A Cink az elm√ļlt h√©ten foglalkozott a magyar gurgolya dolomit sziklagyelepeken bet√∂lt√∂tt szerep√©vel, T√°ncsics Mih√°ly biogr√°fi√°j√°val, Arany J√°nos vers√©nek elemz√©s√©vel, sŇĎt r√©szecskefizik√°val is, vagyis term√©szetes volt, hogy ma reggel a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia 184. k√∂zgyŇĪl√©s√©vel kezdj√ľk a napot.

Advertisement

Ahogy a metr√≥n ki lehet sz√ļrni, ki az, aki meccsre igyekszik, vagy a H√ČV-en, hogy ki a Szigetre, √ļgy a 16-os meg√°ll√≥j√°ban is nagy biztons√°ggal meg√°llap√≠tottam, ki az, aki a Sz√©chenyi t√©ren fog lesz√°llni. Az √°tlag√©letkor val√≥ban √ľd√≠tŇĎ volt azoknak, akik az√©rt nem j√°rnak partizni, mert t√ļl √∂regnek √©rzik magukat, de a Cink nem az√©rt ment az Akad√©mi√°ra, hogy a cinkeseket √≠rjon r√≥la (ahogy azt a sajt√≥regisztr√°ci√≥n√°l m√°ris gyanakv√≥ sz√≥j√°t√©kkal megk√©rdezt√©k tŇĎlem). Hanem mert kiv√°ncsiak voltunk, ki kapja az Akad√©miai Arany√©rmet. Na meg persze, arra hogy mit mond Orb√°n a nyit√≥besz√©d√©ben.

Advertisement

ElŇĎre √ļgy k√©pzeltem, hogy a kifejezetten j√≥ sz√≥nok minisztereln√∂k f√©lk√©zzel lenyomja a tudom√°ny embereit, akik eg√©sz biztos hosszan fejtegetnek majd unalmas dolgokat, amit senki sem √©rt.

Orb√°n mag√°hoz k√©pest is brill√≠rozott, nagy√≠vŇĪ besz√©d√©ben volt ErdŇĎs P√°l matematikus, Pusk√°s Ferenc, meg direkt vicces baki kifejezetten tud√≥soknak ("ha j√≥l tudom, ez magyarul trilli√≥") √©s hogy "magyar kopony√°k magyar f√∂ld√∂n boldoguljanak". Megvillantott n√©h√°ny t√∂bbmilli√°rdos kutat√≥k√∂zpont-fejleszt√©st, √©s kicsit "√°llam √©n vagyok" st√≠lusban megjegyezte, hogy b√°r az egyikre csak k√∂lcs√∂nt kapott az MTA, de "meg√°llapodtam P√°link√°s eln√∂k √ļrral", hogy nem kell visszafizetni azt.

Advertisement

Az √ľgyes besz√©d ut√°n kicsit f√©lve v√°rtam Damjanovich S√°ndort, aki az Akad√©miai Arany√©rmet kapta id√©n. A 77 √©ves biofizikus - akinek "nev√©hez olyan komplex rendszerek vizsg√°lata fŇĪzŇĎdik, amelyeket √∂sszetetts√©g√ľk miatt elŇĎtte m√°sok nem mertek √©s nem tudtak kutatni", akit a vil√°g minden biofizikusa ismer √©s akinek a kedv√©√©rt Nobel-d√≠jas remet√©k zar√°ndokolnak Debrecenbe - kiment hogy megtartsa nagy √≠vŇĪ besz√©d√©t. Nagyj√°b√≥l a k√∂vetkezŇĎket mondta:

"2-3 mondatot fogok mondani, nem akarom untatni √∂n√∂ket. Mindig valami sz√©pet vagy j√≥t akartam csin√°lni, ez legt√∂bbsz√∂r nem siker√ľlt. De egyszer-k√©tszer igen. Ez tesz boldogg√° √©s ezt szeretn√©m folytatni koromt√≥l f√ľggetlen√ľl. K√∂sz√∂n√∂m, hogy meghallgattak."

