Grafikai forradalom! Bencsik Andr√°s nagy √∂r√∂mmel mutatta be ma a B√©kemenet-log√≥j√°t, amiben nem csak az a vicces, hogy f√©lig bevallottan a lengyel SolidarnoŇõńá-mozgalom felirat√°t ny√ļlja le azzal az indokkal, hogy annak a testv√©re szeretne lenni, de egy "mŇĪv√©szeti vezetŇĎ" "grafikai mŇĪhely√©ben" k√©sz√ľlt. Ha megn√©zitek nagyban, l√°tszanak az √∂ssze√©rŇĎ betŇĪk k√ľl√∂n k√∂rvonalai.

A Demokrata grafikai mŇĪhely√©ben Baranyai JenŇĎ mŇĪv√©szeti vezetŇĎnek k√∂sz√∂nhetŇĎen megsz√ľletett a B√©kemenet log√≥ja, ami a legend√°s lengyel Szolidar√≠t√°s mozgalom log√≥j√°nak testv√©re szeretne lenni. Ezt a v√°laszt√°st az indokolja, hogy amint a v√∂r√∂s csillag a kommunist√°k nemzetk√∂zi jelk√©pe lett, ez a kedves, kicsit esetlen betŇĪsor, ami vonul√≥ embereket jelk√©pez, kez√ľkben a nemzeti z√°szl√≥val, viszont a kereszt√©ny-nemzeti n√©pmozgalmak jelk√©pe lehetne. A szellemi √©s lelki rokons√°g a Lech Walesa √©s t√°rsai √°ltal alap√≠tott SolidarnoŇõńá √©s a magyar B√©kemenet k√∂z√∂tt vitathatatlan. Ezt al√°t√°masztja az a t√©ny is, hogy a B√©kemeneteken kezdettŇĎl fogva igen nagy sz√°mban lengyelek is r√©szt vettek.

Az egy√©bk√©nt egy t√∂k j√≥ k√©rd√©s, hogy a magyar korm√°nyt t√°mogat√≥ civil kezdem√©nyez√©s mennyire lehet rokona egy diktat√ļra ellen sz√≥l√≥ mozgalomnak, de erre a v√°laszt meghagyom azoknak, akik n√°lam jobban √©rtenek a k√∂z√©p-kelet eur√≥pai politik√°hoz. Viszont a grafikai ny√ļl√°sok engem is √©rdekelnek, √ļgyhogy megk√©rdeztem a lengyen Solidarnosc-ot, hogy mi a v√©lem√©ny√ľk arr√≥l, hogy a magyar Szolidarit√°s mellett a B√©kemenet is teljesen leny√ļlta az imidzs√ľket. EgyelŇĎre v√°rom a v√°laszukat, amint √©rkezik, posztolom.

Bencsik escheri √©rtelemben vett csavaros gondolatmenete viszont el√©g sz√≥rakoztat√≥, mert kimondja azt, hogy szeretn√©k, ha olyan lenne az eg√©sz, mint a Szolidarit√°s log√≥ja, csak t√∂k m√°s √ľzenettel. A t√∂k m√°s √ľzenet magyar√°zkod√°sa pedig abban kimer√ľl, hogy egy csom√≥ lengyel vett r√©szt m√°r B√©kemeneten, teh√°t Lengyelorsz√°g is ezt akarhatja. Ilyenkor szokt√°k mondani az interneten, hogy okay.

Vagy vicces k√©peket csin√°lni, mint ahogy NAK koll√©g√°nk is tette, aki megl√°tta a D√ČFOSZ-plak√°tban rejlŇĎ Bencsik Andr√°st.

Advertisement

(A címlapba varázsolt Melegfelvonulás szarvas munkája, ki másé.)