Nemrég jöttem meg Isztambulból, ami a friss, finom utca kaja Felcsútja. Jobbra nézel, gözleme, balra nézel, rizzsel töltött párolt kagyló, bárhová nézel, birkanyárs. A steet foodban az a remek, hogy mivel nem kell óriási beruházás hozzá, még egy Budapesthez hasonló helyen is pillanatok alatt elterjedhet egy új fajtája, ha divatba jön.

Utcai kajából tényleg ezerféle van, most önkényesen kiválasztttunk kilencet, amiknek nyálcsorogva örülnénk. Olyan fogásokat válogattunk be, amik nemcsak finomak, de a hozzávalóik is beszerezhetők nálunk frissen és elérhető áron. Ezért maradtak ki például a tengeri cuccok és halak, kivéve a szárított tintahalat.

Ha úgy érzed, valami tényleg fantasztikus étel kimaradt a listából, folytasd a saját jelölteddel lent, a válaszok között!

GÖZLEME

Francia óriáspalacsinta méretű, túrós, krumplis, spenótos, húsos vagy bármilyen töltelékkel töltött török lepény. A gözleme szexepilje azon kívül, hogy sportszerűtlenül finom, az, hogy csak frissen lehet elkészíteni, ami kifejezetten érdekes látvány várakozás közben. Öklömnyi, ruganyosra gyúrt kelttészta-gombócokból - úgy néznek ki, mint a lángostészta - spéci kis gyúrófával villamgyorsan nagy, kerek, vékony lapot nyújtanak, az egyik felét megkenik töltelékkel, ráhajtják a másikat, aztán rádobják a speciális, domború, ufóra emlékeztető sütőre, a sacra és kábé két perc alatt megsütik. A legnépszerűbb töltelékek a mentás túró, a fűszeres tört krumpli, és a spenótos, fetaszerű sajt, de millió változat létezik hússal és anélkül.

Advertisement

Előnye: látványos, változatos, és nem kell hozzá semmi egzotikus hozzávaló

Hátránya: tovább tart, mint egy hotdogot összedobni

SÜLT SZÁRÍTOTT TINTAHAL

Thai és délkelet-ázsiai népétel. A szárított tintahalak a kézikocsi napfénytetejének pereméről szoktak lógni, rendelés esetén a mester levesz egyet és mindkét oldalán kábé fél-fél percig pirítja a faszénparázson. Ettől fura módon megpuhul, pont annyira, hogy meg lehessen enni. Az íze sokkal koncetráltabb, mint a friss tintahalé, és még a villlámgyors parázson pirítástól is kap némi füstös stichet. Vagy egyben adják oda, vagy csíkokra aprózzák bárddal. Kínában néhol spéci géppel vágják csíkokra. Deluxe változatban jár hozzá egy adag csilis mártogató szósz.

Advertisement

Előnye: ennél egyszerűbb étel nincsen. A legbénább büfés sem tudja elrontani. Mivel az alapanyag szárított, nem számít, hogy messze a tenger, megromlani sem tud.

Hátránya: nyápicok szemében a látványa bizarr, amíg fel nem metélik.

ROTI

Advertisement

Eltartott egy ideig, amíg kibányásztam, hogy pontosan mi a roti és hogyan készült, mert Délkelet-Ázsiában annyi féle és fajta van belőle, mint mifelénk a lepcsánka/röszti. Amire kollégánk gondolt, amikor körbekérdeztünk mindenkit az irodában, az a thaiföldi változat, ami gyakorlatilag egy vastagabb palacsintatészta, banánnal és csokival töltve. A palacsintát a végén feltekerik, darabokra szeletelik és leöntik sűrű tejjel, amitől úgy néz ki, mint egy diabéteszes rémálma. Egy darab fogpiszkáló jár hozzá és a képpel ellentétben főleg papírtányérban adják.

Előnye: Cukorsokk!

Hátránya: Cukorsokk.

FRISS GYÜMÖLCS amit az orrod előtt szeletelnek fel

Advertisement

A magyar piacokon egyelőre magadnak sem lehet válogatni a gyümölcsöket és a zöldségeket, úgyhogy meglepődnék ha egyszer odaléphetnék egy árushoz és azt mondanám, hogy szépjónapot, kinézek magamnak egy sárgadinnyét, tessék már nekem felszeletelni! Pedig mennyire ász lenne, a jobb gyümölcsök utcai fogyasztása úgyis csak végtelen szürcsögésből és cukortól ragadós ujjakból áll, viszont ha lenne néhány dinnyebódé, ahol a szemed láttára szeletelnének dinnyét, rátennék egy tányérra és kapnál egy villát, akkor kevésbé lenne kellemetlen.

Előnye: Gyümölcs, ember! Vitamin, folyadék, nincs benne kalória, egészséges, mindenki jól jár.

Hátránya: Ehhez jó gyümölcsök is kellenek.

