A Honduras‚ÄďSv√°jc volt az utols√≥ meccs az Arena da Amaz√īni√°ban, ami ennek a n√©gynek a kedv√©√©rt √©p√ľlt fel 61 milli√°rd forintb√≥l: g√≥lonk√©nt t√∂bbe ker√ľlt, mint a felcs√ļti stadion.

Manausban nincs komoly foci√©let. A haj√≥val √©s rep√ľlŇĎvel megk√∂zel√≠thetŇĎ izol√°lt nagyv√°ros helyi csapata, a Nacional utolj√°ra 1985-ben j√°tszott a brazil elsŇĎ oszt√°lyban. Az ŇĎ stadionjuk hely√©re ker√ľlt h√°rom √©v munk√°val, h√°rom munk√°s √©lete √°r√°n, n√©mi z√∂ld fest√©kkel feldobva az Arena da Amaz√īnia. Dr√°ga, √©rtelmetlen vid√©ki stadion√©rt ugyan nem kell k√ľlf√∂ldre menni, de ez m√°s l√©pt√©k: a felcs√ļti stadion 3,8 milli√°rd forintos √°r√°b√≥l Manausban egy g√≥l se j√∂tt volna ki.

Advertisement

A stadion hivatalosan 200 milli√≥ eur√≥ba, mai √°rfolyamon 61,4 milli√°rd forintba ker√ľlt: 170 milli√≥ forint volt minden percnyi ott j√°tszott foci. √Ār√°t negyedr√©szben Amazonas √°llam korm√°nya, 75%-ban a brazil fejleszt√©si bank √°llta.

B√°r a vil√°gbajnoks√°g elŇĎtt sokan tartottak att√≥l, hogy itt nem lehet majd focizni, meglepŇĎen j√≥ meccseken estek a darabonk√©nt 4,4 milli√°rd forintos g√≥lok: √∂sszesen 14. Itt gyŇĎzte le Olaszorsz√°g Angli√°t, itt r√ļgtak n√©gyet a horv√°tok Kamerunnak, itt volt a csod√°latos Amerika‚ÄďPortug√°lia, tegnap este itt lŇĎtt Hondurasnak mesterh√°rmast a sv√°jci Xherdan Shaqiri.