A látványterv alapján az utóbbi évtizedek legdurvább köztéri szobrát állítják föl az ország 1944-es német megszállásának emlékére. Lázár János rendelte, Rogán Antal megszavaztatja.

Eleve jó nagy háborgást keltett, hogy a Szabadság téri szovjet emlékművel átellenben szobrot állítanak a náci megszállás 70. évfordulójára. Na de a háborgók akkor még nem is tudhatták, hogy fizikailag mi is lesz az, amit fel akarnak állítani! Ha tényleg az, ami az V. kerületi önkormányzati képviselőknek kiosztott anyagban szerepel, akkor Rogán Antal überelni tudja a Blikket árusító rikkancsot is, úristen, de még mennyivel! (Jó, ezt nem ő találta most ki, de ő szavaztatja meg szerdán a tesülettel, hogy a kerületben felállíthassák.)

Advertisement

A Szoborkompozíción ugyanis a német Birodalmi Sas éppen lecsap egy angyalra, aki maga Gábriel, de ki ne szegény ártatlan Magyarországra gondolna róla, ha egyszer ez az ország német megszállásának az emlékműve. De az önkormányzati előterjesztésben le is írják fehéren-feketén, hogy Gábriel = Magyarország.

Gábriel arkangyal szobráról ráadásul nyilván minden nézőnek a leghíresebb magyar szoborcsoport főalakja ugrik be a Hősök teréről. Párkányi Raab Péter emlékműve tehát vagy azt üzeni, hogy a szárnyas, töketlen, de hótiszta magyarok nem tehettek semmiről, mert rájuk vetette magát egy Nagy És Agresszív Ragadozó, vagy egyszerűen azt a pillanatot merevíti ki, amikor a Budapestre lecsapó náci B. Sas leszarta a szobrot a Hősök terén.

Advertisement

Azt, hogy Párkányi Raab tényleg a Zala György-féle Milleniumi emlékmű parafrázisát akarta megcsinálni, az is erősíti, hogy a 2014-es Gábriel is oszlopon áll, amennyire a grafikán ki lehet venni.

Advertisement

A képet és Rogán polgármester előterjesztését Pásztor Tibor kerületi MSZP-képviselő posztolta ki az előbb a blogjára, nagy szolgálatot téve ezzel a magyar szobrászatnak. Az előterjesztés amúgy 10/10-es szöveg, ki is fotóztam a nem koprozható részekből pár gyilkos bekezdést.

Ez az emlékmű a kormány és Rogán Antal állítása szerint a náci megszállás összes áldozatának emlékműve. Az áldozatok nagy része zsidó, őket viszont nehéz beleképzelni a Gábriel-figurába. Magyarország és zsidó polgárai angyali hangulatban kiscicákkal játszottak, gyakorlatilag egyek voltak, amikor rájuk vetette magát a gonosz Sas? Képtelenségnek tűnik, hogy erre gondolt az alkotó vagy a megrendelő. De akkor mi a hóhért akarnak ezzel a szoborral? Elképzelésem sincs, főleg, hogy éppen Tirolban küzdök egy hóban gazdagabb világért, de ti talán értitek, hogy mit üzen az Emlékmű!

Advertisement

update: Első olvasásra elkerülte a figyelmemet, hogy az önkormányzati előterjesztés része az alkotó műleírása is. Kiderül például, hogy a sas félszárnyú!

Advertisement

Csodálatos, hogy egy ilyen érzékeny témában felálltott emlékmű alkotója ennyit ért vagy gondol a témájáról!

Advertisement

A szobrot zsűriző szakértők Melocco Miklós és Benedek György szobrászok voltak:

Advertisement

Mindez persze azt is jelenti, hogy nem volt igaz az a pletyka, amit Nyáry Krisztián egy taxistól hallott, miszerint egy Tigris tankot állítanának ki emlékmű gyanánt.

Share This Story

Get our newsletter