A mor√°lis p√°nik √°llapot√°ba ker√ľlt a brit bulv√°rsajt√≥ att√≥l, hogy fiatal emberek online csin√°lj√°k azt, amit √©vsz√°zadok √≥ta mŇĪvelnek a koll√©giumokban, egyetemi bulikon meg bev√°llal√≥sabb hb-kben. Vagyis versenyt isznak. A k√ľl√∂nbs√©g annyi, hogy most neten osztj√°k meg a bizony√≠t√≥ vide√≥kat. A neve neknominate.

A Mirror szerint egy h√≥nap alatt Nagy-Britanni√°ban √©s √ćrorsz√°gban 5 hal√°los √°ldozata volt a neknominate-nek, neck nominate-nek vagy neck and nominate-nek is nevezett j√°t√©knak. A divat Ausztr√°li√°b√≥l indult, eredetileg √°rtatlan, √©rettebb cserk√©szek √°ltal is ŇĪzhetŇĎ sz√≥rakoz√°sk√©nt. Valaki megivott egy kors√≥ s√∂rt, azt√°n kijel√∂lte 2-3 bar√°tj√°t, hogy 24 √≥r√°n bel√ľl tegy√©k meg ugyanezt. Ňźk is jel√∂ltek fejenk√©nt 2-3 havert, √≠gy nagyon hamar t√∂k sokan megittak egy s√∂rt. Ez unalmasan hangzik, ez√©rt mire el√©rt Eur√≥p√°ba, a neknominate szab√°lyai sz√≥rakoztat√≥bbak lettek.

Advertisement

Az ember valami irt√≥zatosan durva √©s gusztustalan elegyebŇĎl megiszik irt√≥zatosan sokat, vill√°mgyorsan, majd lehetŇĎleg azonnal mŇĪvel valami √©letvesz√©lyeset vagy idi√≥t√°t, mindezt levide√≥zza, azt√°n megosztja, √©s nagy nyilv√°noss√°g elŇĎtt kih√≠vja egy cimbor√°j√°t, hogy csin√°lja ut√°na.

Lehet reggelire összeinni sört, bort, feleseket, csiliszószt és padlóápolót. Vagy egy kiakasztott gigával legcsorgatott sör után hídról a folyóba ugrani. Rohamivás után gördeszkával, bringával ugratni, vagy Orbán Viktor prófétikus beszédeit hallgatni.

Ebben az √°tlagvide√≥ban a rokonszenves, hamletien t√©pelŇĎdŇĎ fŇĎhŇĎs a kiakasztott gig√°val megivott s√∂r √©s a f√©l liter vodka + p√°r nyers toj√°s kokt√©l k√∂z√∂tt egy kiscsirke let√©pett fej√©t nyeli le:

Persze nem mindig ilyen √∂nvesz√©lyes a neknomin√°l√°s, a legfelsŇĎ vide√≥ban 6 perc t√°j√°n l√°that√≥ kis csoda, amikor a kisgyerek csod√°lkozva figyeli, hogy apu a vad√°szpuska cs√∂v√©n √°t szopja a s√∂rt, p√©ld√°ul olyan, mint egy filmjelenet. √Āltal√°ban, az egyveleg r√©szeinek legt√∂bbje vid√°mabb, mint a Kazinczy utca hajnali h√°romkor.

Advertisement

A Mirror viszont arr√≥l √≠r, hogy a legut√≥bbi √°ldozat, a 20 √©ves exr√∂gbis, Bradley Eames az√©rt halt meg, mert neknomin√°l√°s k√∂zben 2 percen bel√ľl lek√ľld√∂tt k√©t kors√≥ gint, r√°ad√°sul olyat, amibe elŇĎtte be√°ztatott egy csom√≥ teafiltert. A rendŇĎrs√©g persze √≥vatosabb a Mirrorn√°l, ŇĎk m√©g nem mondj√°k biztosra, hogy Eamest a neknomin√°l√°s miatt tal√°lt√°k holtan a lak√°s√°ban.

Nekem valami azt s√ļgja, hogy ha ebbŇĎl t√©nyleg vil√°gtrend lesz, akkor a magyarok nem j√∂nnek ki rosszul a bulib√≥l. Engem p√©ld√°ul p√°r napja, a saj√°t sz√ľlet√©snapomon neknomin√°lt √©lŇĎben Plank√≥ 444 GergŇĎ, a k√°damban fekve, miut√°n a kezembe nyomta a piros sz√≠nŇĪ, de viszki√≠zŇĪ eleggyel teli √∂nt√∂zŇĎkann√°t. Vesztemre korai trendk√∂vetŇĎk√©nt reag√°ltam, √≠gy legk√∂zelebb m√°snap este tudtam lej√∂nni az emeletrŇĎl. Nagyon nagy szerencse, hogy nem vide√≥ztam, mert akkor m√°r most eldŇĎlt volna a verseny, √©rdektelenn√© t√©ve a divathull√°mot.

Advertisement

(via Gawker)