4,4 milliárdba került minden manausi gól

Illustration for article titled 4,4 milliárdba került minden manausi gól

A Honduras–Svájc volt az utolsó meccs az Arena da Amazôniában, ami ennek a négynek a kedvéért épült fel 61 milliárd forintból: gólonként többe került, mint a felcsúti stadion.

Advertisement

Manausban nincs komoly fociélet. A hajóval és repülővel megközelíthető izolált nagyváros helyi csapata, a Nacional utoljára 1985-ben játszott a brazil első osztályban. Az ő stadionjuk helyére került három év munkával, három munkás élete árán, némi zöld festékkel feldobva az Arena da Amazônia. Drága, értelmetlen vidéki stadionért ugyan nem kell külföldre menni, de ez más lépték: a felcsúti stadion 3,8 milliárd forintos árából Manausban egy gól se jött volna ki.

Advertisement

A stadion hivatalosan 200 millió euróba, mai árfolyamon 61,4 milliárd forintba került: 170 millió forint volt minden percnyi ott játszott foci. Árát negyedrészben Amazonas állam kormánya, 75%-ban a brazil fejlesztési bank állta.

Advertisement

Bár a világbajnokság előtt sokan tartottak attól, hogy itt nem lehet majd focizni, meglepően jó meccseken estek a darabonként 4,4 milliárd forintos gólok: összesen 14. Itt győzte le Olaszország Angliát, itt rúgtak négyet a horvátok Kamerunnak, itt volt a csodálatos Amerika–Portugália, tegnap este itt lőtt Hondurasnak mesterhármast a svájci Xherdan Shaqiri.

Share This Story

Get our newsletter