Cs√ļcstal√°lkoz√≥nak √≠g√©rkezett a b√ļg√≥ hang√ļ, sz√©lsŇĎs√©ges dzsigol√≥ tegnap esti √∂sszecsap√°sa az interj√ļz√°s nagyasszony√°val. Vona mag√°hoz t√©rt az aznapi r√©mes megal√°ztat√°s√°b√≥l, √©s √©lt, mint hal a v√≠zben, K√°lm√°n viszont k√©pes volt visszafogni az erŇĎszakosan kioktat√≥ √©nj√©t, √≠gy remek lett a besz√©lget√©s.

Kev√©s embert al√°ztak meg annyira nagy nyilv√°noss√°g elŇĎtt, mint h√©tfŇĎn Vona G√°bort, aki √©ppen sajt√≥t√°j√©koztat√≥t tartott a K√©pviselŇĎi Irodah√°zban, amikor a k√©mked√©ssel v√°dolt jobbikos Kov√°cs B√©la elindult hazafel√©, mire a teljes magyar sajt√≥ ut√°narohant, sz√≥ szerint mag√°ra hagyva a folyos√≥n a s√©rtetten szepegŇĎ Von√°t. Ilyen borzaszt√≥ elŇĎzm√©nyek ut√°n √ľlt be este az ATV-be, √©s a felsz√≠nen ennek ellen√©re remek√ľl teljes√≠tett.

Vona G√°bor ugyanis mindig is profi nyilatkoz√≥ volt, amiben eleve seg√≠ts√©g neki a kellemes, b√°rsonyos hangsz√≠ne, ami egy√©bk√©nt sokszor √©les ellent√©tben √°ll a mondand√≥j√°val. Szerintem csak emiatt, m√°rmint a hangja szerencs√©s rezg√©ssz√°ma miatt tartja mag√°t az a v√°rosi legenda is, hogy Vona igaz√°b√≥l √ľgyes opportunista politikus, aki k√∂zben sz√≥t sem hisz el a sok gonosz h√ľlyes√©gbŇĎl, amit mond.

Vona ez√ļttal is elem√©ben volt, de kezdetben - hasonl√≥an mondjuk hozz√°m - l√°that√≥lag √≥vatosan figyelte, hogy mikor t√°madja le, oktatja ki vagy fenekeli el verb√°lisan K√°lm√°n Olga. Aki azonban semmi ilyemit nem csin√°lt, hanem a Schiffer-interj√ļ k√≠nos szakmai m√©lypontj√°hoz k√©pes remek√ľl √∂sszeszedte mag√°t, √©s simul√©kony modorban k√©rdezgette a Jobbik-eln√∂k√∂t.

Advertisement

Vona kellemesen meglepŇĎd√∂tt, azt√°n hamar felold√≥dott, de annyira, hogy k√∂z√©pt√°jon az eg√©sz m√°r kifejezett turb√©kol√°snak tŇĪnt, fŇĎleg ann√°l a r√©szn√©l, amikor a m√°r-m√°r szalonspiccesen lelazult G√°bor k√©pzeletbeli telefonbesz√©lget√©st j√°tszott el Putyinnal, majd j√∂tt Olga √©s ŇĎ m√≥k√°zott egyet a l√°thatatlan telefonba. Rem√©lem, hogy K√°lm√°n legodaad√≥bb rajong√≥ja, Schmuck "Gavall√©r" Andor nem tett k√°rt ekkor mag√°ban a k√©pernyŇĎ elŇĎtt!

√Čs amikor √©ppen azt hihettem volna, hogy nah√°t, ez a Vona m√©g a legend√°san kem√©ny K√°lm√°nt is az ujja k√∂r√© csavarta ezzel a nagymamakedvenc√©s hanghordoz√°ssal, r√°j√∂ttem, hogy itt bizony √©ppen akasztj√°k a dzsigol√≥t. Mert a visszafogott imidzset a v√°laszt√°sok ut√°n is megtart√≥ Vona sz√©pen beles√©t√°lt a j√≥modor-csapd√°ba. A mosolyg√≥ K√°lm√°n ugyanis azzal, hogy feltette ugyan a fontos k√©rd√©seket, de ut√°na nem √©lezte t√ļl a szitu√°ci√≥t egyszer sem, egyre t√∂bbet besz√©ltette, kihozva belŇĎle az oroszbar√°t MSZMP-k√°dert.

Advertisement

A besz√©lget√©s m√°sodik fel√©ben t√∂bbsz√∂r j√°tszottam azt, hogy nem tudom, ki besz√©l √©s nem tudom, mikor vett√©k fel az interj√ļt, √©s ilyenkor mindig r√° kellett j√∂nn√∂m, hogy Vona sz√∂veg√©t pontosan ugyan√≠gy elmondhatta volna egy, a n√©pi vonalhoz k√∂zelebb √°ll√≥ √°llamp√°rti vezetŇĎ 1984-ben mondjuk. Sok mindent hittem volna, de azt, hogy Vona egyszer az √°ramvonalas√≠tott SzŇĪr√∂s M√°ty√°sk√©nt coming outol, azt t√©nyleg nem. M√°rpedig a radik√°lis vez√©r √°llamszocialista - r√°ad√°sul megggŇĎzŇĎd√©ses - Moszkva-nyal√≥k√©nt ker√ľlt ki a besz√©lget√©sbŇĎl.

JellemzŇĎ, hogy b√°r a fŇĎ t√©ma term√©szetesen a Putyinnak val√≥ k√©mked√©ssel v√°dolt Kov√°cs B√©la √ľgye lett volna, az ad√°sb√≥l nekem egy√°ltal√°n nem ez a vonal maradt meg, hanem az, hogy "te atya√©g, n√°lunk m√©g a f√©ln√°ci nacionalist√°k is ekkora moszkovit√°k".

√Čs Vona nem vesz√©lyesnek tŇĪnt, ink√°bb annak a balf√°c√°nnak l√°tszott, aki annak ellen√©re nevezett be a K√°d√°r J√°nos-hasonm√°sversenybe, hogy Magyarorsz√°gnak van m√°r egy, az eredetin√©l j√≥val k√∂pc√∂sebb, √ļj K√°d√°r J√°nosa.

Advertisement

Enn√©l az ad√°sn√°l semmi sem bizony√≠totta jobban, hogy az ATV milyen embertelen nagy h√ľlyes√©get csin√°lt azzal, hogy t√∂bb, mint t√≠z √©vig nem volt hajland√≥ jobbikosokat interj√ļvolni.