This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

3 nap múlva jön az év tüntetése a Fény utcai piac seggfejei ellen

Fantasztikus fejlemények a budai fagyigate-ben: már most több mint kétezren jelentkeztek arra a csütörtöki csendes demonstrációra, amikor az emberek fagyizni fognak, és leülnek az alacsony falra a piac oldalában.

Advertisement

Talán soha annyi ember nem gyűlt össze a Fény utcában, amennyi összejöhet csütörtökön, ha a jelentkezők akár csak fele el is megy a pitiáner önkény elleni fagyizásra. A tiltakozók a piac hírhedten önkényeskedő, agresszív, magát még mindig a kommunista Portásországba képzelő üzemeltetője ellen fognak némán üldögélni a fagyizó előtt. A mászkálás, üldögélés és konzumálás szabadságáért a Facebookon szerveződött polgári akció.

Az egész ügy egy olvasói levéllel indult a múlt héten, amit az Urbanista blog kapott. Ebben egy fiatal anya panaszolta el, hogy miután vettek egy fagyit a piac oldalában lévő Levendula fagyizóban, és leültek a bolt előtt húzódó alacsony falra, hogy elnyalják, odajött egy biztonsági őr, és el akarta küldeni őket, hogy ott nem lehet üldögélni. A nő nem hagyta annyiban, megette a fagyiját, és utána dühében bement az üzemeltetőhöz. Az őr és az üzemeltető is összevissza hivatkoztak mindenre, még mérgező vegyszerekre is, de közös elem volt, hogy az a fal – kint az utcán, a járda közepén, a normál és a lépcsős járdaszakasz között van – magánterület.

Advertisement

Az ügy innen eszkalálódott. A piac ügyvezetője először arra hivatkozott, hogy ez egy, a piachoz mint társasházhoz tartozó, balesetveszélyes párkány, amire a házirend szerint nem lehet ráülni. Csakhogy ha olyan veszélyes a párkány, miért áll a a járda közepén? Amúgy is, ez egy utcai pad magasságú, ülésre való dolog. Az ügybe ezen a ponton a második kerületi önkormányzat is beszállt, amennyiben a sajtósuk betámadta az ügyet elindító anyát, és a neki írt panaszos levelét névvel együtt kiposztolta a netre.

Advertisement

Szombaton jött a megdöbbentő fordulat, a sok összevissza kamuzás után az üzemeltető megtalálta a megoldást, és a fagyizó előtti részre – ahol a legtöbben üldögéltek-rendetlenkedtek – mozgássérültjeleket festettek, mintha a lejtős, forgalmas járda közepén parkolót jelöltek volna ki. Itt már paródiába kezdett fulladni – vagyis inkább emelkedni – az ügy.

Aztán az abszurd komcsiskodás miatti tömeges felháborodást látva Láng Zsolt polgármester vasárnap már olyan képet posztolt magáról a Facebookra, amin OTT, azon a falon ülve fagyizik, mint egy demonstráló. És bejelenti, hogy bekérette a piac ügyvezetőjét egy hétfői egyeztetésre, a sajtósa meg bocsánatot kért.

Advertisement

A piac üzemeltetői és biztonsági őreik nem a múlt héten kezdtek erőszakosan önkényeskedni a piacnál. Egy megszakítással tíz éve lakom a környéken, és 2003-ban már garantáltan odajöttek hozzám rettenetes paraszt modorban, amikor az akkor még egész kis Boriszt kézen fogva vezettem a “falon”. Ezek az öntelt portáskommunisták agresszív, bunkó módon szólnak be, ha az ember leül, sokat áll, fényképezne, robogót állít meg, kutyát kötne ki vagy bármi, az utcán szokásos tevékenységet végezne, és a “magánterületre” hivatkozva a nyílt utcán zaklatják.

Bár én is csak sima résztvevő leszek, pont emiatt örülnék annak, ha akkor is megtartanák a csendes akciót, ha a polgármester ma megállapodna valamiről. Fontos a figyelmeztetés, mert az ilyen portások csak az erő szavát értik, semmi mást.

Advertisement

Belegondolva: milyen kínos, hogy ennyi ideig hagytuk ezeket a lovon fordítva ülő agresszorokat szabadon agresszorkodni. Én is írtam egy-két mikroposztot a sok év alatt, és kész. De a lényeg, hogy végre egyszerre lett elegük sokaknak, úgyhogy remélem, emlékezetes lesz a csütörtök.

Share This Story

Get our newsletter