Az √ļj k√©t √©s f√©l eur√≥s √©rm√©n Nap√≥leon legh√≠resebb veres√©g√©nek √°ll√≠tanak eml√©ket, visszav√°gva az √∂sszes rajtuk csattan√≥ vicc√©rt.

A francia viccek igen nagy sz√°zal√©ka ugyanis a belg√°kr√≥l sz√≥l, melyekben nem neh√©z kital√°lni, hogy az ut√≥bbiak nem t√ļl j√≥ sz√≠nben tŇĪnnek fel. Most viszont √ľt√∂tt a bossz√ļ √≥r√°ja!

A belga p√©nzverd√©k ugyanis h√©tfŇĎ √≥ta verik a waterlooi csata 200. √©vfordul√≥j√°r√≥l megeml√©kezŇĎ k√©t √©s f√©l eur√≥sokat, miut√°n egyszer m√°r ki kellett dobniuk 180 ezer, ugyancsak Waterloora eml√©kezŇĎ k√©teur√≥st a franci√°k hivatalos tiltakoz√°sa miatt.

Van azonban egy szab√°ly, hogy szab√°lytalan c√≠mletŇĪ √©rm√©ket az eur√≥z√≥na √°llamai saj√°t hat√°sk√∂rben is kiadhatnak, √©s a k√©t √©s f√©l eur√≥s ebbe a tartom√°nyba esik. A belga p√©nz√ľgyminiszter azzal pr√≥b√°lta megnyugtatni az aggodalmaskod√≥ franci√°kat, hogy nem r√©gi ellent√©teket akarnak fel√©leszteni, csak az√≥ta nem volt ilyen csata, amely ennyire megragadta volna az emberek fant√°zi√°j√°t, mint Waterloo.

√Ėsszesen 70 ezer ilyen √©rm√©t hoznak majd forgalomba Belgiumban, √©s arra sz√°m√≠tanak, hogy nagy r√©sz√ľkre a gyŇĪjtŇĎk fognak lecsapni. A franci√°k meg vigasztalhatj√°k magukat azzal, hogy elŇĎtte Nap√≥leon v√©gigverte eg√©sz Eur√≥p√°t ‚Äď nem lehet mindig gyŇĎzni, m√©g neki sem.

Advertisement

Fotó: AP Images

Forr√°s: Telegraph