A menŇĎ n√©v nem v√©letlen√ľl id√©zi a 80-as √©vek filmes kiberkal√≥zait, a Chaos Computer Club a legnagyobb eur√≥pai hekkerszervezet, √©s most tartja 31. √©ves tal√°lkoz√≥j√°t. Ezeken el szokt√°k magyar√°zni, hogy csin√°lj√°k, √©s most az der√ľlt ki, hogy lehet egy ujjlenyomatot lem√°solni.

Szombaton a biztons√°gi szak√©rtŇĎ √©s a biometrikus azonos√≠t√°ssal foglalkoz√≥ Jan Krissler, hekkernev√©n Starbug (Csillagbog√°r, aw) mutatta meg egy egy√≥r√°s elŇĎad√°sban, hogyan lehet f√©nyk√©pekkel √©s egy b√°rki sz√°m√°ra megv√°s√°rolhat√≥ szoftverrel rekre√°lni Ursula von der Leyen n√©met v√©delmi miniszter ujjlenyomat√°t. Na nem mintha a n√©met miniszter ujjlenyomat√°ra p√°ly√°z√≥ hekkerek csak p√©nz√©rt tudn√°nak hozz√°jutni a p√°r sz√°z eur√≥s programhoz.

√Čn biztos nem fogom tudni lem√°solni a miniszterasszony ujjlenyomat√°t, mert nem tudok n√©met√ľl, de az elŇĎad√°sban valami olyasmi hangzik el, hogy n√©h√°ny nagy felbont√°s√ļ, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ sz√∂gbŇĎl k√©sz√≠tett f√©nyk√©p el√©g, hogy azt√°n olyan ujjlenyomatot k√©sz√≠tsenek, ami be tudja csapni a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ biztons√°gi rendszereket.

Ez persze nem teszi haszontalann√° az ujjlenyomatos v√©delmet, de ha valaki a biztons√°gra t√∂rekszik, ez nem lehet kiz√°r√≥lagos megold√°s. A vil√°g vezetŇĎi pedig viseljenek kesztyŇĪt, √ļgy nem fogja senki lef√©nyk√©pezni az ujjukat.

Advertisement

A Gizmodo egy m√°sik cikk√©ben besz√°molt a legviccesebb nevŇĪ hekkercsoportokr√≥l, ‚Äď a CCC is szerepel rajta ‚Äď, a list√°t a Cult of the Dead Cow, azaz a D√∂gl√∂tt Teh√©n Kultusza vezeti.

via Gizmodo