Tudtad, hogy a Fülöp-szigeteki az új thai konyha? És hogy még maguk a szakácsok is mindenre tükörtojást ütnek? Tíz alapvető gasztrobuziság az idei szezonból.

A trendek kötelező osztályozása lassan nyomasztóbb kötelesség decemberben, mint az ajándékvásárlás. Mi legalább mémeket nem listázunk, mert az már tényleg mindennek az alja. De a több hónapos mémmel ellentétben a több hónapos kaja néha ehető, ezért íme Andrew Zimmern amerikai tévés séf listája, mielőtt a miénket kihoznánk.

1. Cronut

Tudod, ez a croissanttésztából készült amerikai stílusú fánk, amiért New Yorkban hajnalig állnak sorba. Enni olyan érzés, mintha gyomorba rúgnának egy cukorbakanccsal. "Amerika cronutizációja társadalmi képződmény, ami egy olyan dologra épül, ami nem lehet a tiéd" - magyarázza Zimmern.

Advertisement

2. Fülöp-szigeteki kaja

Advertisement

Az idény amerikai divatkonyhája, ami szerzőnk szerint akkora hatással lehet az amerikaira, mint korábban a knai, a japán, a thai és a vietnami voltak. Ha az ünnepek alatt a texasi Austinban jársz, menj el Paul Qui róla elnevezett Qui nevű áttermébe, Zimmern szerint ugyanis az itt kínált dinguan (disznóvérból készült fogás) indtotta el az amerikai Fülöp-forradalmat.

3. Tükörtojást tenni bármire

Ősi trükk, régi szmókerfogás és maguk a szakácsok is minden tükörtojással esznek, ha van 5 percük kajálni, meséli Zimmern, akinek ugyanakkor herótja lett az idén attól, hogy tényleg mindent összetükröznek, így nála ez a divatkaják Gipsy Kingse.

Advertisement

4. Sriracha chiliszósz

Az elmúltúszév legtúlértékeltebb terméke. De rossznak nem rossz, csak éppen van nála száz finomabb chiliszósz.

Advertisement

5. Felhasználók által finanszírozott gasztroprojektek

Jó példának Kevin Sousa projektjét hozza, ami egy étterem-szakácsiskola-farm kombó lesz a pennsyvaniai Braddock lepusztult ipari városában, egy autókereskedés telkén.

6. Görög joghurt

Az amerikaiaknál mindent visz, a kézművesektől a legnagyobb gyártókig mindenki a sűrű, gazdag, zsíros görögöket utánozza, mindenkinek elege van a vékony, vizes joghurtokból.

Advertisement

7. Megemelt bérek a gyorskajáldákban

Na ez az a téma, ami a legmegveszekedettebb magyar gasztobuzit sem fogja érdekelni, úgyhogy én is elhallgatom.

8. Ramenburger

Minden benne van, ami manapság rossz a világban - mondja Zimmern.

9. Túlhalászás

A tengereket baromi régen túlhalásszák, de a téma valamiért tényleg idén ütött át igazán a nyugati világban. Zimmernen is érződik az a minden gormet amerikait letaglózó felismerés, hogy pár év, és egyszerűen megszűnik az, amit gyakorlatilag kenyér helyett esznek, vagyis az olcsó, kiváló minőségű szusi.

Advertisement

10. Hogh tech kajacsodák

Szezőnk lelkesen ünnepel egy növényi alapanyagokból készült műtojást, amit egészségesez és biztonságosoz.

Fogj egy tál körmös pacalt, a világ eszerint mégis a pusztulás felé szalad!