Illustration for article titled 70 év után újra matrózok zaklattak ápolónőket a Times Square-en

Ráadásul időközben megint változott a tudományos álláspont az ikonikus Alfred Eisenstaedt-fotó szereplőinek kilétét illetően.

Advertisement

A fénykép 1945. augusztus 14-én készült a Times Square-en New Yorkban, most pedig hetven év elteltével így emlékeztek meg a napról, amikor bejelentették Japán kapitulációját, és véget ért a második világháború.

Az eseményről világszerte megemlékeztek, Japántól az Egyesült Államokon át Nagy-Britanniáig, és a legkomolyabb visszhangja Akihito császár beszédének volt, aki sokkal inkább mentegetőző hangnemet ütött meg, mint egy nappal korábban a miniszterelnök, Abe Sinzo.

Advertisement

Az amerikaiak pedig stílusosan felidézték a fegyverletétel napjának leghíresebb fotóját, melyről valószínűleg sosem fogjuk megtudni, kik is láthatók rajta. Több tucatnyi jelentkező is előlépett, de egy 2012-ben megjelent könyv nyomán a legszélesebb körben egy George Mendonça nevű férfit és egy Greta Zimmer Friedman nevű nőt szokás elismerni a fénykép szereplőiként, legalábbis eddig.

A több kutató által is elfogadott feltevést egy hónappal ezelőtt újra megkérdőjelezte egy tudós, aki nem tudott megülni a fenekén: a texasi egyetem fizikusai, Donald Olsen és két kollégája ugyanis abból az irányból közelítették meg a rejtélyt, hogy megpróbálták megállapítani a fénykép elkészültének pontos idejét.

Advertisement

Olsenék árnyékokból, illetve a korabeli Times Square épületeinek modellezéséből, négy év munkájával állapították meg, hogy a fotó délután 5 óra 51 perckor készült. Ez pedig azt jelenti, hogy nem Mendonça és Friedman szerepelnek a képen, hiszen nekik 2 óra tájában kellett találkozniuk a visszaemlékezések szerint.

Azt persze Olsen sem tudja, hogy akkor mégis ki a fene szerepel a fotón, úgyhogy ezúton is köszönjük szépen, végre azt hittük, egy rejtéllyel kevesebb, erre jön egy túlbuzgó tudóscsoport, és kiderül, hogy egy fenét :(

Advertisement

Fotó: AP Photo

Share This Story

Get our newsletter