Fotó: Getty Images

TARTIFLETTE

Advertisement

A francia rakottkrumpli irtó menő, talán azért, mert béna tejföl helyett rengeteg reblochon sajt kerül bele. Az némiképpen ront a renoméjából, hogy nem hosszú generációk családi finomítása során alakult ki, hanem a Chili és Vanília szerint pont azért találták ki, hogy a reblochont népszerűsítse. Egyébként pofátlanul egyszerű kaja, a sajton kívül van benne szalonna, hagyma és tejszín. Az irodánk frankofónja szerint "teljesen magyar-kompatibilis lenne", én benne lennék, ha kis bódékból ezt osztogatnák télen a flekkenek helyett.

Előnye: könnyen elkészíthető, nagy mennyiségben, kevés hozzávalóból.

Hátránya: egy adagot elég megenni belőle, hogy az ember mozgásképtelen legyen.

Fotó: Wikipedia

HOTTOK

Advertisement

Dél-koreai édes utcai kaja, cukorból, lisztből, élesztőből, olajből, valamint vízből és/vagy tejből készült lepény, amit megtöltenek akár mogyoróval, dióval vagy más magvakkal, vagy valami édes töltelékkel. Külön látványos, hogy egy olyan nagy pecsétszerű tárggyal lapítják a tésztát, ami leginkább egy feje tetejére állított Rex-gombára hasonlít. A Wikipedia szerint egy darabban akár 230 kalória is lehet.

Előnye: Gyorsan készül, Dél-Koreában egy géppel gyártják, amivel 5-6 folyamatosan sül, télen pillanatok alatt felmelegít a nagy hidegben.

Hátránya: állítólag ilyen nincs neki, bár hamarabb megeszi az ember, mint ameddig kikéri.

Advertisement

Fotó: Wikipedia

RÁNTOTT ZÖLDSÉGEK

Advertisement

Nápolyba már a Via Tribunali eszelősen király pizzáiért is érdemes akár Budapestről is levezetni, de ha már ott vagyunk, hagyjunk helyet a friss rántott zöldségeknek. Szerte a városban pörögnek a rántottzöldségesek, a friggitoriák, ahol rántott tököt, édeskrumplit, cukkinit, padlizsánt, mindenfélét lehet kapni, ami épp frissen sült, papírzacskóban. Bónuszként ott az arancini, a hasonló technikával készült, húsos raguval töltött rizsgombóc. Mint minden egyszerű ételnek, a rántott zöldségnek is az alapanyag a titka. Nagyon jó zöldséget kell nagyon jó bundában és nagyon jó olajban kisütni, majd gyorsan eladni és újat sütni.

Előnye: Rántott dolgok > dolgok

Hátránya: Félő, hogy Magyarországon a műfaj úgy nézne ki, hogy közepesen rossz zöldségek sülnének lisztes bundában és régi olajban, majd egy órát állnának valami infralámpa alatt.

Advertisement

Fotó: Google Maps

SÜLT KRUMPLI

Advertisement

Hát ebben mi a nagy szám? Sült krumpli mindenhol van. Én is ezt gondoltam, egész addig, amíg volt szerencsém négy évvel ezelőtt eljutni New York-ba, ott pedig belebotlani a második sugárúton található, találóan Pommes Frites-nek keresztelt helybe, ami a sült krumpli mekkája. A nápolyi rántott zöldségekhez hasonló a hely titka: nagyon jó krumplit sütnek ki nagyon jó olajban és gyorsan eladják, mással pedig nem foglalkoznak. Szóval sült krumpli mindenhol van, de jó sült krumpli nagyon, nagyon kevés helyen.

Előnye: Sült krumpli!

Hátránya: Senki nem fogja megcsinálni Budapesten, mert sült krumplit a Mekiben is lehet kapni. Ha valaki mégis venné a fáradságot, hogy megcsinálja: nem kell mást árulni, csak sült krumplit, de az legyen tökéletes. A tökéletesség felé vezető utat legegyszerűbb Heston Blumenthal brit avantgárd szakács sültkrumplis kisfilmjének megnézésével kezdeni.

Advertisement

Fotó: Facebook

BAO

Advertisement

Tulajdonképpel bármivel töltött, gőzölt batyu. Baót én két helyen ettem csak Budapesten. Az egyik az a Momotaro, ahova mindenki jár ha ilyet szeretne. A másik meg a józsefvárosi kínai piaccal szembeni kínai büfé volt, amit ha jól sejtek bezárattak, mert például a szellőzőn szárították a húst. Egyik sem az a kifejezett street food környezet. Pedig áram sem igazán kell hozzá, most mesélte az egyik kolléga, hogy New Yorkban már Sandy másnapján kiálltak a vietnámi árusok a kocsijukkal baót árulni, az áram nélkül maradt emberek meg hosszú sorokban kígyóztak előttük, mert semmi más nem volt nyitva. Én csak annyit tennék hozzá, hogy soha életemben nem voltam képes karfiolt enni, de amikor megtudtam, hogy a Momotaro zöldséges batyujaiban van az is, csak megvontam a vállam és ettem még egyet.

Előnye: Kézzel fogyasztható, nem kell az elkészítéséhez egy teljes konyha.

Hátránya: Frissen kell enni, mert hamar szottyosodik.

Fotó: Wikipedia

[A posztot én raktam be, ezért fut a nevem alatt, de a valóságban Klág Dáviddal és Orosz Péterrel közösen írtuk. Nyitókép: lonelyplanet.com]