This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

600 000 forintot visz haza egy melós Hongkongban

Illustration for article titled 600 000 forintot visz haza egy melós Hongkongban

A kínai munkaerőhiány Hongkongot még a szárazföldnél is súlyosabban érinti. A városban annyira kevesen hajlandóak fizikai munkát végezni, hogy például egy kezdő betonkeverős egy építkezésen 4000 forintos órabérre számíthat.

Advertisement

Az 1997 óta Kínához tartozó gazdag kereskedőváros lakosságának közel fele valamilyen menedzserként vagy tanácsadóként gondol magára, és egyre inkább nincs, aki elvégezze a többi munkát – írja a Quartz. A kemény fizikai munka mellett a pincérkedés is egyre jobb buli: a havi 450 000 forintos fizetés mellé egészség- és életbiztosítás, valamint a céges nyaraló használata is jár.

Az elképesztő béreket az okozza, hogy Kínában sokkal körülményesebb vendégmunkásokat alkalmazni, mint Ázsia nagy részében, így fordulhat elő a még az amerikai átlagot is kétszeresen verő fizetés. Viszonyításképp a hongkongi 4000 forinthoz képest egy újdelhi építőmunkás Indiában 140 forintot visz haza egy óra munka után.

Advertisement

Fotó: Daniel Berehulak/Getty Images

Share This Story

Get our newsletter