Megn√©zt√ľk az MTA kutat√≥k√∂zpontj√°nak vadonat√ļj, 600 milli√≥ forintos, szuper MRI-g√©p√©t. Hangs√ļlyozottan civil elemz√©s k√∂vetkezik.

Mit tud az ember a Tud√≥sokr√≥l? √Āltal√°ban annyit, hogy nagyon kedves, irt√≥ k√∂nnyen zavarba hozhat√≥ emberek, akik valami teljesen √©rthetetlen dolgot mŇĪvelnek f√©lelemkeltŇĎen dr√°ga eszk√∂z√∂k√∂n. Akarj√°k a g√©pet haszn√°l√≥ tud√≥sok, hogy t√∂bbet tudjunk arr√≥l, mit is csin√°lnak igaz√°b√≥l, √©s mi√©rt? Nyilv√°n nem, mert ki szeretne eg√©sz nap idi√≥t√°knak magyar√°zni, ha egyszer v√°rj√°k az izgalmas k√≠s√©rletek. A nagykuty√°k viszont √°ltal√°ban im√°dnak olyan nagy √©s dr√°ga g√©pekkel fot√≥zkodni, amiket ugyan te meg √©n fizett√ľnk ‚Äď vagy az EU ‚Äď, de a fot√≥n √ļgy tŇĪnik, mintha ŇĎk tejeltek volna, zsebbŇĎl. Nekem legal√°bbis azt suttogta a feh√©r k√∂penyes kis√∂rd√∂g, hogy ennek jegy√©ben szerveztek esem√©nyt az MTA term√©szettudom√°nyos kutat√≥k√∂zpontj√°ba. Ha nem szak√≠tok a csal√°di hagyom√°nyokkal, harmadik gener√°ci√≥s hipochonder lenn√©k, √ļgyhogy nem is volt k√©rd√©s, hogy ott a helyem.

Az igazi esem√©ny elŇĎtt egy √≥r√°val lehetŇĎs√©g volt lefot√≥zni √©s megn√©zni a k√©sz√ľl√©ket mŇĪk√∂d√©s k√∂zben. Oda is ment√ľnk reggelre, √©s nem b√°ntuk meg.

Advertisement

A Siemens √°ltal gy√°rtott √ľber-MRI kisebb helyis√©g k√∂zep√©n √°ll, sz√©p, feh√©r, √°ramvonalas, √©s √©n elsŇĎ √°mulatomban azt √≠rtam fel r√≥la a jegyzetf√ľzetembe, hogy ‚Äúha a Pacific Rim √≥ri√°srobotjainak lett volna segglyukuk‚ÄĚ.

Advertisement

A kev√©sb√© an√°lis t√≠pus√ļ szeml√©lŇĎ persze bagelre, f√°nkra, esetleg hagyom√°nyos optik√°s f√©nyk√©pezŇĎg√©pre is gondolhat. A cucc slank, modern, √©s ami ezen a napon tal√°n a legfontosabb, ord√≠t r√≥la, hogy milyen dr√°ga. Pillanatokon bel√ľl kider√ľl viszont, hogy a high tech mennyire m√°st tud jelenteni a h√©tk√∂znapi √©letben √©s a tudom√°nyban. A Magnetom Prisma ugyanis hangos. De nem kicsit, hanem rettenetesen, k√°b√© olyan zajt ad, mintha egy helyett sz√°z rossz hŇĪtŇĎszekr√©nyt pakoltak volna a konyh√°dba, majd minden h√≥rukkember elŇĎvett volna egy kalap√°csot, hogy p√ľf√∂lhesse a hozz√° legk√∂zelebbit. Az ultrakedves tud√≥scsapatt√≥l azonnal megtudom, hogy a m√°gnest hŇĪtŇĎ h√©liumszivatty√ļ kov√°csol √©s vijjog egyszerre.

√Črdekes, mert ha j√≥l √©rtem, a k√©sz√ľl√©k pont arra val√≥, hogy azt vizsg√°lja, hogyan reag√°l az agy k√ľl√∂nf√©le ingerekre. √Čn azt k√©pzeln√©m, hogy az agy egy kov√°csmŇĪhelyben nehezen reag√°lna b√°rmire is. Tal√°n nem v√©letlen, hogy nem agykutat√≥ lettem, se nem kov√°cs, hanem felsz√≠nes.

Advertisement

A zaj egy idŇĎ m√ļlva √ļgy hat, mintha a Magnetom Prisma letargikus techn√≥t j√°tszana. A techn√≥hangulat csak erŇĎs√∂dik, amikor elŇĎl√©p az egyik kutat√≥l√°ny, hogy √∂nk√©ntes k√≠s√©rleti ny√ļlk√©nt befek√ľdj√∂n a g√©pbe, √©s mi fot√≥zhassunk. Az asztal, ami majd betolja a f√°nk besej√©be, mozgat√°s k√∂zben ‚Äď hi√°ba n√©z ki nagyon ŇĪrfilmesen ‚Äď sz√∂rnyŇĪ hangon csikorog, az alanynak r√°ad√°sul fel kell vennie egy f√ľlhallgat√≥t, az eg√©sz olyan, mint egy klipben. Nem kev√©b√© klipes, hogy a k√≠s√©rleti ny√ļl, miut√°n felfek√ľdt, kap az arca el√© egy h√≥feh√©r anti-Darth Vader-maszkot, amibe a szemlyukak hely√©re periszkop√≥t szereltek, hogy az illetŇĎ h√°ton fekve is kil√°sson a g√©pbŇĎl. Arra az esetre, ha a tud√≥sok vizu√°lis ingerekkel teszteln√©k az agy√°t.

Advertisement

A csapat kint maradt tagjai elmes√©lik, hogy a zaj t√©nyleg megoldand√≥ probl√©ma az ilyen g√©pekn√©l. M√©g nem √©rkeztek meg, de nemsok√°ra ehhez is beszereznek speci√°lis, akt√≠v zajszŇĪrŇĎvel felszerelt f√ľleseket, hogy az alapzaj ne befoly√°solja a k√≠s√©rleti eredm√©nyeket.

Advertisement

A k√©sz√ľl√©k, mint megtudom, olyan, mint egy klinikai MRI, csak azokn√°l is pontosabb √©s nagyobb felbont√°s√ļ. V√©geznek vele idegtudom√°nyi alapkutat√°sokat, vizsg√°lnak neuropszici√°triai betegs√©geket, de ezzel pr√≥b√°lj√°k meg√©rteni a nyelv- √©s zenetanul√°s mechanizmus√°t is.

Olyan remek√ľl elbesz√©lget√ľnk a tud√≥sokkal, hogy a v√©g√©re r√°j√∂v√ľnk, t√ļl sz√©p nap ez ahhoz, hogy elrontsuk a g√©pet megtekintŇĎ √∂lt√∂ny√∂s√∂kkel. Ez√©rt m√©g a hivatalos esem√©ny elŇĎtt t√°vozunk.

Advertisement

(Fotó: Nagy Attila/Cink)