Bizonytalan, zavarodott vagy abban, hogy mit is sz√≥lj a nemzeti √∂sszetartoz√°s napj√°hoz? Se lenyelni, se kik√∂pni nem tudod Trianont? Olvass vel√ľnk Bauer Tam√°st, √©s minden kisimul. Nem kell f√©lni, a v√©g√©n h√°rom perc alatt meg is gy√≥gy√≠tunk.

Albert az elŇĎbb olvasta fel nekem, mit √≠rt ki Bauer Tam√°s exeszd√©eszes √©s exgyurcs√°nyista politikus a Facebookra a n√∂t alkalm√°b√≥l.

Az elsŇĎ √∂t sor ut√°n eln√©zŇĎen vihogtam:

A mai magyar establishment ma megint a nemzeti √∂sszetartoz√°s napj√°t √ľnnepli. A trianoni b√©keszerzŇĎd√©s √©vfordul√≥j√°nak √ľnnepl√©se nyilv√°nval√≥an szam√°rs√°g. A trianoni b√©keszerzŇĎd√©s k√©sz t√©nyeket r√∂gz√≠tett: az Osztr√°k‚ÄďMagyar Monarchia sz√©tesett, Magyarorsz√°g rom√°nok, szerbek, horv√°tok, szlov√°kok lakta ter√ľletei Rom√°ni√°hoz, Jugoszl√°vi√°hoz, Csehszlov√°ki√°hoz ker√ľltek, √©s a hat√°rokat a h√°bor√ļs gyŇĎztesek jav√°ra vont√°k meg.

Azt√°n √°tmenet n√©lk√ľl sikongatni kezdtem, akkora kegyetlen nagy bomba k√∂vetkezett:

Addig t√∂bb mint t√≠zmilli√≥ nem magyar √©lt kisebbs√©gi sorban Magyarorsz√°gon, ezen t√ļl k√©t-h√°rom milli√≥ magyar ker√ľlt kisebbs√©gi helyzetbe a szomsz√©d orsz√°gokban. Aki ezt nemzeti trag√©di√°nak tekinti, az t√∂bb jogot vindik√°l a magyaroknak, mint a szomsz√©d n√©peknek. Ez sz√°momra nem elfogadhat√≥.

Ekkor nyitottam egy √ļj f√ľlet, √©s let√∂lt√∂ttem a 100 sz√°zal√©k magyart a Romantikus ErŇĎszakt√≥l, ellenm√©regnek. Lanyha orb√°noz√°s k√∂vetkezett, majdnem bele is aludtam:

Orb√°n, K√∂v√©r, Semj√©n √©s t√°rsaik azt hirdetik nagy lelkesen: minden magyar felelŇĎs minden magyar√©rt. Ezt a mai Magyarorsz√°gon bel√ľl sem gondolj√°k komolyan. ErrŇĎl szerintem Bog√°r L√°szl√≥ mondott igazat, amikor egy interj√ļj√°ban elmondta: k√©t-h√°rommilli√≥ emberrŇĎl le kell mondani, csak Orb√°n ezt nem mondhatja ki. A Fidesz t√°rsadalompolitik√°ja mindenesetre ezt a felfog√°st t√ľkr√∂zi.

Advertisement

Hogy a legv√©ge √ļjra f√∂l√©bresszen:

A rom√°nok, szerbek, szlov√°kok, horv√°tok is honfit√°rsaink, az oroszok, angolok, n√©metek is honfit√°rsaink, √©s ugyan√≠gy a sz√≠rek, irakiak, szom√°liak, afg√°nok. Az term√©szetes mindenkinek, hogy seg√≠ten√ľnk kell a k√°rp√°taljai magyaroknak, hiszen Ukrajn√°ban h√°bor√ļ van. De ugyan√≠gy m√°soknak, akik h√°bor√ļ elŇĎl menek√ľlnek. Mikor tartjuk az emberi √∂sszetartoz√°s napj√°t?

Ekkor festettem piros-feh√©r-z√∂ldre a SzerkesztŇĎs√©gi L√©legeztetŇĎg√©pet, √∂sszekapcsoltam a sz√°m√≠t√≥g√©ppel √©s elindult az irredenta dald√©lut√°n. Miut√°n lement ez a dal:

nagy csattan√°s hallatszott. A k√©t ellent√©tes elŇĎjelŇĪ h√ľlyes√©g kioltotta egym√°st, mi pedig b√©k√©sen tudtunk tov√°bb sz√°m√≠t√≥g√©pezni.

Advertisement