R√∂vid az √©let ahhoz, hogy p√∂csfejekre pazaroljuk az idŇĎnket. Ez√©rt √≠runk ki politikai filmp√°ly√°zatot, egymilli√≥ forintos d√≠jalappal, √Črkez√©s n√©ven. Hogy mi??? A posztb√≥l szinte minden kider√ľl!

Nem vicc volt, vagy figyelemfelkeltŇĎ t√ļlz√°s, t√©nyleg besz√°llunk a kamp√°nyba azzal, hogy ha sok √©s j√≥ p√°lyamunka √©rkezik, mi egy√ľtt lesz√ľnk a szavaz√≥lapokon nem szereplŇĎ, de ann√°l fontosabb Internetp√°rt. A p√°rtunk nem akar bejutni a Parlamentbe, nek√ľnk az lesz a legnagyobb siker, ha a vide√≥kb√≥l leszŇĪrt √∂tleteket az igazi p√°rtok ellopj√°k.

Legfeljebb f√©lperces, politikai t√©m√°j√ļ mozg√≥k√©peket v√°runk majd, azon bel√ľl b√°rmit, √ļgymint anim√°ci√≥t, klipet, rekl√°mot, zen√©t, megr√°z√≥ dokumentumfilmet, l√°z√≠t√≥ felh√≠v√°st, √∂nfeledt viccelŇĎd√©st, illetve ezeken fel√ľl ak√°rmi m√°st, kiv√©ve persze a l√©tezŇĎ p√°rtok v√°laszt√°si kamp√°nyfilmjeit. A nyerem√©ny pedig nem a szok√°sos egy√©ves Cink-elŇĎfizet√©s lesz, hanem egymilli√≥ igazi forint.

A verseny neve az√©rt √Črkez√©s, mert egy ez a sz√≥ egy csom√≥ olyan dologra utal, amire mi gondoltunk, amikor kital√°ltuk az eg√©szet. Tal√°lkoz√°st olyanokkal, akiket szerencs√©s esetben szeret√ľnk is, hazat√©r√©st, utaz√°st, kalandot, nyitotts√°got, kiv√°ncsis√°got, sikert, ilyesmiket.

Hogy √©rthetŇĎbb legyen, k√°b√© mire gondoltunk, j√∂jj√∂n k√©t film. Az egyik az Igaz√°b√≥l szerelem, annak is a legeleje, a rept√©rre meg√©rkezŇĎ utasokkal:

A m√°sik a No c√≠mŇĪ film. Ez Chil√©ben j√°tsz√≥dik, 1988-ban, Augosto Pinochet diktat√ļr√°j√°nak v√©ge fel√©. A dikt√°tort az amerikaiak k√©nyszer√≠tik, hogy n√©pszavaz√°st √≠rjon ki a rezsim j√∂vŇĎj√©rŇĎl. Az "igen" gyŇĎzelme m√©g nyolc √©v Pinochet-uralmat, a "nem" szabad v√°laszt√°sokat jelent. Mindk√©t oldal 15-15 perc mŇĪsoridŇĎt kap naponta a t√©v√©ben. Mivel Pinochet k√∂zismerten v√©reskezŇĪ eln√∂k volt, a szok√°sosan unalmas ellenz√©ki politikusok a Pinochet-rendszer bŇĪneinek √©s borzalmainak t√©v√©s bemutat√°s√°val akarn√°nak kamp√°nyolni, de v√©g√ľl egy olyan fiatal rekl√°mszakembert h√≠vnak meg kamp√°nyfŇĎn√∂knek, akinek eg√©szen m√°r, bizarrnak tŇĪnŇĎ √∂tlete t√°mad. M√©ghozz√° az, hogy a kamp√°nyfilmekre √ļgy tekintsenek, mintha rekl√°mok lenn√©nek. Az adekv√°t pinochetez√©s helyett a "Chile: a boldogs√°g k√∂zeleg" szlogent v√°lasztja, √©s sz√≠nes-b√°jos, fogyaszt√≥bar√°t filmeken mutatja be, milyen irt√≥ j√≥ hely lenne Chile, √©s mik t√∂rt√©nn√©nek a lak√≥ival, ha nem lenne Pinochet.

