Nyolcvan√©ves kor√°ban elhunyt az osztr√°k Bryan Ferry, Udo J√ľrgens, a gyerekkorunkat meg√©des√≠tŇĎ n√©met Tom √©s Jerry-dal, a Vielen Dank f√ľr die Blumen elŇĎad√≥ja. A Lajt√°n t√ļli klimaxszt√°r t√°voz√°sa arra k√©nyszer√≠tett, hogy √∂sszeszedjem az Ud√≥kat, akiket ismerni kell.

Hiszen a s√°rmos ‚Äď vagy √©ppen c√°pamosoly√ļ ‚Äď Udo minden n√©met nyelvk√∂nyvekben elŇĎfordul√≥ nevek legjobbika, megelŇĎzve az informatikusokra √©s rakkol√≥ k√∂z√©pp√°ly√°sokra passzol√≥ Dietert. Az erŇĎs felhozatalt mutatja, hogy olyanok nem f√©rtek fel az √∂t√∂s list√°ra, mint T√ľringiai Udo vagy a n√©gyszeres keletn√©met bajnok Udo Schmuck ‚Äď a t√∂rt√©nelem legjelentŇĎsebb Ud√≥it felvonultat√≥ top tenben nekik is biztosan hely√ľk lenne.

5. Udo Lindenberg

Mintha egy hamburgi striciben √∂tv√∂zt√©k volna Bon√≥t, Keith Richardsot √©s Orb√°n J√≥zsit. V√©djegye a kalap, a napszem√ľveg √©s a z√∂ld zokni. Sz√°mos nagy sl√°ger, k√∂zt√ľk a Sonderzug nach Pankow elŇĎad√≥ja. Karrierje sor√°n kitiltott√°k az NDK-b√≥l, √©s olyan szt√°rokkal is fell√©pett, mint Eric Burdon, David Bowie √©s Nena. De nem m√©ltatom tov√°bb, nem akarok ingyen tippet adni Gerendai K√°rolynak. Nemcsak nagy hat√°s√ļ elŇĎad√≥, jeles kort√°rs filoz√≥fus is.

4. Udo Kier

Advertisement

Ha l√©tezik m√©ltatlans√°g, akkor az az, hogy m√≠g Klaus-Maria Brandauer megmutathatta mag√°t Bond-gonoszk√©nt, Udo Kier nem. A kam√©leonarc√ļ horrorsz√≠n√©sz garancia a vide√≥forgalmaz√°sra sz√°nt borzong√°sra, de szerepet kapott Andy Warhol Dracul√°j√°ban √©s Dario Argento Suspiri√°j√°ban is, hogy onnan sz√°m√≠t√≥g√©pes j√°t√©kok introsz√≠n√©sz√©v√© s√ľllyedjen, ami az√©rt m√©giscsak B√∂hm √ļr szintje.

3. Udo Lattek

Advertisement

A futballt√∂rt√©nelem egyik legeredm√©nyesebb futballedzŇĎje, Giovanni Trapattoni mellett az egyetlen, aki BEK-et, KEK-et √©s UEFA-kup√°t is nyert, r√°ad√°sul h√°rom k√ľl√∂nb√∂zŇĎ csapattal. Ňź volt a hetvenes √©vek Mourinh√≥ja. Legsikeresebb idŇĎszak√°t a bŇĎrnadr√°gosokn√°l t√∂lt√∂tte, BEK-et nyert a Bayernnel, de a nyolcvanas √©vek elej√©n edzette a Maradon√°val fel√°ll√≥ Barcelon√°t is, 2000-ben pedig h√©t √©v sz√ľnet ut√°n t√©rt vissza az eke szarva mellŇĎl, hogy megmentse a Borussia Dortmundot. P√©ld√°tlan n√©pszerŇĪs√©g√©t jelzi, hogy nem m√°s tisztelgett elŇĎtte az Udo singt f√ľr Ud√≥val, mint Udo J√ľrgens.


2. Udo Brinkmann

Advertisement

A Klinika (Die Schwarzealdklinik) Klaus Brinkmann professzor√°nak playboy fia, a k√≥rh√°z sz√≠vtipr√≥ja, akit az NSZK Don Johnsonja, Sascha Hehn alak√≠tott 1985 √©s 1989 k√∂z√∂tt. Amint feltŇĪnt a magyar telev√≠zi√≥ban is, lefŇĎtt a k√°v√© Magenheim doktornak. √ďce√°nj√°r√≥s sorozata √≥ta csak plasztikai mŇĪt√©teivel ker√ľlt a c√≠mlapokra.


1. Udo J√ľrgens

Advertisement

A Nummer Eins. Nem jellemezte Horst Fuchs-i zsenialit√°s, ink√°bb biztos kezŇĪ √©s hang√ļ iparos volt. Van annyi aranylemeze, ah√°nyszor cserepeire t√∂rt Tom a vil√°g legjobb rajzfilmsorozat√°ban ‚Äď vagy ah√°nyszor ben√©zett valamit a p√≥kerk√∂zvet√≠t√©sek sor√°n Korda Gy√∂rgy ‚Äď, m√©gis csak egy sl√°ger√©t ismerj√ľk biztosan: a gyerekkorunkat bearanyoz√≥ Vielen Dank f√ľr die Blument, amely seg√≠tett elfeledni a Sebaj T√≥bi√°st, a Krisztof√≥r√≥t √©s a Varj√ļdombi mes√©ket.


Vielen Dank, Udo!