Advertisement

EgybŇĎl a sz√≠vembe z√°rtam, s mivel egyik p√©ldak√©p√ľnk a Tolnai Vil√°glapja, ahol a bŇĪn√ľgyi h√≠rek √©s celebpletyk√°k mellett tudom√°nyos √ļjdons√°gok is rendszeresen szerepeltek, kicsit ut√°nan√©ztem, mit csin√°l. Sajnos az √°raml√°si citometri√°nak, amit meghonos√≠tott, m√°r a neten fellelhetŇĎ magyar√°zat√°t sem √©rtettem. Tapasztalatom szerint viszont a legnagyobb tud√≥sok azok, akik f√∂ldi haland√≥knak is el tudj√°k magyarazni a dolgokat, sz√≥val megk√©rdeztem tŇĎle, mivel is foglalkozik.

"Biofizik√°val foglalkozom, ez a legegyszerŇĪbb v√°lasz. Voltak√©ppen az √©lŇĎ szervezetnek a biol√≥giai aktivit√°s√°t kezdt√ľk el vizsg√°lni. Ez ugye egyszerŇĪ dolog, de ha m√©lyebb dolgokat akarunk vizsg√°lni, akkor m√©lyebb vizsg√°latokra van sz√ľks√©g.

A sejtszorter p√©ld√°ul √ļgy tud sz√©tv√°lasztani √©lŇĎ sejteket, hogy azok nem mennek k√∂zben t√∂nkre. Mondjuk vettek egy mint√°t a m√°jamb√≥l, feltrancs√≠rozt√°k √©s kivett√©k belŇĎle azokat a kis √©lŇĎ r√©szeket, amiket tov√°bb akartak vizsg√°lni. Ezeket egy folyad√©kban kereszt√ľl szŇĪrik egy kis r√©sen, ahol k√ľl√∂nb√∂zŇĎ elektromos t√∂lt√©st kapnak √©s aszerint sz√©t lehet v√°lasztani azokat.

Ez persze nagyon le van √≠gy egyszerŇĪs√≠tve, t√∂bb koll√©g√°mat megnevettetn√©m vele, ha hallan√°k.

A sejtszortert Mack Fulwyler tal√°lta fel, akivel nagyon j√≥ bar√°ts√°gba ker√ľltem, t√∂bbsz√∂r j√°rt Magyarorsz√°gon is, az ŇĎ seg√≠ts√©g√©vel vett√ľk meg az elsŇĎ ilyen mŇĪszert. Ezt a nyolcvanas √©vekben m√©g Eur√≥p√°ban sem lehett kapni. Persze nem volt ez olyan egyszerŇĪ, √ļgy kellett becsemp√©szni, mert nem akart√°k beengedni. Ma m√°r minden jobb kis kutat√≥int√©zetben van ilyen."

Advertisement

Sok idŇĎnk nem volt, mert b√°r a sajt√≥b√≥l csak h√°rmadmagammal csaptunk le r√° az √ľl√©s v√©g√©n, mennie kellett. A "mire a legb√ľszk√©bb" t√≠pus√ļ k√©rd√©seket szer√©nyen pattintotta le, ink√°bb arr√≥l mes√©lt, hogy lett a Nobel-d√≠jas Manfred Eigen tan√≠tv√°ny G√∂ttingenben. Ňź, amikor meghallotta, hogy jelentkezik hozza, azt mondta, neki nincs p√©nze professzorokra, de megnyugtatt√°k, hogy ez csak egy magyar professzor. Ja, annyi p√©nze van.

√Čs az ut√°np√≥tl√°s?

"A fiatalok szenz√°ci√≥sak, ma m√°r ŇĎket k√ľldj√ľk ki G√∂ttingenbe. Lassank√©nt mi sem √©rtj√ľk, mit csin√°lnak pontosan, de hagyjuk, sŇĎt lelkes√≠tj√ľk ŇĎket, hogy dolgozzanak."

Advertisement

Hogy mennyire √©rdekesen lehet elŇĎadni s√ļlyos tudom√°nyos k√©rd√©seket, arra bizonys√°gul √°lljon itt egy t√≠z √©vvel ezelŇĎtti elŇĎad√°sa a Mindentud√°s Egyetem√©rŇĎl