Illustration for article titled 45 év siralomház után engedik szabadon a halálra ítélt japánt

Hakamada Ivaót 1968-ban ítélték halálra Japánban egy család meggyilkolásáért. DNS-vizsgálat alapján ügyvédei azt állítják, hogy ártatlan, így egyelőre szabadlábra helyezték. 78 éves, 30 volt, amikor megvádolták.

Advertisement

Japán a kevés ország egyike a fejlett világban, ahol még van halálbüntetés, ráadásul különösen hátborzongató módon intézik: a kivégzésre évekig, évtizedekig váró elítéltek néhány órával akasztásuk előtt értesülnek az ítélet végrehajtásáról. A fiatalon profi ökölvívóként jegyzett Hakamada ebben az állapotban élt le 45 évet, mostanra ő a legtöbb időt siralomházban töltött ember.

Az ügyben illetékes bíró a mai napon visszavonta a halálos ítéletet, mert Hamakada ügyvédei DNS-vizsgálatot végeztettek a bizonyítékul szolgáló véres ruhákon, és az derült ki, hogy nem az ő vére van rajtuk. Hakamada a kezdetektől tagadta bűnösségét. „Igazságtalan a vádlott további elzárása, mert ártatlansága elfogadható mértékben bizonyított lett” – mondta Murajama Hiroaki bíró. Az is felmerült, hogy hamis bizonyítékot gyártottak Hakamada ellen. Az ügyet újra fogják tárgyalni.

Advertisement

Japánban jelenleg 130 halálraítélt várja kivégzését, tavaly 8 elítéltet akasztottak fel.

Forrás: Guardian; fotó: AP Photo/Katsumi Kasahara

Share This Story

Get our newsletter