Az illemszab√°lyok egy r√©sze tot√°l f√∂l√∂sleges h√ľlyes√©g, csak arra val√≥, hogy k√©nyelmetlen√ľl √©rezz√ľk magunkat, ha nem ismerj√ľk ŇĎket. Vagy f√∂l√©nyesen len√©zz√ľnk miatta m√°sokat.

Oké, van egy csomó dolog, ami teljesen logikus. Mondjuk segítenek egy közösség tagjainak összeegyeztetni az életét (nem ordibálok a villamoson), vagy egészen racionális, biológiai okai vannak (nem köhögök másokra).

Megint vannak, amelykenek ma már nincs sok értelme, de valamikor volt, hát így maradt (pl. a kézfogással azt bizonyították egymásnak a felek, hogy nincs náluk fegyver).

√Ām a harmadik csoport az, amelyik teljesen felesleges, √©sszerŇĪ magar√°zata nincs, m√©gcsak sz√©ps√©ge sem. Mi√©rt van az, hogy a k√©tf√ľlŇĪ cs√©sz√©bŇĎl kiihatom a levest, az egyf√ľlŇĪbŇĎl nem? Mi√©rt nem v√°ghatom kis darabokra a h√ļst √©s ehetem meg ut√°na villaval? SŇĎt! M√©g trivi√°lisabb: mi√©rt illetlens√©g jobb k√©zbe fogni a vill√°t √©s balba a k√©st?

Ezzel nem arra akarok r√°vil√°g√≠tani, hogy egy diszn√≥ vagyok, mert ak√°r nyilv√°nos helyeken is lehet velem mutatkozni, eg√©sz szalonk√©pesen viselkedem. Csak nem √©rtek egy csom√≥ mindent, mi sz√ľks√©g van r√°.

Advertisement

Te sem?

Szerinted melyik a legh√ľly√©bb, legfeleslegesebb illemszab√°ly?

A v√°laszokb√≥l term√©szetesen most is √∂ssze√°ll√≠tunk egy √∂t√∂s list√°t, mint mondjuk a legjobb Nokia-sztorikb√≥l vagy a legideges√≠tŇĎbb automatikusan zen√©vel indul√≥ honlapokb√≥l. [Fot√≥: Etiquette by jackol on Flickr]

Advertisement