A legenda szerint 1926-ban egy budapesti pinc√©r √∂ngyilkos lett, lev√©l helyett pedig egy megold√°sra v√°r√≥ keresztrejtv√©nyt hagyott maga ut√°n. A rejtv√©ny megold√°s√°b√≥l kider√ľltvolna az √∂ngyilkoss√°g√°nak oka √©s az √©rintettek neve. A keresztrejtv√©nyt nem siker√ľlt megoldani.

Ez eddig egy szuper urb√°nus legenda, ami keringett m√°r angolsz√°sz lexikonokban √©s magyar oldalakon is, sŇĎt, id√©n febru√°rban az urbanlegends.hu tisztess√©gesen ut√°naj√°rt a dolognak. √ćgy siker√ľlt megtal√°lni Antal Gyula t√∂rt√©net√©t, aki rendelt egy k√°v√©t az EmKe k√°v√©h√°zban 1926. december√©ben, t√∂bbsz√∂r pr√≥b√°lt felh√≠vni egy sz√°mot a benti telefonf√ľlk√©bŇĎl, majd agyonlŇĎtte mag√°t. T√©nyleg hagyott titokzatos keresztrejtv√©nyt maga ut√°n. A rejtv√©nyt val√≥ban nem siker√ľlt megoldani, a blog inform√°ci√≥i szerint bevitt√©k a rendŇĎrs√©gre, de nem lett h√≠r abb√≥l, hogy egy mesterdetekt√≠v megfejtette volna. SŇĎt, az 1926-os K√∂zbiztons√°g c√≠mŇĪ lapban m√°r le is mondtak arr√≥l, hogy b√°rki megfejtse, mondv√°n √ļgyis tudja mindenki, mi√©rt lett √∂ngyilkos a pinc√©r:

Nem kell ahhoz keresztrejtv√©nyfejt√©s: munkan√©lk√ľlis√©g, ins√©g, rem√©nytelens√©g, hogy valaha jobban lesz. De ezek az indokok is csak ugy √©rdekesek, ha keresztrejtv√©ny k√©sz√ľl r√≥luk. K√ľl√∂nben elavultak m√°r. Az emberek feladt√°k a rem√©nyt, hogy az √©let rejtv√©nyeit megoldj√°k. Ink√°bb a maguk k√©sz√≠tette rejtv√©nyeket oldj√°k, mert ez k√∂nnyebb.

A Guardian keresztrejtv√©nyblogja pedig most megint elŇĎszedte a sztorit, h√°tha valaki tud seg√≠teni az arch√≠vumokban kutakodni, vagyis nem ŇĎ szedte elŇĎ, hanem a BuzzFeed rakta bele egy "15 elk√©pesztŇĎ dolog keresztrejtv√©nyekrŇĎl"-list√°ba p√°r napja a fenti illusztr√°ci√≥val. Alan Connort viszont nem csak Antal sorsa √©rdekli, hanem maga a keresztrejtv√©ny. Milyen √©rz√©s lehet vajon egy 86 √©ves rejtv√©nyt megfejteni?

[Guardian]