát, és simulékony modorban kérdezgette a Jobbik-elnököt.

Advertisement

Vona kellemesen meglepődött, aztán hamar feloldódott, de annyira, hogy középtájon az egész már kifejezett turbékolásnak tűnt, főleg annál a résznél, amikor a már-már szalonspiccesen lelazult Gábor képzeletbeli telefonbeszélgetést játszott el Putyinnal, majd jött Olga és ő mókázott egyet a láthatatlan telefonba. Remélem, hogy Kálmán legodaadóbb rajongója, Schmuck "Gavallér" Andor nem tett kárt ekkor magában a képernyő előtt!

És amikor éppen azt hihettem volna, hogy nahát, ez a Vona még a legendásan kemény Kálmánt is az ujja köré csavarta ezzel a nagymamakedvencés hanghordozással, rájöttem, hogy itt bizony éppen akasztják a dzsigolót. Mert a visszafogott imidzset a választások után is megtartó Vona szépen belesétált a jómodor-csapdába. A mosolygó Kálmán ugyanis azzal, hogy feltette ugyan a fontos kérdéseket, de utána nem élezte túl a szituációt egyszer sem, egyre többet beszéltette, kihozva belőle az oroszbarát MSZMP-kádert.

Advertisement

A beszélgetés második felében többször játszottam azt, hogy nem tudom, ki beszél és nem tudom, mikor vették fel az interjút, és ilyenkor mindig rá kellett jönnöm, hogy Vona szövegét pontosan ugyanígy elmondhatta volna egy, a népi vonalhoz közelebb álló állampárti vezető 1984-ben mondjuk. Sok mindent hittem volna, de azt, hogy Vona egyszer az áramvonalasított Szűrös Mátyásként coming outol, azt tényleg nem. Márpedig a radikális vezér államszocialista - ráadásul megggőződéses - Moszkva-nyalóként került ki a beszélgetésből.

Jellemző, hogy bár a fő téma természetesen a Putyinnak való kémkedéssel vádolt Kovács Béla ügye lett volna, az adásból nekem egyáltalán nem ez a vonal maradt meg, hanem az, hogy "te atyaég, nálunk még a félnáci nacionalisták is ekkora moszkoviták".

Advertisement

És Vona nem veszélyesnek tűnt, inkább annak a balfácánnak látszott, aki annak ellenére nevezett be a Kádár János-hasonmásversenybe, hogy Magyarországnak van már egy, az eredetinél jóval köpcösebb, új Kádár Jánosa.

Ennél az adásnál semmi sem bizonyította jobban, hogy az ATV milyen embertelen nagy hülyeséget csinált azzal, hogy több, mint tíz évig nem volt hajlandó jobbikosokat interjúvolni.