"√Ėr√∂k emberi √©rt√©kekrŇĎl kell k√©rdezni az olvas√≥kat." - fejtette ki a v√©lem√©ny√©t lapunk fŇĎszerkesztŇĎje egy megbesz√©l√©s√ľnk√∂n. - "P√©ld√°ul melyik dalsz√∂veget √©rtett√©k f√©lre vagy mit csin√°lnak legsz√≠vesebben dug√°s ut√°n." Sz√≥val most ez j√∂n. M√°rmint a dalsz√∂vegek.

T√©nyleg √∂r√∂k emberi √©rt√©k, √©n valamikor a kilencvenes √©vekben hallottam a Tiloson egy besz√©lget√©st errŇĎl, akkor kider√ľlt, hogy nincs magyar ember, aki a Mint a m√≥kus fenn a f√°n c√≠mŇĪ √ļtt√∂rŇĎdalban ne azt √©rtette volna, hogy "ha t√°bortŇĪz valahol, sok kis pajt√°s √≠gy dalol", pedig ugye annak semmi √©rtelme. Ellenben a "ha t√°bort √ľt valahol"-nak van.

Az √©n elsŇĎ komoly f√©lre√©rt√©semet is a komcsik okozt√°k. Lelkesen √©nekeltett√©k vel√ľnk a H√°rom tavasz √ľnnep√©n az √°ltal√°nos iskol√°ban, hogy "esztana, eszm√©ta", amirŇĎl csak √©vvel k√©sŇĎbb √©rtettem meg, hogy "ezt a nagy eszm√©t a v√©sz vihar√°ban". (√Črtelme persze √≠gy sem volt a dalnak.)

Gimiben (st√≠lszerŇĪen KŇĎb√°ny√°n) a HBB KŇĎb√°nya blues-z√°ban tal√°lhat√≥ sorr√≥l gyŇĎzk√∂dtem a t√∂bbieket, hogy az t√©nyleg "elvittek k√©t √©vre orsz√°gkaton√°nak". Tiltakoztak, pedig a megfejt√©st ŇĎk sem tudt√°k, csak √©rezt√©k, hogy ennek semmi √©rtelme. H√°t persze, mert "√ďzdra, katon√°nak" az eredeti.

Az uccs√≥ p√©lda kicsit kakukktoj√°s, mert nem a dalsz√∂veget √©rtettem f√©lre, csak az m√°sk√©nt √©rtelemezk valamit, mint a t√∂bbs√©gi t√°rsadalom. A Hung√°ria Cs√≥kkir√°ly√°ban van egy sor, hogy "15 perc a rekordja, nem mutatsz ma n√°la nagyobb menŇĎt". Id√©n ny√°rig biztos voltam benne, hogy ez azt jelenti, hogy tizen√∂t perc alatt szed fel egy csajt √©s m√°r cs√≥kol√≥znak is, ez√©rt nagymenŇĎ. Most kider√ľlt, hogy rajtam k√≠v√ľl mindenki √ļgy √©rtelmezi, hogy ilyen hosszan tud cs√≥kol√≥zni.

Advertisement

Rejtély!

Na sz√≥val a k√©rd√©s a k√∂vetkezŇĎ: ti milyen dalsz√∂veget √©rtettek f√©lre sok√°ig? Nagyj√°b√≥l olyan ez mint az akusztikai megfelelŇĎje a t√∂k√©letesen f√©lre√©rtett log√≥knak. Azzal a k√ľl√∂nbs√©ggel, hogy akkoriban nem csin√°ltunk m√©g toplist√°kat a v√°laszokb√≥l, mint mostan√°ban. Sz√≥val j√∂jjenek a v√°laszok, epedve v√°rjuk ŇĎket!

Advertisement

/A k√©pen az angyalf√∂ldi mŇĪvh√°z √ļtt√∂rŇĎzenekara l√°that√≥. Forr√°s: Fortepan./

UPDATE: Amikor a gyerekeimnek elmondtam, mi volt ma a Cinken, egybŇĎl azt k√©rdezt√©k, hogy √©s azt bele√≠rtad apa, hogy a Vukban azt √©rtetted kiskorodban, hogy "ŇĎ az √©n szak√°csom", ahelyett, hogy "ŇĎ az √©jszak√°ban soha se f√©l". Mondom, tyŇĪ nem. √Čs ut√≥lag bele lehet √≠rni? H√°t j√≥, bele√≠rom. Tess√©k.