Illustration for article titled Budapesti emberünk – írja Orbánról az orosz lap

Csak a magyar ellenzékiek nevezik Orbán Viktort Putyin bábjának, belpolitikai okokból? Nem, ezt teszi a Vedomosztyi című komoly orosz gazdasági lap publicistája is. Szembesülj, mit gondolnak rólunk az oroszok!

Advertisement

Azért emeltem ki, hogy komoly, mainstream gazdasági lapról van szó, hogy ne gondolj valami jelentéktelen kis szélsőséges kiadványra, vagy radikális antiputyinista fanzinra. Így már a címe sem ironizálás, komolyan gondolják, hogy Orbán Viktor a budapesti emberük.

A cikk arról szól, hogy a magyar parlament megszavazta a törvénymódosítást, ami arra szolgált, hogy az EU-t megkerülve felépíthessék magyar területen is a Déli Áramlat nevű orosz gázvezetéket. A magyar kormánypárt hazai fogyasztásra persze tagadta, hogy ez lenne a módosítás célja, bár ez teljesen nyilvánvaló volt, és mindenki más mellett a Cink is megírta.

Advertisement

Az orosz lap szerzőjének ez evidencia. Csakúgy, mint az, hogy a magyar miniszterelnök – aki "többszörösen kinyilvánította a szimpátiáját Vlagymir Vlagyimirovics politikája iránt – "nagyon hasonlóan politizál Putyinhoz".

Advertisement

Igazából vicces ilyeneket olvasni úgy, hogy a kontextus nem negatív, hanem leíró:

Orbán nemcsak a parlamentet, de az önkormányzatokat is az ellenőrzése alatt tartja, csakúgy, mint a sajtó nagy részét, és a nemzeti bankot is egy volt kollégája és barátja vezeti. A retorikája Európa-ellenes és a hagyományos nemzeti értékekre fókuszál.

Advertisement

A cikkíró felveti, hogy hiába Orbán lojalitása, a Déli Áramlat ügyében ez önmagában semmire sem elég, mert Bulgária a magyaroknál sokkal inkább akadékoskodik. Márpedig Magyarország hiába lojális, nincs kijárata a Fekete-tengerre, ellentétben a bolgárokkal.

Nekem ez a kedvenc részem:

Három nappal azután, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezére Magyarországon járt, a magyarok leállították a gáz reexportálását Ukrajnába. A mi embereink! De mégis van egy pár "de".

Advertisement

(via portfolio.hu)

Share This Story

Get our newsletter