Illustration for article titled A csapi vámosok dolgoznak, és nem tudják, hogy ki vannak rúgva

Ma ugyanazok vették fel a munkát Csapon, akik eddig, bár tegnap elvben minden ukrán vámost kirúgtak Kárpátalján. Az igazán durva csempészés, ami miatt a bizarr belháború kitörhetett, állítólag nem a magyar szakaszon folyik.

Drámai erővel jelentette be hétfőn Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök, hogy az utolsó emberig minden vámost kirúgat Kárpátalján. A radikális lépés oka, hogy a páncélöklökkel és géppisztolyokkal vívott munkácsi bandaháború – aminek egy parlamenti képviselő is részese volt – állítólag a fantasztikus hasznot hozó cigarettacsempész-útvonalak ellenőrzéséért folyt.

Advertisement

A Cink tudomása szerint ehhez képest másnap – vagyis ma – ugyanazok vették fel a munkát Csapon, és egyelőre nem tudnak róla, hogy ki lennének rúgva.

Amit viszont mi nem tudtunk, az az, hogy indult-e vizsgálat az ügyben a magyar oldalon. Hiszen nehéz elképzelni, hogy ha tényleg érintettek vámosok a csempészésben, akkor csak az egyik oldalon azok. Suller György Attilától, a NAV vám- és jövedéki szóvivőjétől megtudtam, hogy nálunk vizsgálat nem indult. Más magyar forrásból származó értesülésünk szerint azért nem, mert az ukrán vámosok bevonásával zajló, a munkácsi ügyben szerepet játszó csempészet Kárpátalja ukrán–román szakaszán folyhatott.

Advertisement

De van, aki szerint mégis érintett lehet a magyar–ukrán szakasz is. Musztafa Najem tényfeltáró újágíró/parlamenti képviselő – akire az utóbbi napokban már többször hivatkoztunk – egy hétfő esti tévéműsorban felvázolta, hogy mit derített ki a munkácsi tűzharc hátteréről. Eszerint a Pravij Szektor egyes emberei eddig 4 dollárt kaptak a csempészektől minden átvitt karton cigi után, egyfajta “védelmi pénzként”, de ezt egyszer csak nem nekik, hanem “Kijevnek” kezdték csorgatni. Konkrétan a DPSZU nevű határőrszolgálat parancsnoka fiának, aki Kárpátalján üzletel. Najem szerint gyanús, hogy a DPSZU parancsnokához harmadannyi vámszabálysértési feljelentés érkezik, mint a szlovák és magyar társszervekhez. Románokat ő nem emlegetett.

A magyar források szerint a mi határunkon is folyamatosan próbálnak csempészni, de a lövöldözéshez vezető események a román szakaszon zajlanak.

Advertisement

A magyar vámosok munkáját nehezíti, hogy bizonyos részeken a határvonaltól alig 50 méterre is lakóházak állnak, így a jól szervezett bandák lefizetett megfigyelői hatékonyan segíthetnek kijátszani az ellenőrzést – mesélte a Cinknek Suller György Attila. Az aktivitás azért is nagy a zöldhatáron, mert az átkelőkön már minden buszt és vasúti szerelvényt megröntgeneznek, ami szűkíti a lehetőségeket.

“A csempészek mindig a legkisebb ellenállás felé haladnak” – fogalmazott a szóvivő.

Advertisement

Mostanában a kisebb adagokban való kreatív csempészés a divat. Klasszikus módszerek mellett – például hordók áthúzása a Tiszán – olyanokkal próbálkoznak, mint a csomagok leejtése sárkányrepülőről, illetve a drónos szállítás. A kurrens drónok két kartonnal képesek átrepülni.

Suller szerint a lengyel és szlovák határszakaszokon azért kevésbé aktívak a bandák, mert ott komoly műszaki határzárat húztak fel a hegyekben, földbe rejtett lépésérzékelő szenzorokra alapozva, amik képesek megkülönböztetni az embert az állatoktól.

Advertisement

Ha a magyar vámosokat nem is vizsgálják célzottan, a szintén ugyanott tevékenykedő magyar határvadászok közül a napokban ítéltek el egy csoportot, akik igen durva, nyolc év körüli büntetéseket kaptak, mivel szállítmányoként 300-500 ezer forintot fogadtak el csempészektől, hogy beengedjék a cigarettát.

Fotó: Nemes János/MTI

Share This Story

Get our newsletter