Illustration for article titled A Coca-Cola feltalálta az időutazást

Angolul és magyarul eddig 116 ezer ember olvasta el húszéves kólám történetét, köztük a Coca-Cola Magyarország is. Aggódtak értünk a lejárt szavatosságú ital felhajtása miatt, de sokkal érdekesebb, hogy a cég a mai napig őrült sok kokaint kever az italba, mellesleg már a 19. században feltalálta az időutazást.

Advertisement
Advertisement

A Coca-Cola Magyarország kapcsolati oldalán írtam ezt a vállalatnak:

A Cink hírblogon írtunk tegnap egy doboz húszéves kóláról, amit felbontottunk és megittunk. Érdekelne, hogy van-e a cégnél kólaarchívum, foglalkozik-e valaki azzal, hogy extrém időtávon mi történik a termékkel, hogy változik a kóla gyártása és összetevői az évek során, ilyesmi. Ha szeretnének bármi érdekeset hozzáfűzni a poszthoz, kommentben és emailben is szeretettel várjuk!

Advertisement

Titokban kólamuzeológiai érdekességekre számítottam, de a Coca-Cola Magyarországot képviselő Well PR-ügynökségtől érkezett válasz minden várakozásomat felülmúlta:

Kedves Péter!

Mi is olvastuk a cikket az oldalon. Bár örülünk, hogy a 20 éve féltve őrzött Coca-Cola elfogyasztása kellemes emlékeket idézett fel Önben, mindazonáltal senkinek - így Önnek sem - ajánljuk, hogy lejárt szavatosságú élelmiszert fogyasszon. A gyártók kötelessége, hogy a lejárati időt feltüntessék a csomagoláson, ezzel szavatolják azt, hogy a termék megfelel a törvényi előírásoknak és a fogyasztása biztonságos. A Coca-Cola termékek gyártása során mindenkor biztosítjuk a magas minőséget, és ezt a feltüntetett lejárati időn belül garantáljuk. Ez számunkra mindennél fontosabb, hiszen a termék minősége alapvetően befolyásolja a márka értékét, amelyet immár 127 éve gondozunk. A Coca-Cola receptúrája is 127 éve változatlan; Magyarországon pedig pontosan ugyanazzal az édesítőszerrel készítjük, mint a Coca-Cola hazájában, az Egyesült Államokban.

Mi igyekszünk minden információt megadni a termékeinkről, hogy a fogyasztók tisztában lehessenek azzal, mit vesznek le a polcról. Mindenkinek azt javasoljuk, vegyék figyelembe a lejárati időket, nézzék meg az energia-tartalmat, amit például az Irányadó Napi Beviteli Érték mutat meg érthetően stb. Örülünk, ha ebben a munkában a média is partnerünk. Legközelebb ha kérdése van, várjuk szeretettel még az anyag megszületése előtt.

Üdvözlettel:

Coca-Cola Magyarország

Advertisement

Lenyűgöző hír, hogy a „Coca-Cola receptúrája is 127 éve változatlan”. Amellett, hogy ezek szerint már 1884-ben is használták a Richard O. Marshall és Earl R. Kooi által 1957-ben feltalált – ipari mennyiségben a hetvenes évek közepétől elérhető – fruktóz-glükózszirupot, az ital a mai napig tartalmaz literenként 37,4 gramm kokalevelet.

Share This Story

Get our newsletter