Illustration for article titled A Békemenet erőszakkal magáévá tette a Szolidaritás logóját

Grafikai forradalom! Bencsik András nagy örömmel mutatta be ma a Békemenet-logóját, amiben nem csak az a vicces, hogy félig bevallottan a lengyel Solidarność-mozgalom feliratát nyúlja le azzal az indokkal, hogy annak a testvére szeretne lenni, de egy "művészeti vezető" "grafikai műhelyében" készült. Ha megnézitek nagyban, látszanak az összeérő betűk külön körvonalai.

A Demokrata grafikai műhelyében Baranyai Jenő művészeti vezetőnek köszönhetően megszületett a Békemenet logója, ami a legendás lengyel Szolidarítás mozgalom logójának testvére szeretne lenni. Ezt a választást az indokolja, hogy amint a vörös csillag a kommunisták nemzetközi jelképe lett, ez a kedves, kicsit esetlen betűsor, ami vonuló embereket jelképez, kezükben a nemzeti zászlóval, viszont a keresztény-nemzeti népmozgalmak jelképe lehetne. A szellemi és lelki rokonság a Lech Walesa és társai által alapított Solidarność és a magyar Békemenet között vitathatatlan. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy a Békemeneteken kezdettől fogva igen nagy számban lengyelek is részt vettek.

Advertisement

Az egyébként egy tök jó kérdés, hogy a magyar kormányt támogató civil kezdeményezés mennyire lehet rokona egy diktatúra ellen szóló mozgalomnak, de erre a választ meghagyom azoknak, akik nálam jobban értenek a közép-kelet európai politikához. Viszont a grafikai nyúlások engem is érdekelnek, úgyhogy megkérdeztem a lengyen Solidarnosc-ot, hogy mi a véleményük arról, hogy a magyar Szolidaritás mellett a Békemenet is teljesen lenyúlta az imidzsüket. Egyelőre várom a válaszukat, amint érkezik, posztolom.

Bencsik escheri értelemben vett csavaros gondolatmenete viszont elég szórakoztató, mert kimondja azt, hogy szeretnék, ha olyan lenne az egész, mint a Szolidaritás logója, csak tök más üzenettel. A tök más üzenet magyarázkodása pedig abban kimerül, hogy egy csomó lengyel vett részt már Békemeneten, tehát Lengyelország is ezt akarhatja. Ilyenkor szokták mondani az interneten, hogy okay.

Advertisement

Vagy vicces képeket csinálni, mint ahogy NAK kollégánk is tette, aki meglátta a DÉFOSZ-plakátban rejlő Bencsik Andrást.

Illustration for article titled A Békemenet erőszakkal magáévá tette a Szolidaritás logóját
Advertisement

(A címlapba varázsolt Melegfelvonulás szarvas munkája, ki másé.)

Share This Story

Get our newsletter