A Cink kérdez: mi a világ leghülyébb, legfeleslegesebb illemszabálya?

Illustration for article titled A Cink kérdez: mi a világ leghülyébb, legfeleslegesebb illemszabálya?

Az illemszabályok egy része totál fölösleges hülyeség, csak arra való, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat, ha nem ismerjük őket. Vagy fölényesen lenézzünk miatta másokat.

Advertisement

Oké, van egy csomó dolog, ami teljesen logikus. Mondjuk segítenek egy közösség tagjainak összeegyeztetni az életét (nem ordibálok a villamoson), vagy egészen racionális, biológiai okai vannak (nem köhögök másokra).

Megint vannak, amelykenek ma már nincs sok értelme, de valamikor volt, hát így maradt (pl. a kézfogással azt bizonyították egymásnak a felek, hogy nincs náluk fegyver).

Advertisement

Ám a harmadik csoport az, amelyik teljesen felesleges, ésszerű magarázata nincs, mégcsak szépsége sem. Miért van az, hogy a kétfülű csészéből kiihatom a levest, az egyfülűből nem? Miért nem vághatom kis darabokra a húst és ehetem meg utána villaval? Sőt! Még triviálisabb: miért illetlenség jobb kézbe fogni a villát és balba a kést?

Ezzel nem arra akarok rávilágítani, hogy egy disznó vagyok, mert akár nyilvános helyeken is lehet velem mutatkozni, egész szalonképesen viselkedem. Csak nem értek egy csomó mindent, mi szükség van rá.

Advertisement

Te sem?

Szerinted melyik a leghülyébb, legfeleslegesebb illemszabály?

A válaszokból természetesen most is összeállítunk egy ötös listát, mint mondjuk a legjobb Nokia-sztorikból vagy a legidegesítőbb automatikusan zenével induló honlapokból. [Fotó: Etiquette by jackol on Flickr]

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter