This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

500 réti csíkot mentettek meg egy pocsolyából

Illustration for article titled 500 réti csíkot mentettek meg egy pocsolyából

A gemenci erdő Béda nevű területén találták a vadőrök az árvíz után pocsolyában rekedt, igen ritka halakat.

Advertisement
Illustration for article titled 500 réti csíkot mentettek meg egy pocsolyából

Az egyik legfurcsább alakú hazai hal a valaha igen gyakori és spéci csemegének számító réti csík, de mostanra kevés maradt belőle. Iszaposabb folyókban, patakokban, illetve mocsarakban és holtágakban él. Igazi hipszterkirály, hiszen 10 szál bajsza van, és a zsúfolt belvárosi szórakozóhelyek törzsközönségéhez hasonlóan a seggén keresztül bonyolítja a kilélegzést. Spéci tulajdonsága még, hogy a légköri oxigént is be tudja lélegezni, így még a mocsár kiszáradását is képes kibekkelni.

Advertisement

A folyószabályozások előtt annyi volt belőle, hogy a csíkászat külön szakmának számított a halászaton belül. A káposztás csík állítólag a legfinomabb dolgok egyike, amit édesvízi halból főzni lehet.

Romániában nem védett a csík, sőt horgászkörökben igen népszerű harcsacsalinak számít. Régebben olyan módszerrel tűzték horogra, amit durvaságban felér egy ávós vallatással, sőt. Fogtak egy horgolótűt, bedugták a száján, majd egy ügyes mozdulattal kifordították a csíkot. Ez rosszabbul hangzik még a budapesti pecások régi sztárcsalijánál, a vágóhídon beszerezhető disznó-bélgilisztánál is!

Advertisement

Ez az 500 példányos hazai lelet igen szépnek számít. Ahogy a Duna vízállása egyre csökken az árvíz óta, kedzenek kiszáradni a kiöntések. Egy ilyenből mentették meg a gemenci vadőrök a halakat.

Share This Story

Get our newsletter