Illustration for article titled A belgák Waterlooval hergelik a franciákat

Az új két és fél eurós érmén Napóleon leghíresebb vereségének állítanak emléket, visszavágva az összes rajtuk csattanó viccért.

Advertisement

A francia viccek igen nagy százaléka ugyanis a belgákról szól, melyekben nem nehéz kitalálni, hogy az utóbbiak nem túl jó színben tűnnek fel. Most viszont ütött a bosszú órája!

A belga pénzverdék ugyanis hétfő óta verik a waterlooi csata 200. évfordulójáról megemlékező két és fél eurósokat, miután egyszer már ki kellett dobniuk 180 ezer, ugyancsak Waterloora emlékező kéteuróst a franciák hivatalos tiltakozása miatt.

Advertisement

Van azonban egy szabály, hogy szabálytalan címletű érméket az eurózóna államai saját hatáskörben is kiadhatnak, és a két és fél eurós ebbe a tartományba esik. A belga pénzügyminiszter azzal próbálta megnyugtatni az aggodalmaskodó franciákat, hogy nem régi ellentéteket akarnak feléleszteni, csak azóta nem volt ilyen csata, amely ennyire megragadta volna az emberek fantáziáját, mint Waterloo.

Összesen 70 ezer ilyen érmét hoznak majd forgalomba Belgiumban, és arra számítanak, hogy nagy részükre a gyűjtők fognak lecsapni. A franciák meg vigasztalhatják magukat azzal, hogy előtte Napóleon végigverte egész Európát – nem lehet mindig győzni, még neki sem.

Advertisement

Fotó: AP Images

Forrás: Telegraph

Share This Story

Get our newsletter