Hakamada Iva√≥t 1968-ban √≠t√©lt√©k hal√°lra Jap√°nban egy csal√°d meggyilkol√°s√°√©rt. DNS-vizsg√°lat alapj√°n √ľgyv√©dei azt √°ll√≠tj√°k, hogy √°rtatlan, √≠gy egyelŇĎre szabadl√°bra helyezt√©k. 78 √©ves, 30 volt, amikor megv√°dolt√°k.

Jap√°n a kev√©s orsz√°g egyike a fejlett vil√°gban, ahol m√©g van hal√°lb√ľntet√©s, r√°ad√°sul k√ľl√∂n√∂sen h√°tborzongat√≥ m√≥don int√©zik: a kiv√©gz√©sre √©vekig, √©vtizedekig v√°r√≥ el√≠t√©ltek n√©h√°ny √≥r√°val akaszt√°suk elŇĎtt √©rtes√ľlnek az √≠t√©let v√©grehajt√°s√°r√≥l. A fiatalon profi √∂k√∂lv√≠v√≥k√©nt jegyzett Hakamada ebben az √°llapotban √©lt le 45 √©vet, mostanra ŇĎ a legt√∂bb idŇĎt siralomh√°zban t√∂lt√∂tt ember.

Az √ľgyben illet√©kes b√≠r√≥ a mai napon visszavonta a hal√°los √≠t√©letet, mert Hamakada √ľgyv√©dei DNS-vizsg√°latot v√©geztettek a bizony√≠t√©kul szolg√°l√≥ v√©res ruh√°kon, √©s az der√ľlt ki, hogy nem az ŇĎ v√©re van rajtuk. Hakamada a kezdetektŇĎl tagadta bŇĪn√∂ss√©g√©t. ‚ÄěIgazs√°gtalan a v√°dlott tov√°bbi elz√°r√°sa, mert √°rtatlans√°ga elfogadhat√≥ m√©rt√©kben bizony√≠tott lett‚ÄĚ ‚Äď mondta Murajama Hiroaki b√≠r√≥. Az is felmer√ľlt, hogy hamis bizony√≠t√©kot gy√°rtottak Hakamada ellen. Az √ľgyet √ļjra fogj√°k t√°rgyalni.

Japánban jelenleg 130 halálraítélt várja kivégzését, tavaly 8 elítéltet akasztottak fel.

Forrás: Guardian; fotó: AP Photo/Katsumi Kasahara