A Föld-szendvics úgy készül, hogy a golyóbis két átellenes pontjára utazunk. Nem könnyű ilyet úgy csinálni, hogy érdekes is legyen, de szerencsére nem lehetetlen.

A Föld-szendvicsek készítését érdemes a déli féltekén kezdeni, mert ott feleannyi szárazföld van, mint az északin, így kevesebb eséllyel botlunk tengerbe, nem ázik el a szendvicsünk. A szabályos Föld-szendvics ugyanis mindkét oldalán szárazföldet tartalmaz, ahol az utazó megállhat.

Azoknak, akik civilizált körülmények között szeretik bámulni a természet csodáit

A déli féltekén van Afrika egyik legkellemesebb országa, Botswana, ahol például a Kalahári-sivatagot és az Okavango-deltát lehet megnézni. Az északi féltekén Hawaii, Polinézia egyik legkellemesebb szigetcsoportja, amit amerikai kényelemben lehet végigcsavarogni.

Advertisement

Országok, ahová azok se szoktak elmenni, akik egyébként azon a környéken utaznak

Még ha el is megy valaki Dél-Amerikába, valószínűleg nem Paraguayba megy, pedig állati érdekes. Még ha el is megy valaki Kelet-Ázsiába, valószínűleg nem Tajvanra megy, pedig állati érdekes.

Advertisement

Nagyon kellemes és nagyon kellemetlen hely

A déli féltekén a világ egyik legellenszenvesebb, legcinikusabb katonai diktatúrája Fidzsi. Az északi féltekén a Szahara minden bizonnyal legérdekesebb városa Timbuktu.

Advertisement

Még kellemesebb és még kellemetlenebb hely

A déli féltekén a világ minden bizonnyal legszebb szigete, a giccses Bora Bora. Az északi féltekén a világ minden bizonnyal legelviselhetetlenebb pusztasága, a Líbiai-sivatag, annak is a Szudánhoz tartozó része.

Advertisement

Szörnyű klímájú, gyönyörű szigetek kedvelőinek

A déli féltekén Déli-Georgia, a sziget, ahol Ernest Shackleton kikötött a történelem legkirályabb csónakázása után, és ahol később ettől teljesen függetlenül meghalt. Az északi féltekén az Oroszország partjainál fekvő óriási sziget, Szahalin, ami utoljára akkor szerepelt a hírekben, amikor partjainál az óceánba zuhant egy orosz légierő által lelőtt utasszállító. Mármint nem idén nyáron, hanem 1983-ban.

Advertisement

Szörnyű klímájú, gyönyörű vizek kedvelőinek

A déli féltekén a Tűzföldet a dél-amerikai kontinenstől elválasztó Magellán-szoros. Az északi féltekén a világ leg-, leg-, leg- tava, a Bajkál-tó.

Advertisement

Szörnyű klímájú, gyönyörű jégdarabok kedvelőinek

A déli féltekén Franciaország legkülönlegesebb vidéke, a Déli-óceánban fekvő jéghideg, viharos, albatroszok költőhelyéül szolgáló Kerguelen, ami egy óriási, kialudt tűzhányó, és az azt borító gleccserek. Az északi féltekén a Montana állambeli Glacier Nemzeti Park, az Egyesült Államok egyik legszebb, fajokban leggazdagabb része, ahol mellesleg nagyon hideg van, ahogy azt a neve is mutatja.

Advertisement

Színes dolgok a víz alatt

A déli féltekén az indonéziai Kis-Szunda-szigetcsoport egyik legérdekesebb része, a Komodo-szigetek Nemzeti Park, ahol a névadó varánuszok élnek a tenger felszíne felett, és ezerszínű, csupasz kopoltyús csigák a tenger felszíne alatt. Az északi féltekén Dél-Amerika egyik legnagyobb folyója, a Kolumbián és Venezuelán áthömpölygő, színes halaktól hemzsegő Orinoco deltája.

Advertisement

Színes dolgok a víz felett

A déli féltekén a Humahuaca-völgy, az Argentínát Bolíviával összekötő ezerszínű, magashegyi kanyon, rózsaszín flamingókkal, piros tavakkal és lila hegyekkel. Az északi féltekén Hongkong, a Kínát a világ többi részével összekötő, ezerszínű tengerparti város, rózsaszín esernyőkkel, piros esernyőkkel és lila esernyőkkel.

Advertisement

Nagyon eltérő megoldások a környezet elpusztítására

A déli féltekén az egész Föld egyik legkülönösebb helye, a Húsvét-sziget, amit régen óriási fákból álló erdő borított, ma viszont inkább csak száraz fű. Az északi féltekén a Pakisztán és India határát adó Thár-sivatagban fekvő Dzsaiszalmer, az Aranyváros, ahonnan nem messze robbantották fel az első indiai atombombát, a Mosolygó Buddhát.

