Pomp√°s csavar a mag√°t feket√©nek val√≥, de sz√ľlei √°ltal feh√©rk√©nt lebuktatott nŇĎ sztorij√°ban: 13 √©ve m√©g feh√©rk√©nt perelte az egyetem√©t amiatt, hogy a feket√©ket favoriz√°lj√°k vele szemben.

Az amerikai sajt√≥ban eddig legink√°bb pszichol√≥gusok elemzgett√©k, milyen szem√©lyis√©gzavar vezethetett ahhoz, hogy Rachel Dolezal, a legnagyobb, sz√≠nesbŇĎrŇĪek √©rdekeit v√©dŇĎ szervezet napokban lebukott feh√©r vezetŇĎje feket√©nek mondta mag√°t. Mik√∂zben a sz√ľlei is lenyilatkozt√°k, hogy cseh‚Äďn√©met gy√∂kerei vannak, az √°lfeketes√©ge pedig azut√°n kezdŇĎd√∂tt, hogy elv√°lt fekete f√©rj√©tŇĎl.

√Ālzsid√≥kat ismer√ľnk, hiphopt√≥l megsz√©d√ľlt kamasz mŇĪn√©gereket is, de a felnŇĎtt, 37 √©ves √°lfekete vil√°gritkas√°g.

A legfrisebb h√≠rek viszont tov√°bb √°rnyalj√°k a k√©pet. Kider√ľlt ugyanis, hogy m√©g 2002-ben Dolezal olyan alapon perelte be a Howard Egyetemet, illetve Alfred Smith professzort, hogy az√©rt nem kapott √∂szt√∂nd√≠jat, illetve az√©rt nem nevezt√©k ki kiseg√≠tŇĎ tan√°rnak √©s posztgradu√°lis instruktornak, valamint t√°vol√≠tott√°k el a munk√°it egy hallgat√≥i ki√°ll√≠t√°sr√≥l, mert nem fekete. (Smith professzor az.) A kereset szerint az egyetem megf√©leml√≠tette √©s g√ļnyolta Dolezalt.

A b√≠r√≥s√°g a keresetet mint alaptalant elutas√≠totta, sŇĎt a perk√∂lts√©gen k√≠v√ľl m√©g ezer doll√°r megfizet√©s√©re is k√∂telezt√©k az akkor m√©g feh√©rk√©nt elnyomott asszonyt.

Advertisement

(via gawker)