51 milliárdot tehettek el a Rogán által beszervezett offshore cégek

A gázkereskedelemhez vagy az autópályaépítéshez hasonló korrupciós lehetőség a magyar letelepedési kötvény. Az egészet Rogán Antal találta ki, ő hozta az első külföldi közvevtítő céget is. Az Index olyan cikket írt, amibe sok helyen belebukna az érintett politikus.

Advertisement

A letelepedési államkötvényeken a magyar állam egyelőre nemhogy nem nyer pénzt, hanem veszít, a monopolhelyzetbe hozott, ismeretlen hátterű offshore közvetítő cégek viszont elképesztőt kaszálnak, de akkorát, hogy a nekem eddig középszintű ügyeskedésnek tűnő bizniszen a hét résztvevő vállalkozás másfél év alatt az Index becslése szerint 51 milliárd forint hasznot húzhatott. Ez az összeg tehát nem a magyar költségvetésbe került, hanem ki tudja, kikhez. Olyan ki tudja, kikhez, akiket, amint már beelekerültek az aranyakkal teli ládikába, ellenőrizni sem nagyon lehet, azt még kevésbé, hogy megosztják-e ezt az extrém profitot valakivel.

A letelepedési kötvény arra való, hogy kínai és más, az EU-ban csak vízummal közlekedő üzletemberek szabad utazási lehetőséget szerezhessenek az EU-n belül azzal, hogy lejegyeznek egy 250 ezer eurós speciális diszkont államkötvényt, aminek a fejében letelepedési engedélyt kapnak Magyarországon.

Advertisement

Az egész ötletet a szükséges törvénymódosításokkal egyszemélyben Rogán "Tőkefelhalmozó" Antal menedzselte a törvényhozásban. Itt az Index cikke, amit garantáltan érdemes végigolvasni.

Share This Story

Get our newsletter