Illustration for article titled 5 apróság, ami még eszembe jutott erről a bevándorlásos Orbán-agyrémről

Mindenki megírt szinte mindent, de néhány ilyen nüanszféleség még kikívánkozik belőlem.

Advertisement

1.

Orbán Viktor és 23 millió romános, kettős állampolgárságos Gyurcsány Ferenc összevetése csak részben állja meg a helyét. A Miniszterelnök Úr ugyanis a másmilyen kultúrájuk miatt nemkívánatos bevándorlókról beszélt, vagyis nem a határon túli magyarok, hanem a muszlimok, ázsiaiak, afrikaiak stb. faszával óhajtja verni a nemzeti csalánt. Ezt persze inkább gáznak gondolom, mint erénynek: ha olyan lennék, aki hajlamos egy lépéssel eljutni a legmesszemenőbb következtetésekig, visszakézből lerasszistázhatnám őt.

Advertisement

2.

De Orbán Viktor szerintem nem rasszista, csak egyre szimplább verbálpolitikus, aki nagy vehemenciával keresi az új rezsicsökkentést. Nem egyedül. Gucci Árpáddal és a többiekkel karöltve – ezt jelzi, hogy menet közben már Rogán Antal frakcióvezető és Balog Zoltán miniszter is beszélt a problémáról. Fognak majd mások is. Azt még nem tudom, lesz-e ebből papagájkommandózás. Hiszen hogy a bevándorló hívószónak van-e, lehet-e akkora ereje, mint a rezsicsökkentésnek – előugorhat-e hirtelen egy bevándorlódémonnal viaskodó bevándorlóbiztos, akinek a radikális bevándorlócsökkentés lenne a feladata –, azt egyelőre kétlem. Nem azért, mert nem lehet politikai hasznot húzni a primér idegengyűlöletből. Nagyon is lehet. Inkább azért, mert a bevándorlóproblémánál marginálisabb probléma aligha van ma Magyarországon. A probléma a gazdasági kivándorlás, és nem a gazdasági bevándorlás.

Advertisement

3.

Én is bevándorló vagyok, ezt tudjátok. Na jó, talán nem szimplán gazdasági. Bevándorlásom óta ráadásul eltelt 24 év, és ha jól belegondolok, annyira nem is volt másmilyen a kultúrám. (Bár nemritkán úgy érzem, hogy dehogy nem.) Nem vagyok sem muszlim, sem afrikai, sem ázsiai. Abban biztos vagyok, hogy az utánam következő generációnak – a gyerekeimre gondolok – nem lesznek beilleszkedési problémái. Mármint olyasfélék, amilyenek pl. a nyugati országokba bevándorolt muszlimok, afrikaiak és ázsiaiak utódainak vannak. Egy vicces sztori: amikor letettük az állampolgársági esküt 1996-ban, a feleségem nyolc hónapos terhes volt a második lányunkkal. Az anyakönyvvezető bele is szőtte a beszédébe, hogy a kicsi már magyarnak születik majd. Ezen azóta is jól szórakozunk, amikor eszünkbe jut. De végül is igaza volt, haha.

Advertisement

4.

A második generációs probléma Nyugaton kétségkívül probléma, nagy butaság lenne elsiklani felette. Az apák már ott született fiai elfelejtették, hogy a szüleik annak idején a rabság helyett választották a szabadságot, a nyomor helyett a felemelkedés esélyét. Nem kizárt, hogy ez soha nem is jutott az eszükbe. Az integráció kétségkívül tökéletlen, a nyitottság necces, a társadalmi mobilitás, az átjárás úgyszintén akadozós. Ha működnek is ezek, nem működnek mindig olajozottan. Nem lehet mindenkiből sztárfutballista. A gettók akkor is gettók, ha csak kulturálisak, és falakat nem építenek köréjük. Ha csekélyek az esélyek, ha más a kultúra, mások az érzékenységek, sajnos nem kunszt harcosokat toboroznia az Al-Kaidának vagy az IS-nek. Ezzel kezdeni kell valamit. De ezek a problémák tényleg nem Orbán Viktor problémái. A magyarországi integrációs problémák más természetűek, Orbán Viktornak nem a bevándorlók beilleszkedésének képtelenségével kell megküzdenie. Viszont nem is erről van szó.

Advertisement

5.

Szó arról van, hogy Orbán Viktor kormányának és pártjának a népszerűsége csökken, és ennek lassítása-megállítása érdekében semmi igazit nem sikerült eddig kitalálni. Mióta beütött a netadó, csak a kontraproduktív hülyeség áramlik a kútfejekből folyton. Meg az olaj a tűzre. Lehet, hogy tényleg azt gondolják, az országvédelmi akcióterv – ostobábban hangzó lózungjuk volt egyáltalán az utóbbi időben? már a rezsicsökkentéses agyrémkomplexumot leszámítva? – megfelelő arra, hogy tartalmazzon egy fejezetet a bevándorlók bevándorlásának akadályozásáról is. A xenofóbia adja magát, az emberek szeretik nem szeretni azokat, akiket nem ismernek. Félni is hajlamosak tőlük. Ha a határon túli magyaroktól befostak annak idején, hogy a csudába ne ijednének meg megannyi potenciális muszlim terroristától? Hogy ez végtelenül primitív és mocskosul káros a magyar társadalom mentális egészségére nézve? Hogy bónuszként már megint úgy néznek kívülről a magyar politikára és a magyarokra, mint a véres rongyra? Hogy ezek szerint mégsincs ebben különbség a 2004-es Gyurcsány és a 2015-ös Orbán között? Az idő múlik, a költség járulékos, elszámoljuk. A fő, hogy ne jöjjenek vissza a kurva kommunisták!

Advertisement

[fotó: orbán viktor facebook]

Share This Story

Get our newsletter