Illetve j√≥ volt azoknak, akik szeretik honfit√°rsaikat boz√≥tk√©ssel, kap√°val √©s sz√∂ges hus√°nggal meggyilkolni, mert nekik kor√°n j√∂tt a kar√°csony. 1994. √°prilis 6-r√≥l 7-re virrad√≥ra kezdŇĎd√∂tt Ruand√°ban a n√©pirt√°s, ami m√©g a n√°cikhoz k√©pest is szintet l√©pett.

A hajsz√°lpontosan megtervezett ‚Äď a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ √≥ta eltelt √∂tven √©v alatt megv√°ltozott vil√°ghoz t√∂k√©letesen alkalmazkod√≥ ‚Äď m√©sz√°rl√°s alig 100 napig tartott. Ezalatt k√∂r√ľlbel√ľl egymilli√≥ √°llampolg√°r√°t √∂lte meg a ruandai √°llam √©s a m√∂g√∂tte-mellette dolgoz√≥ mil√≠ci√°k. Az√≥ta sincs v√©ge az itt kezdŇĎd√∂tt, egym√°sb√≥l sz√∂vŇĎdŇĎ h√°bor√ļknak. B√°r pont Ruand√°ra r√° se lehetne ismerni: az 1994 nyar√°ra megtizedelt, letarolt, felgy√ļjtott orsz√°g, ahol hull√°k duzzasztott√°k fel a foly√≥kat, m√°ra Kelet-Afrika egyik legbiztons√°gosabb, legrem√©nytelibb orsz√°ga.

Szoktak ilyenkor √°prilis 7-√©n cikkeket √≠rni errŇĎl. Ha szeretn√©d magad rosszul √©rezni ezen a naps√ľt√©ses tavaszi napon, akkor olvasd el, amit a Foreign Policy √≠rt vas√°rnap. T√©nyleg nem lesz vid√°m. Ruanda nincs messze, r√°ad√°sul ugyanabban az idŇĎz√≥n√°ban van, mint Magyarorsz√°g, ami nagyban seg√≠ti az elsŇĎ √≥r√°k-napok elk√©pzel√©s√©t.

Hetedik√©n d√©lben p√©ld√°ul Agathe Uwilingiyimana minisztereln√∂k f√©rj√©vel egy√ľtt halott volt; ak√°rcsak a nyugati reakci√≥ hekkel√©se √©rdek√©ben meg√∂lt 10 belga ENSZ-b√©kefenntart√≥, akit a minisztereln√∂k ŇĎrizet√©re rendeltek ki; ak√°rcsak az orsz√°g szinte √∂sszes m√©rs√©kelt politikusa.

Fot√≥: Chip Somodevilla/Getty Images (a k√©p a tavalyi megeml√©kez√©sen k√©sz√ľlt Kigaliban az Amahoro stadionban, az√©rt van az √≥ri√°si esŇĎfelhŇĎ a h√°tt√©rben, mert Ruand√°ban ilyenkor van a k√©t esŇĎs √©vszak esŇĎsebbike, a m√©sz√°rl√°s z√∂me is szakad√≥ esŇĎben zajlott)