A k√≠nai munkaerŇĎhi√°ny Hongkongot m√©g a sz√°razf√∂ldn√©l is s√ļlyosabban √©rinti. A v√°rosban annyira kevesen hajland√≥ak fizikai munk√°t v√©gezni, hogy p√©ld√°ul egy kezdŇĎ betonkeverŇĎs egy √©p√≠tkez√©sen 4000 forintos √≥rab√©rre sz√°m√≠that.

Az 1997 √≥ta K√≠n√°hoz tartoz√≥ gazdag kereskedŇĎv√°ros lakoss√°g√°nak k√∂zel fele valamilyen menedzserk√©nt vagy tan√°csad√≥k√©nt gondol mag√°ra, √©s egyre ink√°bb nincs, aki elv√©gezze a t√∂bbi munk√°t ‚Äď √≠rja a Quartz. A kem√©ny fizikai munka mellett a pinc√©rked√©s is egyre jobb buli: a havi 450 000 forintos fizet√©s mell√© eg√©szs√©g- √©s √©letbiztos√≠t√°s, valamint a c√©ges nyaral√≥ haszn√°lata is j√°r.

Az elk√©pesztŇĎ b√©reket az okozza, hogy K√≠n√°ban sokkal k√∂r√ľlm√©nyesebb vend√©gmunk√°sokat alkalmazni, mint √Āzsia nagy r√©sz√©ben, √≠gy fordulhat elŇĎ a m√©g az amerikai √°tlagot is k√©tszeresen verŇĎ fizet√©s. Viszony√≠t√°sk√©pp a hongkongi 4000 forinthoz k√©pest egy √ļjdelhi √©p√≠tŇĎmunk√°s Indi√°ban 140 forintot visz haza egy √≥ra munka ut√°n.

Fotó: Daniel Berehulak/Getty Images