A pap√≠rk√∂nnyŇĪ, komikusan gyors Ariel Atom volt abban a r√©gi, h√≠res Top Gear-ben, ahol Jeremy Clarkson pofazacsk√≥ja vitorlak√©nt lobog. Most j√∂tt ki az √ļj modell, amitŇĎl m√°r val√≥sz√≠nŇĪleg ler√∂p√ľlne a feje.

A brit sportaut√≥ l√©nyeg√©ben azt a k√©rd√©st v√°laszolja meg, hogy mik√©pp festene a t√∂k√©letes p√°lyaaut√≥, amit sz√ľks√©g eset√©n k√∂z√ļtra is ki lehet vinni. A t√∂k√©letes p√°lyaaut√≥ egy k√∂nnyŇĪ, merev csŇĎv√°z, k√©t √ľl√©s ‚Äď hogy megvis√≠toztathassuk bar√°tainkat, nŇĎinket ‚Äď, valamint egy nagyszerŇĪ Honda-motor, ami az √ļj modellben, a 3.5R-ben, m√°r 350 l√≥erŇĎs. Az 550 kil√≥s aut√≥nak ez k√∂r√ľlbel√ľl olyan, mintha rak√©t√°t szereln√©nk a Tesc√≥ban a bev√°s√°rl√≥kocsira.

Aut√≥s√ļjs√°g√≠r√≥i √©veim egyik legizgalmasabb pillanata volt, amikor egy ilyen aut√≥ban elt√∂lthettem k√©t k√∂rt egy versenyp√°ly√°n, a v√°llalat amerikai forgalmaz√≥j√°nak tesztpil√≥t√°ja mellett. A versenyp√°lya a gyors, erŇĎsen dimbes-dombos Lime Rock Park volt, az aut√≥ban olyan m√©lyen kell √ľlni, mint egy kajakban, a csŇĎv√°z miatt pedig vid√°man kil√°tni az aszfaltra. Az √∂sszhat√°s olyasmi volt, mint jetpackkel fel√ľlni egy hull√°mvas√ļtra, az√≥ta se vigyorogtam sz√©lesebben.

Az √ļj modellben szekvenci√°lis hatsebess√©ges v√°lt√≥ van (ez ilyen versenyaut√≥s dolog, nagyon gyorsan √©s agressz√≠ven lehet vele v√°ltani), a k√©tliteres, kompresszoros Honda motor maradt, csak nagyobb t√∂ltŇĎnyom√°ssal, meg van nagy, versenyaut√≥s sz√°rny is, ami az Atomban kiv√©telesen csin√°l is dolgokat.

Advertisement

Most j√∂n a szomor√ļ r√©sz, itt a v√©g√©n: ehhez a remek bulihoz 30 milli√≥ forintnyi angol fontra van sz√ľks√©g. Most pedig a vid√°mabb r√©sz, a v√©ge ut√°n: a r√©gi Atomb√≥l m√°r 9 milli√≥ forint√©rt van haszn√°lt a Pistonheadsen, ami ugyan nem kev√©s p√©nz, de √©lm√©ny/n√©gy ker√©k/√°r ar√°nyban nincs p√°rja.

Forr√°s: Jalopnik