Bivaly√°tad√°s volt d√©lelŇĎtt a Budakeszi Vadasparkban. H√ľly√©k lett√ľnk volna kihagyni.

K√©t Red Bullal √©s hangos zen√©vel pr√≥b√°ltam legal√°bb egy kicsit kij√≥zanodni, amikor mosatlan vad√°llatk√©nt elindultam a vil√°g m√°sik fel√©n tal√°lhat√≥ Budakeszi Vadasparkba. Szedtem a l√°bam, nehogy lemaradjak a sajt√≥t√°j√©koztat√≥r√≥l, amin az √≠g√©retek szerint Szab√≥ P√©ter, a park √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ja √°tadja a k√∂z√∂ns√©gnek az √ļj √°llatokat.

A buszmeg√°ll√≥t√≥l a helysz√≠nig vezetŇĎ √ļton egy h√°romtag√ļ csal√°dr√©szlet befogadott √©s egy√ľtt v√°gtunk √°t az erdŇĎn, besz√©lgett√ľnk, viccelŇĎdt√ľnk, mosolyogtunk, de mivel ŇĎk nem a bivaly√°tad√°sra j√∂ttek, k√ľl√∂nv√°ltak √ļtjaink √©s mag√°nyosan baktattam a meglepŇĎen magas sz√°mban jelenl√©vŇĎ sajt√≥sok gy√ľlekezŇĎhely√©hez.

A bivalysz√∂rnyek kar√°mj√°hoz s√©t√°lva tal√°lkoztunk K√°rollyal a vaddiszn√≥val, akit kor√°bban el kellett k√ľl√∂n√≠teni, nehogy elkezdje terroriz√°lni a kisebb vaddiszn√≥kat - Di√°na, az anyakan k√∂lykeit. M√°r minden rendben, csal√°dk√©nt √©lnek, boldogs√°gban, annak ellen√©re, hogy nem K√°roly a gyerekek apja, hanem egy ismeretlen vadkan. K√°roly r√°ad√°sul ivartalan√≠tva is van, de ez az ŇĎ harca. Interj√ļt is k√©sz√≠tettem vel√ľk, Di√°na eleinte lelkes volt, majd amikor az √ļj bivalyokr√≥l k√©rdeztem, egyszerŇĪen els√©t√°lt. K√°roly egy k√∂sz√∂n√©sre m√©ltatott csup√°n.

Szab√≥ P√©ter, a sok kamera √©s mikrofon elŇĎtt kiss√© izgulva, de elmondta az elmondand√≥t. NagytestŇĪ √ļjdons√°goknak nevezte az egyelŇĎre m√©g n√©v n√©lk√ľl l√©tezŇĎ, idei sz√ľlet√©sŇĪ v√≠zibivalyokat. A b√∂l√©nyek melletti kar√°mban vannak elsz√°ll√°solva, de hamarosan k√∂z√∂s kifut√≥t kapnak Ramb√≥val, az eur√≥pai b√∂l√©nnyel, illetve szeptemberben m√©g egy meglepet√©s√°llat is √©rkezik. Az id√©n 34 √©ves vadaspark c√©lja, hogy struktur√°ltan, √©rdekesen √©s okosan mutass√°k be, milyen √°llatok szelt√©k r√≥nas√°gainkat p√©ld√°ul 140 √©vvel ezelŇĎtt. A b√∂l√©nyek √©s a bivalyok szomsz√©ds√°ga is ebbe a koncepci√≥ba illik.

Advertisement

A rendk√≠v√ľl b√©k√©snek mutatkoz√≥ √°llatok, civilben gyakran begurulnak - nem √©rdemes szek√°lni ŇĎket. V√≠zibivalyokat az√©rt tartottak, mert vontat√≥k√©pess√©g√ľk j√≥val nagyobb, mint a szarvasmarh√°knak, illetve a tej√ľkbŇĎl mozzarella √©s chedar sajtot k√©sz√≠tenek. A sajt√≥t√°j√©koztat√≥t azzal z√°rta, hogy vigy√ľk h√≠r√©t a Parknak, majd ezut√°n mindenki kedv√©re fot√≥zhatta a k√©t bik√°t, akik ek√∂zben evŇĎversenyeset j√°tszottak, majd amikor a gondoz√≥k egy slaggal csalogatni kezdt√©k ŇĎket (a slagot im√°dj√°k), ez kiv√©telesen egy√°ltal√°n nem √©rdekelte ŇĎket, beleg√°zoltak a saras pocsoly√°jukba, majd j√≥l bele is vizeltek.

Advertisement

A Budakeszi Vadaspark egy t√∂k√©letes hely d√©lelŇĎtti kir√°ndul√°sokra a kisgyerekekkel, a bivalyok pedig olyanok, mint a kem√©nyvonalas kaliforniai sz√∂rf√∂s√∂k: im√°dnak f√ľrdeni, szeretik a f√ľvet √©s ig√©nytelenek.