Gúnyt űztem Schmitt Pál helyesírási képességeiből. Én, az Elütések Hagyó Miklósa, a Pontatlanság Simon Gábora.

További kommentár nélkül hozom nyilvánosságra a jóindulatú R.E. levelét. Ma délben posztot írtam ugyanis arról, hogy nyomdahiba maradt a Várkert Bazárban felszerelt, püffeszkedő emléktáblán. Billegő gerendán indultam el, pofára is estem, bár az ellenkezője lett volna a meglepetés. Ezer szerencse, hogy a Cink nem márványtáblákba vésve jelenik meg!

Kedves Szily László,

Nagyon kedvelem az írásait, meglátásait, és egyet is értek velük, de pont abban a cikkben, amiben egyébként jogosan cinkeli a Várkert Bazár kőtáblájának helyesírását, Ön is ejtett helyesírási hibát a dátumot illetően az utolsó mondatban, amit érdemes lenne javítani, nehogy visszacinkeljék Önt ezért, így itt jelzem, nem a hozzászólásban:

A Várkert Bazárt nem újították fel április 3.-ára, az "avatás" után azonnal bezárták, most is zárva tart és folyik a be nem fejezett felújítás.

Helyesírási szabályzat 296. pont :

Az évet és a napot jelölő számjegyekhez a toldalékok pont nélkül, kötőjellel kapcsolódnak: az 1838-i árvíz; Magyarország 1514-ben; 1848. márc. 15-én; július 6-ig vagy 6-áig; 12-től vagy 12-étől; stb.

Az elseje, elsején, elsejéig stb. szóalakok számjegyes írása: 1-je, 1-jén, 1-jéig stb. Az elseji v. elsejei szóalakok számjeggyel írva: 1-ji v. 1-jei.

További jó munkát kívánok!

Üdvözlettel,

R.E.