R√°ad√°sul idŇĎk√∂zben megint v√°ltozott a tudom√°nyos √°ll√°spont az ikonikus Alfred Eisenstaedt-fot√≥ szereplŇĎinek kil√©t√©t illetŇĎen.

A f√©nyk√©p 1945. augusztus 14-√©n k√©sz√ľlt a Times Square-en New Yorkban, most pedig hetven √©v eltelt√©vel √≠gy eml√©keztek meg a napr√≥l, amikor bejelentett√©k Jap√°n kapitul√°ci√≥j√°t, √©s v√©get √©rt a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ.

Az esem√©nyrŇĎl vil√°gszerte megeml√©keztek, Jap√°nt√≥l az Egyes√ľlt √Āllamokon √°t Nagy-Britanni√°ig, √©s a legkomolyabb visszhangja Akihito cs√°sz√°r besz√©d√©nek volt, aki sokkal ink√°bb mentegetŇĎzŇĎ hangnemet √ľt√∂tt meg, mint egy nappal kor√°bban a minisztereln√∂k, Abe Sinzo.

Az amerikaiak pedig st√≠lusosan felid√©zt√©k a fegyverlet√©tel napj√°nak legh√≠resebb fot√≥j√°t, melyrŇĎl val√≥sz√≠nŇĪleg sosem fogjuk megtudni, kik is l√°that√≥k rajta. T√∂bb tucatnyi jelentkezŇĎ is elŇĎl√©pett, de egy 2012-ben megjelent k√∂nyv nyom√°n a legsz√©lesebb k√∂rben egy George Mendon√ßa nevŇĪ f√©rfit √©s egy Greta Zimmer Friedman nevŇĪ nŇĎt szok√°s elismerni a f√©nyk√©p szereplŇĎik√©nt, legal√°bbis eddig.

A t√∂bb kutat√≥ √°ltal is elfogadott feltev√©st egy h√≥nappal ezelŇĎtt √ļjra megk√©rdŇĎjelezte egy tud√≥s, aki nem tudott meg√ľlni a fenek√©n: a texasi egyetem fizikusai, Donald Olsen √©s k√©t koll√©g√°ja ugyanis abb√≥l az ir√°nyb√≥l k√∂zel√≠tett√©k meg a rejt√©lyt, hogy megpr√≥b√°lt√°k meg√°llap√≠tani a f√©nyk√©p elk√©sz√ľlt√©nek pontos idej√©t.

Advertisement

Olsen√©k √°rny√©kokb√≥l, illetve a korabeli Times Square √©p√ľleteinek modellez√©s√©bŇĎl, n√©gy √©v munk√°j√°val √°llap√≠tott√°k meg, hogy a fot√≥ d√©lut√°n 5 √≥ra 51 perckor k√©sz√ľlt. Ez pedig azt jelenti, hogy nem Mendon√ßa √©s Friedman szerepelnek a k√©pen, hiszen nekik 2 √≥ra t√°j√°ban kellett tal√°lkozniuk a visszaeml√©kez√©sek szerint.

Azt persze Olsen sem tudja, hogy akkor m√©gis ki a fene szerepel a fot√≥n, √ļgyhogy ez√ļton is k√∂sz√∂nj√ľk sz√©pen, v√©gre azt hitt√ľk, egy rejt√©llyel kevesebb, erre j√∂n egy t√ļlbuzg√≥ tud√≥scsoport, √©s kider√ľl, hogy egy fen√©t :(

Fotó: AP Photo