This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A Chaos Computer Club már az ujjlenyomatot is le tudja másolni

Illustration for article titled A Chaos Computer Club már az ujjlenyomatot is le tudja másolni

A menő név nem véletlenül idézi a 80-as évek filmes kiberkalózait, a Chaos Computer Club a legnagyobb európai hekkerszervezet, és most tartja 31. éves találkozóját. Ezeken el szokták magyarázni, hogy csinálják, és most az derült ki, hogy lehet egy ujjlenyomatot lemásolni.

Advertisement

Szombaton a biztonsági szakértő és a biometrikus azonosítással foglalkozó Jan Krissler, hekkernevén Starbug (Csillagbogár, aw) mutatta meg egy egyórás előadásban, hogyan lehet fényképekkel és egy bárki számára megvásárolható szoftverrel rekreálni Ursula von der Leyen német védelmi miniszter ujjlenyomatát. Na nem mintha a német miniszter ujjlenyomatára pályázó hekkerek csak pénzért tudnának hozzájutni a pár száz eurós programhoz.

Illustration for article titled A Chaos Computer Club már az ujjlenyomatot is le tudja másolni
Advertisement

Én biztos nem fogom tudni lemásolni a miniszterasszony ujjlenyomatát, mert nem tudok németül, de az előadásban valami olyasmi hangzik el, hogy néhány nagy felbontású, különböző szögből készített fénykép elég, hogy aztán olyan ujjlenyomatot készítsenek, ami be tudja csapni a különböző biztonsági rendszereket.

Ez persze nem teszi haszontalanná az ujjlenyomatos védelmet, de ha valaki a biztonságra törekszik, ez nem lehet kizárólagos megoldás. A világ vezetői pedig viseljenek kesztyűt, úgy nem fogja senki lefényképezni az ujjukat.

Advertisement

A Gizmodo egy másik cikkében beszámolt a legviccesebb nevű hekkercsoportokról, – a CCC is szerepel rajta –, a listát a Cult of the Dead Cow, azaz a Döglött Tehén Kultusza vezeti.

via Gizmodo

Share This Story

Get our newsletter