Chuck Blazer, a macsk√°inak New York-i luxuslak√°st b√©rlŇĎ korrupt FIFA-vezetŇĎ 75 √©v b√∂rt√∂nt √ļszott meg azzal, hogy az FBI t√©gl√°ja lett.

Azt ugyan eddig is lehetett tudni, hogy a hatalmas testm√©rete miatt New York luxus√©ttermei k√∂z√∂tt elektromos robog√≥val k√∂zlekedŇĎ Blazer volt az amerikai hat√≥s√°gok egyik fontos inform√°tora, de a meg√°llapod√°suk r√©szleteit most publik√°lt√°k.

Eszerint Blazer - aki az √©szak- √©s k√∂z√©p-amerikai, valamint a karibi orsz√°gokat t√∂m√∂r√≠tŇĎ CONCACAF fŇĎtitk√°ra volt √©vekig, √©s tagja volt a FIFA nagyhatalmŇĪ√ļ V√©grehajt√≥ Bizotts√°g√°nak is - 75 √©vet kaphatott volna, √≠gy √©rthetŇĎ, hogy k√©szs√©gesen belement az √ľzletbe.

Blazer 2011-tŇĎl mindent jelentett a nyomoz√≥knak, de a kapcsolatot csak 2013-ben formaliz√°lt√°k azzal, hogy a sportvezetŇĎ z√°rt t√°rgyal√°son 10 pontban bŇĪn√∂snek vallotta mag√°t, hogy a b√≠r√≥ azonnal mentes√≠tse a v√°demel√©s al√≥l. A f√©rfi ez√©rt cser√©be h√°rom dolgot v√°llalt:

  1. ha kik√©rdezik, r√©szletes, felt√°r√≥ vallom√°st tesz √©s v√°llalja a be√©p√≠tett √ľgyn√∂ki szerepet, a nyomoz√≥k minden utas√≠t√°s√°t k√∂vetve
  2. a k√©sŇĎbbiekben b√°rmikor hajland√≥ a FIFA-beli koll√©g√°i ellen tanuskodni
  3. visszafizet 11 millió dollárt

Blazer elismerte, hogy az 1998-as franciaorsz√°gi √©s a 2010-es d√©l-afrikai v√©b√© oda√≠t√©l√©sekor kenŇĎp√©nzt fogadott el, csak√ļgy, mint √∂t CONCACAF Arany Kupa megrendez√©se elŇĎtt.

Advertisement

(via Guardian)