Illustration for article titled 2002-ben még faji diszkrimináció miatt perelt a műfekete nő

Pompás csavar a magát feketének való, de szülei által fehérként lebuktatott nő sztorijában: 13 éve még fehérként perelte az egyetemét amiatt, hogy a feketéket favorizálják vele szemben.

Advertisement

Az amerikai sajtóban eddig leginkább pszichológusok elemzgették, milyen személyiségzavar vezethetett ahhoz, hogy Rachel Dolezal, a legnagyobb, színesbőrűek érdekeit védő szervezet napokban lebukott fehér vezetője feketének mondta magát. Miközben a szülei is lenyilatkozták, hogy cseh–német gyökerei vannak, az álfeketesége pedig azután kezdődött, hogy elvált fekete férjétől.

Álzsidókat ismerünk, hiphoptól megszédült kamasz műnégereket is, de a felnőtt, 37 éves álfekete világritkaság.

Advertisement

A legfrisebb hírek viszont tovább árnyalják a képet. Kiderült ugyanis, hogy még 2002-ben Dolezal olyan alapon perelte be a Howard Egyetemet, illetve Alfred Smith professzort, hogy azért nem kapott ösztöndíjat, illetve azért nem nevezték ki kisegítő tanárnak és posztgraduális instruktornak, valamint távolították el a munkáit egy hallgatói kiállításról, mert nem fekete. (Smith professzor az.) A kereset szerint az egyetem megfélemlítette és gúnyolta Dolezalt.

A bíróság a keresetet mint alaptalant elutasította, sőt a perköltségen kívül még ezer dollár megfizetésére is kötelezték az akkor még fehérként elnyomott asszonyt.

Advertisement

(via gawker)

Share This Story

Get our newsletter