Orb√°n Viktor teljes fizikai hat√°rz√°rr√≥l is besz√©lt reggel a Kossuth R√°di√≥ban. A korm√°ny j√∂vŇĎ szerd√°n hallgatja meg a bel√ľgyminiszter √°ltal javasolt megold√°sokat √©s hoz d√∂nt√©seket errŇĎl.

A minisztereln√∂k nem tartja helyesnek, hogy r√°nk k√ľldik a menek√ľlteket, m√°r Szerbia ter√ľlet√©n fel kellene tart√≥ztatni ŇĎket. Szerinte az EU p√©nz√©n, de annak ter√ľlet√©n k√≠v√ľl k√©ne fogad√≥√°llom√°sokat l√©trehozni, √©s hagyni, hogy a tag√°llamok maguk d√∂nthess√©k el, fogadj√°k-e a bel√©pni sz√°nd√©koz√≥kat. Az pedig abszurd, hogy a menek√ľltek sz√°m√°ra nem biztons√°gos hely G√∂r√∂gorsz√°g, mik√∂zben f√©l Eur√≥pa oda j√°r nyaralni.

Ami a fizikai hat√°rz√°rat illeti, N√≥gr√°di Gy√∂rgy biztpol szak√©rtŇĎ bolg√°r‚Äďt√∂r√∂k p√©ld√°ra hivatkozva h√©tfŇĎn m√°r sz√∂gesdr√≥tot javasolt a bev√°ndorl√≥k ellen, √©s ha m√°r ker√≠t√©s, Albert szerint ‚Äď ezt m√©g m√ļlt h√©ten √≠rta, de nem gondolta komolyan! ‚Äď legyen benne √°ram is.

Orb√°n Viktor a plak√°th√°bor√ļr√≥l is besz√©lt, azt mondta, a k√©k h√°tterŇĪ feliratok elsŇĎsorban az embercsemp√©szeknek (!) sz√≥lnak, a c√©l, hogy minden embercsemp√©szhez, √ļtvonaltervezŇĎh√∂z √©s meg√©lhet√©si bev√°ndorl√≥hoz eljusson a h√≠r: Magyarorsz√°g az a hely, amelyet el kell ker√ľlni√ľk. M√°soknak viszont azt √ľzenik a plak√°tok, hogy Magyarorsz√°g nyitott √©s bar√°ts√°gos orsz√°g, √©s nem az van, hogy ide nem lehet j√∂nni, hanem az, hogy be kell tartani a t√∂rv√©nyeket.

A miniszetereln√∂k elmondta, nem tudunk munk√°t adni a bev√°ndorl√≥knak, egy√©bk√©nt pedig ha baloldali korm√°ny korm√°nyozna most, akkor t√∂bb sz√°zezer menek√ľlt lenne m√°r itt, √©s h√°rom √©v m√ļlva azt sem tudn√°nk, Londonban, P√°rizsban vagy Budapesten vagyunk √©ppen.

Advertisement

Ez igen nagy dráma lenne sok szempontból.

Orb√°n Viktor szerint az emberek nagy t√∂bbs√©ge egyet√©rt azzal, hogy a bev√°ndorl√°s vesz√©lyes dolog, de az √©letszerŇĪtlen elm√©letet k√©pviselŇĎ, kicsiny politikai erŇĎk √©s az √°ltaluk felt√ľzelt liber√°lis √©rtelmis√©g akci√≥i hangosabbak.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI