Percek alatt a net szt√°rja lett Demeter Tam√°s fil√≥z√≥fus elutas√≠tott p√°ly√°zata, ami az √∂sszes objekt√≠v kateg√≥ri√°ban maxim√°lis pontsz√°mot kapott, de az "√∂sszbenyom√°sra" null√°t. Hogy mi√©rt? M√©g nem tudjuk, de nem kiz√°rt, hogy ez itt a bossz√ļ a hirhedt filoz√≥fusbotr√°ny√©rt, amit k√∂zvetetten maga Demeter robbantott ki annak idej√©n.

Tal√°n m√°r kevesen eml√©keznek r√°, de a Magyar Nemzet filoz√≥fusbotr√°nya √©s Heller √Āgnes meghurcol√°sa 2009 december√©ben, az MTA Filoz√≥fiai Int√©zet√©nek kar√°csonyi bulij√°n egy sz√≥v√°lt√°ssal indult. A nulla pontos Demeter Tam√°s volt az egyik f√©l, a m√°sik pedig G√°bor Gy√∂rgy, az int√©zet igazgat√≥helyettese. A szem√©lyeskedŇĎ vita k√∂zben Demeter a jiddis eredetŇĪ misp√≥he sz√≥t haszn√°lta, ami csal√°dot, √∂sszetart√≥ t√°rsas√°got, pereputtyot jelent, √©s egyform√°n haszn√°lj√°k a zsid√≥k, illetve az antiszemit√°k. A hat-nyolc jelenl√©vŇĎn k√≠v√ľl senki sem tudja, pontosan mi hangzott el, G√°bor verzi√≥ja szerint Demeter elŇĎsz√∂r azt mondta neki, hogy a te fajt√°d szokott hazudozni, majd amikor G√°bor visszak√©rdezett, √ļgy fogalmazott, a te misp√≥h√©d szokott hazudni.

G√°bor a megjegyz√©st egy√©rtelmŇĪen antiszemita t√°mad√°snak vette √©s Demeter ellen hangos sajt√≥kamp√°ny indult, fŇĎleg amikor a filoz√≥fus nem sokkal k√©sŇĎbb egy 20 ezer eur√≥s akad√©miai d√≠jat kapott, amirŇĎl a N√©pszava "Kit√ľntett√©k a zsid√≥z√≥ filoz√≥fust" c√≠mmel sz√°molt be. Ezt a cikket a lap k√©sŇĎbb k√©nytelen volt helyreigaz√≠tani, mert olyan mocskozsid√≥z√°sr√≥l √≠rtak benne, amit egyetlen jelenl√©vŇĎ sem √°ll√≠tott soha, √©s persze bizony√≠tani sem tudt√°k. Demeter mindv√©gig tagadta, hogy antiszemita lenne vagy ak√°r, hogy a megjegyz√©s√©t ilyen √©llel tette volna.

Advertisement

Ez után a botrány után a filozófusok akadémiai pályázati rendszere, a bennfentesség, az egymásnak osztogatás témák maradtak, vizsgálat is indult, majd a kormányváltás után a Magyar Nemzet segítségével megindult a frontális támadás Hellerék ellen.

Most √ļjraolvastam egy rak√°s korabeli cikket, amikbŇĎl az bontakozik ki, hogy balos filoz√≥fusok t√©nyleg kavartak √©s megszegtek t√∂bb szab√°lyt. Csak√ļgy, mint a jobbos filoz√≥fusok √©s m√°s tud√≥sok, ugyanis ilyen volt a p√°ly√°zati rendszer. Na ez persze senkit sem ment fel a tr√ľkk√∂z√©sek al√≥l, de az nyilv√°nval√≥, hogy az √ľgyesked√©s teljesen politkaf√ľggetlen volt, a rendszer l√©nyeg√©bŇĎl fakadt, √©s szinte mindenki ezt mŇĪvelte.

Advertisement

Demeter mostani √ľgy√©ben igyekszem inform√°l√≥dni, de nem lenne meglepŇĎ, ha ez a szubjekt√≠v null pont a h√°rom-n√©gy √©vvel ezelŇĎtti esem√©nyek ut√≥rezg√©se lett volna.

Itt egy interj√ļ Demeterrel, itt egy G√°borral, itt meg egy √∂sszefoglal√≥ az √ľgyrŇĎl.

Advertisement