K√©nytelen vagyok elismerni: fogalmam sem volt a hat√°ron t√ļli val√≥s√°gr√≥l, teljes k√©ptelens√©gnek gondoltam azokat az erd√©lyi felm√©r√©seket, amelyek arr√≥l sz√≥ltak, hogy bŇĎven kilencven sz√°zal√©k felett van a Fidesz t√°mogatotts√°ga arrafel√©.

Erre tess√©k: a hat√°ron t√ļliak t√∂bb mint 60 ezer szavazatot adtak le Orb√°n Viktorra, √©s m√©g 1500-at sem a Jobbikra, a korm√°nyv√°lt√≥ baloldalra meg √∂sszesen 777-et. Persze hozz√° kell tenni, hi√°ba regisztr√°ltak viszonylag sokan (m√©g mindig sokkal kevesebben, mint ah√°nyan √°llampolg√°rs√°ghoz jutottak az elm√ļlt n√©gy √©vben), az √©rv√©nyes szavazatok sz√°ma a 63 ezret sem √©rte el. De nem is a baloldal ir√°nti hat√°ron t√ļli undor ilyen egy√©rtelmŇĪ kifejezŇĎd√©se h√∂kkent meg, hanem a Jobbik leszerepl√©se. Ezek szerint hi√°ba nyomultak, amennyire b√≠rtak (K√°rp√°talj√°n pl. ar√°nyaiban t√∂bb m√°r a rov√°s√≠r√°sos falun√©vt√°bla, mint Magyarorsz√°gon), semmire sem volt ez el√©g.

A bal buk√°sa ehhez k√©pest mag√°t√≥l √©rtetŇĎdŇĎ, azt a n√©pszavaz√°si kamp√°nyt √©s a k√∂vetkezm√©nyeit nem fogj√°k elfelejteni Gyurcs√°ny Ferencnek az oda√°tiak az elk√∂vetkezendŇĎ √©vtizedekben.

Annyira persze nem nagy t√©tel ez, az √∂sszes szavazat sz√°m√°b√≥l is l√°tszik, nem d√∂nt√∂ttek ŇĎk semmirŇĎl (hacsak a k√©tharmadr√≥l nem m√©gis), √©s azok a kevesek, akik vett√©k a f√°rads√°got, nem reprezent√°lnak teljes k√∂z√∂ss√©geket, de az√©rt √©rdemes lehet elgondolkodni azon is, hogy milyen hat√°ron t√ļli politik√°t volt c√©lszerŇĪ folytatni az elm√ļlt k√©t √©s f√©l √©vtizedben. Nem, egy√°ltal√°n nem puszt√°n a belpolitikai haszon felŇĎl n√©zv√©st. B√°r mint l√°that√≥, ez a k√©t dolog erŇĎsen √∂sszef√ľgg.