Advertisement

Nagyon eltérő megoldások kecskékre és pederasztiára

A déli féltekén Pitcairn, a sziklás-saras polinéz sziget, amit Fletcher Christian és a Bounty lázadói népesítettek be, és láttak el több generációnyi kecskével és pederasztával. Az északi féltekén a Perzsa-öböl egyik színes, lehetetlen mesevárosa, a katari Doha, amelynek repülőterén az ember átszáll, ha valami érdekes helyre tart éppen. Például azért, hogy Föld-szendvicset készítsen.

Advertisement

Nagyon eltérő megoldások futballra

A déli féltekén az argentínai Rosario, ahonnan Lionel Messi és Ángel Di María származik. Az északi féltekén Sanghaj, ahol Didier Drogba rövid ideig donáldkacsázott és zsidómellúszott, miután 2012-ben valószínűtlen körülmények között megnyerte a Chelsea-nek a Bajnokok Ligáját.

Advertisement

A nagy birka- és nembirka-szendvics

A déli féltekén Palmerston North, az új-zélandi egyetemi város, ahol az ember minden bizonnyal remekül megebédelhet, ha birkát szeretne enni. Az északi féltekén Madrid, ahol az ember minden bizonnyal remekül megebédelhet, ha birkát vagy bármi mást szeretne enni.

Advertisement

A nagy tűzhányószendvics

A déli féltekén az ecuadori Andok óriási, elég aktív tűzhányói, mint a Cotopaxi. Az északi féltekén Szumátra kisebb, de sokkal aktívabb tűzhányói, mint a Szinabung.

Advertisement

A nagy zabaszendvics

Ha már keresztbeutazza az ember a Földet – akár szó szerint, akár a felszínén –, legalább induljon el és érjen célba két olyan országban, ahol fantasztikusan főznek: a déli féltekén a perui Arequipa, az északi féltekén a vietnami Huế.

Advertisement

A nagy fal és a nagy falat

Az északi féltekén a többek között Hopej (Hebei) tartományon is áthúzódó kínai nagy fal. A déli féltekén az argentínai Valdés-félsziget, ahol kardszárnyú delfinek harapnak ki nagy falatokat a parton héderelő fókákból.

Advertisement

Ha csak egyet választhatnék

A déli féltekén az indonéziai Makassar, ami a 16. században Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb városa volt, és amiről a 19. században népszerű makasszárolaj a nevét kapta, melynek nevét az angol nyelvben a mai napig őrzi az antimacassar, azaz az ülések fejtámlájára aggatott, mosható huzat. Az északi féltekén a Brazília, Venezuela és Guyana hármas határán álló – illetve terpeszkedő – Roraima-hegy, az egyébként is döbbenetesen kinéző táblahegyek legdöbbenetesebbike.

Advertisement

Ha csak egyet választhatnék, és nem Makassart és a Roraima-hegyet választanám

Éppen hogy az északi féltekén a Csendes-óceán közepén fekvő, ímmel-ámmal az Egyesült Államokhoz tartozó Howland-sziget, ami arról nevezetes, hogy ide akart eljutni Amelia Earhart 1937-ben, amikor végzetes balesetet szenvedett, valószínűleg valahol a mai Kiribati fölött. Éppen hogy a déli féltekén São Tomé és Príncipe, ez a két szigetből álló apró, vulkanikus, luzofon köztársaság Afrika nyugati partjánál, a Guineai-öbölben, ahol mesés kakaó terem.

Advertisement

Ha csak egyet választhatnék, és nem Makassart és a Roraima-hegyet, de nem is a Howland-szigetet és São Tomé és Príncipét (São Tomét és Príncipét?) választanám

A déli féltekén a kongói Ilebo, a Kongó óriási mellékfolyója, a Kasai legfelső hajózható pontján, ahol komp visz át a hömpölygő, barna áron, amihez magunknak kell vásárolni gázolajat. Az északi féltekén a Kiribatihoz tartozó Tabuaeran-atoll, amiről semmit nem tudok, de egy, Kiribati, kettő, egy atoll, három, a Csendes-óceán közepén.

Advertisement

A Föld-szendvicseket a Map Tunnelling Tool és egy antipodeális térkép segítségével készítettem. Ha készítenél te is, és jó lesz, posztold ide. Ez a térkép is nagyon hasznos, élénk színnel mutatja a potenciális szendvicseket.