A m√©g nevet sem kapott k√∂ly√∂k t√∂rpetacsk√≥m √©let√©re esk√ľsz√∂m, hogy ez nem szok√°sos Orb√°n-p√°rhuzam akart lenni. P√©ld√°ul mert Chil√©ben Pinochet alatt izmos volt a gazdas√°g, √©s anyagilag a chileiek voltak D√©l-Amerika kir√°lyai. Hanem mert itt nincs diktat√ļra, Orb√°n nem a K√°rp√°tok Pinochetje, √©s mi nem nyavalyogni akarunk. Hanem megmutatni, hogy nem elker√ľlhetelen sors, hogy a fiatalabbak kiv√°ndoroljanak, az idŇĎsebbek meg a vil√°g vid√°m r√©sz√©tŇĎl egyre elszigeteltebben √©ljenek, mert Magyarorsz√°gban van lehetŇĎs√©g.

Advertisement

Csak akkor t√∂rt√©nik b√°rmi j√≥, ha az ember elŇĎre kital√°l valamit - ha nem szerepelt volna annyi kamp√°nyban, azt is mondhattam volna, hogy meg√°lmodja - azt√°n megcsin√°lja. A mi verseny√ľnk arr√≥l sz√≥l, hogy mutassuk meg sokszor 30 m√°sodpercben, hogy milyen lenne, sŇĎt milyen lesz az a Magyarosz√°g, ahol, ellent√©ben a mostanival, j√≥ √©lni. Az orb√°noz√°s-gyurcs√°nyoz√°s, a szem√©ts√©gek felh√°nytorgat√°sa egy ideig klassz √©rz√©s - √©n p√©ld√°ul sok√°ig ebbŇĎl √©ltem - azt√°n unalmas √©s sehov√° sem vezet.

A hivatalos Magyarorsz√°g egyre bez√°rk√≥z√≥bb, ami ostobas√°g √©s rettentŇĎ unalmas is. Ez√©rt is alak√≠tjuk √°t a Cinket most, hogy a blogot meghajt√≥ Kinja-motor vadonat√ļj funkci√≥it kihaszn√°lva, Vil√°gegyetem n√©ven ind√≠tottunk egy testv√©rblogot, amit Orosz P√©ter √≠r, √©s ami a Gawker-birodalom 8 amerikai blogj√°ban naponta k√∂z√∂lt rengeteg klassz poszt k√∂z√ľl fogja bemutatni a legjobbakat. Ha a politikusok bez√°rk√≥znak, az egyetlen adekv√°t reakci√≥ a kiny√≠l√°s. Ebben seg√≠t maga a technikai h√°tt√©r, a Kinja platform is, ami most igen komolyan meg√ļjul. Olyan kommunik√°ci√≥s eszk√∂z a rendszer√ľnk, ami anonim, nagy bar√°tja a szabad besz√©lget√©snek, ugyanakkor megh√∂kkentŇĎen hat√©konyan seg√≠ti elŇĎ a civiliz√°lt t√°rsalg√°st. √Čs lehetŇĎs√©get ad a korl√°tok n√©lk√ľli, szabad kommunik√°ci√≥ra √©s eszmecser√©re, ami akkor is j√≥, ha sz√≥rakozni akarunk, √©s akkor is, ha m√°r a sz√≥l√°sszabads√°g a t√©t.

Fel a fejjel, Magyarorsz√°gnak igaz√°b√≥l m√°r most van tengerpartja, csak nem l√°tszik a sok Nemzeti Doh√°nybolt-c√©g√©rtŇĎl!

Advertisement

[√ćme a budapesti Gawker-csapat, akik sok m√°s mellett a Kinj√°t is gy√°rtj√°k. A Cink st√°bja is rajta lenne, de √©ppen terepen voltunk.]