Add istenem, hogy igaz legyen! A Portfolió szerint a TV2 miatt utolsó pillanatban beterjesztett módosítást elkúrták, de annyira, hogy az RTL-nek 2014-ben nem kell semmi reklámadót fizetnie.

Advertisement

Ha ez tényleg igaz, akkor a Fidesz frakciója a hónap, a negyedév és az év idiótája.

Talán emlékeztek, hogy bizottsági módosító javaslat formájában, az utolsó pillanatban úgy változtatták meg a reklámadóról szóló törvényt, hogy azok a médiacégek, amelyek veszteségesek voltak, az előző évi elhatárolt veszteség felével csökkenthessék az adóalapjukat. (Az elhatárolt veszteség azt jelenti, hogy ha az adóalapod bármelyik adóévben negatív, ezzel az összeggel a következő években szabad elosztásban csökkentheted az adózás előtti eredményedet.)

Advertisement

A fideszesek titkot sem nagyon csináltak abból, mi volt ennek a lex TV2-nek az értelme. A két legnagyobb hazai médiacég, a reklámadó messze legnagyobb potenciális befizetői közül a fideszes kézben került TV2 veszteséges, míg a törvénnyel eltaposni kívánt RTL Klub nyereséges volt. Úgy tűnt, hogy ezzel a húzással kapásból többmilliárd forinttal csökkenthetik a köztük fennálló különbséget, hiszen úgy kalkuláltak, hogy az RTL majd fizeti a teljes reklámadót, a TV2 meg alig valamit.

Csakhogy, a portfolio.hu friss cikke szerint elbénázták alaposan! Az történt ugyanis, hogy bár az eredménykimutatása szerint az RTL tavaly nyereséges volt, valójában magával hurcol egy hatalmas, 23 milliárd forintos negatív adóalapot, amivel most simán kilőheti a reklámadót.

Advertisement

Ennek a fényében valóságos Kasszandrának tekinthető a fideszes Szabó Zsolt képviselő, aki a lex TV2 módosítás bizottsági vitája közben azt mondta az Index tudósítása szerint, hogy "a társasági vagy a személyi jövedelemadó miatt keletkezett elhatárolt veszteség mértéke nem derül ki a mérlegből vagy az eredménykimutatásból." Hát, ha mindez igaz, most tényleg nem derült ki, a szerencsétlenek meg ahhoz is inkompetensek voltak, hogy azzal csesszenek ki, akivel szerettek volna.

A további részletekért olvasd el a Portfolio cikkét, aztán nevessünk együtt a szakértő képviselőkön!

Share This Story

Get our newsletter