A legenda szerint 1926-ban egy budapesti pincér öngyilkos lett, levél helyett pedig egy megoldásra váró keresztrejtvényt hagyott maga után. A rejtvény megoldásából kiderültvolna az öngyilkosságának oka és az érintettek neve. A keresztrejtvényt nem sikerült megoldani.

Ez eddig egy szuper urbánus legenda, ami keringett már angolszász lexikonokban és magyar oldalakon is, sőt, idén februárban az urbanlegends.hu tisztességesen utánajárt a dolognak. Így sikerült megtalálni Antal Gyula történetét, aki rendelt egy kávét az EmKe kávéházban 1926. decemberében, többször próbált felhívni egy számot a benti telefonfülkéből, majd agyonlőtte magát. Tényleg hagyott titokzatos keresztrejtvényt maga után. A rejtvényt valóban nem sikerült megoldani, a blog információi szerint bevitték a rendőrségre, de nem lett hír abból, hogy egy mesterdetektív megfejtette volna. Sőt, az 1926-os Közbiztonság című lapban már le is mondtak arról, hogy bárki megfejtse, mondván úgyis tudja mindenki, miért lett öngyilkos a pincér:

Nem kell ahhoz keresztrejtvényfejtés: munkanélküliség, inség, reménytelenség, hogy valaha jobban lesz. De ezek az indokok is csak ugy érdekesek, ha keresztrejtvény készül róluk. Különben elavultak már. Az emberek feladták a reményt, hogy az élet rejtvényeit megoldják. Inkább a maguk készítette rejtvényeket oldják, mert ez könnyebb.

A Guardian keresztrejtvényblogja pedig most megint előszedte a sztorit, hátha valaki tud segíteni az archívumokban kutakodni, vagyis nem ő szedte elő, hanem a BuzzFeed rakta bele egy "15 elképesztő dolog keresztrejtvényekről"-listába pár napja a fenti illusztrációval. Alan Connort viszont nem csak Antal sorsa érdekli, hanem maga a keresztrejtvény. Milyen érzés lehet vajon egy 86 éves rejtvényt megfejteni?

[Guardian]