Illustration for article titled 9 dolog, amit nem tudtál Kiribatiról

Azaz a világ egyik legnagyobb országáról, amely egyben a világ egyik legkisebb országa is, de ez mindegy, mert a 21. század végére az egész el fog tűnni. Pedig túlélt már néhány brit hidrogénbombát. Addig is!

Advertisement

Nagyobb, mint India

Advertisement

Kiribati a Csendes-óceán közepén van, az Egyenlítő mentén északra és délre, 3,5 millió négyzetkilométeren. Ezzel nagyobb, mint a világ hetedik legnagyobb országa, a 3,2 millió négyzetkilométeres India.

Kisebb, mint Hongkong

Az országok területét azonban szárazföldjeik, és nem a hozzájuk tartozó víz alapján számolják, előbbiből pedig a 32 atollból és egy szigetből álló Kiribatinak szegényesen jutott: az ország területéből mindössze 800 négyzetkilométer emelkedik a víz fölé, ez kétharmadakkora, mint Hongkong (és alig másfélszer több, mint Budapest).

Advertisement

Volt itt egy nagyon kemény csata

Illustration for article titled 9 dolog, amit nem tudtál Kiribatiról
Advertisement

A második világháborúban itt csapott össze először komolyan Amerika és Japán. A tarawai csatát a Tarawa-atollhoz – a mai Kiribati fővárosa is itt van – tartozó Betio-szigeten vívták 1943. november 20. és 23. között. A négynapos ütközetben 6400 ember halt meg, a közel 5000 fős japán védelem az utolsó emberig harcolt: mindössze 17 katona és 129 hadi munkás élte túl.

Úgy kell mondani, hogy Kiribasz

A helyiek által beszélt gilberti nyelvet a 19. század közepén írták át latinra, korábban nem létezett írott alakja. A nyelv – és a szigetcsoport – Thomas Gilbert brit tengerészről, a szigeteket megpillantó első nyugati emberről kapta a nevét. Bár a nyelv 10 mássalhangzója és 10 magánhangzója bőven kijött volna a latin ábécéből, a gilbertit átíró észlény az sz hangra nem a semmi másra nem használt s betűt választotta, mint minden más nyelvben, hanem a ti betűpárt. Amit így nem ti-nek, hanem sz-nek kell mondani. Kiribati ezért Kiribasz. Eddig még nem tudtam magam rávenni, hogy így mondjam, mert a Kiribati nagyon vicces szó. Egyébként nem más, mint a szigetcsoport régi neve – Gilberts – kiribatiul átírva.

Advertisement

Ezek az emberek csodálatosak

Ezek a szintizgető, gitározgató kiribatiak ismert helyi zenészek, a naplemente fél óráját szintizgetik és gitározgatják végig. A régi videókazetta nemrég került fel a Youtube-ra, egészen elbűvölő hangulata van, fél órájának minden pillanata gyöngyszem. Be kell készíteni novembertől márciusig, és nagyon sokszor megnézni. Olyan, mintha a kiribatiaknak a világon semmi gondjuk nem lenne.

Advertisement

Pedig van, például az, hogy meg fog semmisülni az országuk

A gilberti nyelvben nincs szó a hegyre. Nem véletlenül: az ország legmagasabb pontja 81 méterrel van a tengerszint fölött, a legtöbb kiribati ennél jóval alacsonyabban, alig embermagasságban lakik a hullámok felett. A távoli Európából kapott szent könyv pontos fordításánál is nagyobb probléma, hogy az óceán szintjének jelenlegi emelkedése alapján Kiribati a 22. századot már nem fogja megérni. Anote Tong elnök húsz évet jósol hazájának, állampolgárai Fidzsin vásárolt telkeken élhetnek tovább.

Advertisement

Szóval ha meg akarod még nézni, ne vacakolj sokat

Kiribati két nemzetközi repülőtere közül az egyik az emberek felének otthont adó Tarawa-atollon van, a másik Kiritimatin (amit, mondanom se kell, Kiriszmasznak kell mondani, innen már ismerős lehet régi neve: Karácsony-sziget). Két és fél millió forintért találtam ide jegyet jövő hétfőre, Budapestről indulva Frankfurtban, Szöulban, Tokióban, végül Honolulun kell átszállni, és 36 óra utazással, valamint 12 óra időeltolódással később már ott is vagyunk:

Illustration for article titled 9 dolog, amit nem tudtál Kiribatiról
Advertisement

Ha tudunk várni még egy hetet, Tarawára alig több mint egymillióból eljuthatunk, Dubajban, Hongkongban és Fidzsin kell átszállni, mielőtt 56 órával később Tarawára érkezünk:

Illustration for article titled 9 dolog, amit nem tudtál Kiribatiról
Advertisement

Még mielőtt a britek megint rádobják az atomot

Illustration for article titled 9 dolog, amit nem tudtál Kiribatiról
Advertisement

1956 és 1958 között zajlott Kiritimatin a brit Grapple-hadművelet, ami abból állt, hogy egyre nagyobb hidrogénbombákat robbantottak fel a jobb sorsra érdemes atoll felett. A képen az 1,8 megatonnás Grapple X, Nagy-Britannia első hidrogénbomba-robbanása.

Nagyon szeretnék eljutni ide egyszer

Mondjuk ki az a hülye, aki nem!

Fotók: KevGuy4101 (Butaritari-atoll), Kiribati Elnöki Hivatal (térkép), Hulton Archive/Getty Images (tarawai csata), Keystone/Getty Images (Grapple X hidrogénbomba)

Share This Story

Get our newsletter