400 millióért elvihető a brit művész mocskos ágya

Illustration for article titled 400 millióért elvihető a brit művész mocskos ágya

Tracey Emin a My Bed (Ágyam) című alkotással lett híres, egy ággyal, amiben 1999-ben egy hétig donáldkacsázott, és maga mellé hajigálta a szemetet. A retkes installációt Charles Saatchi vette meg annak idején, ha összejön az aukció, busás haszonnal fog túladni rajta.

Advertisement

A testvérével alapított reklámügynökségéből meggazdagodott Saatchi a kilencvenes években fő mecánása volt annak a laza művészcsoportnak, akiket Young British Artists (YBA), azaz fiatal brit művészek néven szoktak összefoglalni, közéjük tartozott Tracey Emin is.

A My Bed nem más, mint a képen látható ágy, amiben Emin a történet szerint egy zűrös szakítást hevert ki. Abban az állapotában lett műalkotás, ahogy kikászálódott belőle, a koszos ágynemű és alsóneműk mellett az ágy környéki detritusz vodkásüvegekből, cigarettacsikkekből, használt kotonokból, terhességi tesztekből és hasonló szemétből áll össze.

Advertisement

Saatchi 2000-ben vette meg az ágyat 150 ezer fontért, most a Christie’s fogja elárverezni, az alkotást 800 ezer és 1,2 millió font (300–450 millió forint) közé taksálják.

Forrás: The Independent

Share This Story

Get our newsletter