This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A cigánydominós film vasárnap megbuktatta volna a baloldalt?

Illustration for article titled A cigánydominós film vasárnap megbuktatta volna a baloldalt?

Az is lehet, hogy ezen a hosszú hétvégén dőlt el a következő választás, és vesztette el a baloldal minden maradék esélyét, de az is, hogy hétfőtől és még elképesztőbb fordulatokkal folytatódik a bajai dominózós videó ügye.

Ugyanúgy lehetséges, hogy minden, amit most, vasárnapról hétfőre virradóra tudni vélünk, totál kamunak bizonyul. Egy biztos: mostantól végképp nem lehet senkinek semmit elhinni, beleértve sajnos az újságokat is. A hvg.hu pedig nagyon megszívta az egészet.

Advertisement

Az az állítólagos rendőrségi vallomás, amit a Blikk vasárnap megszellőztetett, nem kevésbé hihetetlen, mint a híres videó. Eszerint konkrétan az MSZP székházában adta volna le egy MSZP-középvezető a megrendelést K. G. cigány kisebbségi önkormányzati képviselőnek egy kamu film leforgatására. Egy oktatófilmére, ami azt mutatja be, hogyan vásárolna szavazatokat a Fidesz. És az elkészült vicces videót egy szocialista országgyűlési képviselő jelenlétében adták volna át a megbízónak.

Advertisement

Ez már eleve irtó büdösen hangzik. Mi az, hogy oktatófilm? Kit oktattak valaha olyan filmekkel, amiken amatőrök szavazatvásárlást imitálnak? A másik oldalról nézve: ki lenne hajlandó, akár sok pénzért, olyan filmet forgatni, ami azt a látszatot kelti, hogy ő éppen súlyosan törvénytelen dolgot művel? Ha K. G.-ék tényleg hajlandók voltak ilyemire, azt azt jelenti, elhitték, hogy a felvétel soha nem szivárog ki az MSZP-től. Ez az egyik legviccesebb elem a sztoriban. De itt egyelőre tényleg csak döbbent kérdések vannak.

Ha igaz a Blikk sztorija, és az MSZP annyira mindenre elszánt, hogy egy alapjában jelentéktelen időközi választás kedvéért hamis dokumetumokat gyártat külsősökkel, akkor ezt úgy teszi, hogy semmi ráhatása sincs a forgatásra? Vagy ez a láthatólag egy jelenlévő ugráló telefonjával forgatott abszurd komédia átment az MSZP-s szűrőn? Vagy hétfőn azt nyilatkozza majd K. G., hogy igazából a Fidesz fizette le, hogy vallja azt, hogy az MSZP fizette le? Aztán jön egy szereplő azzal, hogy valójában Bajnai áll az egész mögött, hogy mind az MSZP-t, mind a Fideszt gyanúba keverje? Na és miért maradna ki Gyurcsány és a DK, főleg, hogy K. G. az Index szerint a Demokratikus Koalció tagja lehet.

Advertisement

Képtelenségnek tűnik, hogy erről a videóról ebben a formájában - a hvg-t kivéve - bárki is elhitte volna, hogy el lehet sütni valódinak. De akkor mire kellett?

A rohadt sok kérdés ellenére pár dolog azért biztos. Az egyik az, hogy a hvg jól megszívta - mondjuk teljesen jogosan - hogy mindenféle további kemény bizonyíték nélkül annyira beszopott egy minimum rohadt gyanús filmet, hogy a cikke címében és bevezetőjében választási csalás "egyértelmű bizonyítékáról" beszéljen. Annál érthetetlenebb ez az öncsonkító heveskedés, mert a film önmagában is elképesztően erős, sikeranyag lehetett volna minden nagyotmondás nélkül is. Nem hiába önmarcangoló Gavra főszerkesztő és szerkesztőségi vezércikk is.

Advertisement

A botrány eddigi nyertese a jobboldali kormányrajongó média, élén az MTV Híradójával, és a táskás embert megtaláló Hír TV-vel, akikből a szocivér szagára előtört a rámenős tényfeltáró és helyszíni nyomozó. Félek, pártatlanul szórakozó nézőközönségként nem lesz akkora mázlink, hogy végigrögöhessük, hogyan folytatódik a jobbos újságírás reneszánsza, ha mondjuk egy újabb csavarral mégis a Fidesz felé fordul a gyanú. Ez azért nem túl valószínű, de az ügy eddigi fordulatai közül egy sem volt az.

A hétvége vesztese volt az ügyben - az eddig ismeretek szerint - semennyire sem érintett Együtt is, mert a vezéralakjai érthetelen amatőrséggel azonnal bizonyítékokról és fideszes csalásról kezdtek károgni, ami mellett vasárnap még akkor is kitartottak többen, amikor már egészen világos volt, hogy itt valami minimum nagyon büdös.

Advertisement

Rég nem vártam ennyire kiváncsian hétfő délelőttöt!

Share This Story

Get our newsletter