4000 év történelme egy 1925-ös amcsi infografikán. Vajon rajta vagyunk?

Illustration for article titled 4000 év történelme egy 1925-ös amcsi infografikán. Vajon rajta vagyunk?

Baromi jól néz ki ez az egyes források szerint 1931-ben, mások szerint 1925-ben kiadott infografika, mely kinyomtatva vagy másfél méter hosszú volt, de össze lehetett hajtogatni borítékméretűre.

Advertisement

Van benne persze jó sok kivetni való, ha minden áron kekeckedni akarok (miért éppen Krisztus előtt 2000-nél kezd, vagy mondjuk miért veszi félvállról az Európán kívüli világot?), de nem akarok kekeckedni. Imádtam volna gyerekkoromban, az akkori gyerekek az USA-ban meg biztos még jobban imádták.

Nemzeti büszkeség ide vagy oda, Amerikát még simán kisebb jelentőségűnek ítéli, mint a Brit Birodalmat, pedig épp ekkoriban talán már átbillent a mérleg. Meg a második világháborút sem ebből lehetett volna megjósolni, Németország befolyását tekintve.

Advertisement

Na de a jelent megítélni mindig a legnehezebb, okosnak lenni meg utólag könnyű.

Persze mint ahogy minden keresőbe az ember elsőként a saját nevét írja be, úgy én is rögtön magunkat kerestem rajta. Ha szittyahívők vagyunk, akkor már ott állunk a startvonalnál: hunok, szkíták és mindenféle sztyeppei népek követik egymást a jobboldali sárga sávban. Sőt Attila kapcsán - aki láthatóan korának legnagyobb birodalmát rittyentette össze - megemlíti Magyarországot is. Aztán kicsit eltűnünk.

Advertisement

Olyan 1250 környékén kezd egy rózsaszín "patakocska" szélesedni IV. Bélával, hogy aztán polgárháborúkon, "olasz hercegek" (felteszem Károly Róbert, valamint Nagy Lajos) és Zsigmond uralkodása után az 1450-es vonalnál John Hunyadi és Matthias I. alatt a kor egyik erős birodalmaként tűnjünk fel.

Azután még Ausztrián belül bukkan fel egyszer Kossuth neve, majd az Osztrák-Magyar monarchiáról, végül Magyarországról is említést tesz a Histomap.

Advertisement

Komolyan több, mint reméltem. Igazából még csak most esek neki a böngészésnek, tegyétek ti is ezt, aztán számoljatok be róla, mi minden érdekest találtatok rajta! Itt nézhetitek meg nagyon jó felbontásban, akár le is lehet tölteni, vagy online zoomolható. (via: gizmodo)

Advertisement
Illustration for article titled 4000 év történelme egy 1925-ös amcsi infografikán. Vajon rajta vagyunk?

Hé, ez a CINK! Kövesd Facebookon!

Share This Story

Get our newsletter