Kev√©s fotog√©nebb dolog t√∂rt√©nt mostan√°ban, mint a kedd este Amerik√°ban felrobbant rak√©ta. A k√©pek √∂z√∂n√©ben van h√°rom eg√©szen k√ľl√∂nleges.

Mindj√°rt itt az elsŇĎ, a Baron Weather csapad√©kradar-k√©pe, ahol j√≥l l√°tszik a robban√°s pillanata, majd az Atlanti-√≥ce√°n f√∂l√© sodr√≥d√≥ t√∂rmel√©kfelhŇĎ.

A m√°sodikat Ed Sealing k√©sz√≠tette, aki Cessna 177 Cardinal kisrep√ľlŇĎj√©ben √©pp 3000 l√°b magasan rep√ľlt, a kil√∂v√©shez el√©g k√∂zel:

A harmadik a NASA fotósa, Joel Kowsky munkája, aki pont elkapta a robbanás kezdetének pillanatát (itt le lehet tölteni az eredeti, 36 megapixeles fájlt):

Advertisement

A NASA √ļgy j√∂tt a k√©pbe ‚Äď azon t√ļl, hogy a kil√∂v√©shez haszn√°lt Wallops Flight Facility az √∂v√©k ‚Äď, hogy a felrobbant Antares rak√©t√°t egyik alv√°llalkoz√≥juk, az Orbital Sciences k√©sz√≠tette. A rak√©t√°ban haszn√°lt Kuznyecov AJ-26 rak√©tamotorok orosz gy√°rtm√°nyok, a hetvenes √©vekbŇĎl sz√°rmaznak, az Antareshez √ļj√≠tott√°k fel √©s moderniz√°lt√°k ŇĎket. A motor eredetije vitte volna a Holdig a szovjet N1 holdrak√©t√°kat, melyek azonban az Antareshez hasonl√≥an ink√°bb k√°pr√°zatos tŇĪzij√°t√©kokat, mint holdb√©li porba tŇĪz√∂tt sarl√≥s-kalap√°csos z√°szl√≥kat eredm√©nyeztek.

√Čs ha m√°r holdrak√©t√°kn√°l tartunk, cs√°b√≠t√≥ Kowsky k√©pet vegy√≠teni Randall Munroe h√≠res rajz√°val, az Up Goer Five-val, amelyen a rak√©tafizikusb√≥l lett k√©preg√©nyrajzol√≥ a Saturn V holdrak√©ta mŇĪk√∂d√©s√©t v√°zolja fel az angol nyelv 1000 leggyakoribb szav√°nak seg√≠ts√©g√©vel:

Advertisement

Képek: Baron Weather, Ed Sealing, Joel Kowsky/NASA, Randall Munroe/Xkcd