A F√∂ld-szendvics √ļgy k√©sz√ľl, hogy a goly√≥bis k√©t √°tellenes pontj√°ra utazunk. Nem k√∂nnyŇĪ ilyet √ļgy csin√°lni, hogy √©rdekes is legyen, de szerencs√©re nem lehetetlen.

A F√∂ld-szendvicsek k√©sz√≠t√©s√©t √©rdemes a d√©li f√©ltek√©n kezdeni, mert ott feleannyi sz√°razf√∂ld van, mint az √©szakin, √≠gy kevesebb es√©llyel botlunk tengerbe, nem √°zik el a szendvics√ľnk. A szab√°lyos F√∂ld-szendvics ugyanis mindk√©t oldal√°n sz√°razf√∂ldet tartalmaz, ahol az utaz√≥ meg√°llhat.

Azoknak, akik civiliz√°lt k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt szeretik b√°mulni a term√©szet csod√°it

Advertisement

A déli féltekén van Afrika egyik legkellemesebb országa, Botswana, ahol például a Kalahári-sivatagot és az Okavango-deltát lehet megnézni. Az északi féltekén Hawaii, Polinézia egyik legkellemesebb szigetcsoportja, amit amerikai kényelemben lehet végigcsavarogni.

Országok, ahová azok se szoktak elmenni, akik egyébként azon a környéken utaznak

Advertisement

M√©g ha el is megy valaki D√©l-Amerik√°ba, val√≥sz√≠nŇĪleg nem Paraguayba megy, pedig √°llati √©rdekes. M√©g ha el is megy valaki Kelet-√Āzsi√°ba, val√≥sz√≠nŇĪleg nem Tajvanra megy, pedig √°llati √©rdekes.

Nagyon kellemes és nagyon kellemetlen hely

Advertisement

A d√©li f√©ltek√©n a vil√°g egyik legellenszenvesebb, legcinikusabb katonai diktat√ļr√°ja Fidzsi. Az √©szaki f√©ltek√©n a Szahara minden bizonnyal leg√©rdekesebb v√°rosa Timbuktu.

Még kellemesebb és még kellemetlenebb hely

Advertisement

A déli féltekén a világ minden bizonnyal legszebb szigete, a giccses Bora Bora. Az északi féltekén a világ minden bizonnyal legelviselhetetlenebb pusztasága, a Líbiai-sivatag, annak is a Szudánhoz tartozó része.

Sz√∂rnyŇĪ kl√≠m√°j√ļ, gy√∂ny√∂rŇĪ szigetek kedvelŇĎinek

Advertisement

A d√©li f√©ltek√©n D√©li-Georgia, a sziget, ahol Ernest Shackleton kik√∂t√∂tt a t√∂rt√©nelem legkir√°lyabb cs√≥nak√°z√°sa ut√°n, √©s ahol k√©sŇĎbb ettŇĎl teljesen f√ľggetlen√ľl meghalt. Az √©szaki f√©ltek√©n az Oroszorsz√°g partjain√°l fekvŇĎ √≥ri√°si sziget, Szahalin, ami utolj√°ra akkor szerepelt a h√≠rekben, amikor partjain√°l az √≥ce√°nba zuhant egy orosz l√©gierŇĎ √°ltal lelŇĎtt utassz√°ll√≠t√≥. M√°rmint nem id√©n ny√°ron, hanem 1983-ban.

Sz√∂rnyŇĪ kl√≠m√°j√ļ, gy√∂ny√∂rŇĪ vizek kedvelŇĎinek

Advertisement

A d√©li f√©ltek√©n a TŇĪzf√∂ldet a d√©l-amerikai kontinenstŇĎl elv√°laszt√≥ Magell√°n-szoros. Az √©szaki f√©ltek√©n a vil√°g leg-, leg-, leg- tava, a Bajk√°l-t√≥.

Sz√∂rnyŇĪ kl√≠m√°j√ļ, gy√∂ny√∂rŇĪ j√©gdarabok kedvelŇĎinek

Advertisement

A d√©li f√©ltek√©n Franciaorsz√°g legk√ľl√∂nlegesebb vid√©ke, a D√©li-√≥ce√°nban fekvŇĎ j√©ghideg, viharos, albatroszok k√∂ltŇĎhely√©√ľl szolg√°l√≥ Kerguelen, ami egy √≥ri√°si, kialudt tŇĪzh√°ny√≥, √©s az azt bor√≠t√≥ gleccserek. Az √©szaki f√©ltek√©n a Montana √°llambeli Glacier Nemzeti Park, az Egyes√ľlt √Āllamok egyik legszebb, fajokban leggazdagabb r√©sze, ahol mellesleg nagyon hideg van, ahogy azt a neve is mutatja.

Színes dolgok a víz alatt

Advertisement

A d√©li f√©ltek√©n az indon√©ziai Kis-Szunda-szigetcsoport egyik leg√©rdekesebb r√©sze, a Komodo-szigetek Nemzeti Park, ahol a n√©vad√≥ var√°nuszok √©lnek a tenger felsz√≠ne felett, √©s ezersz√≠nŇĪ, csupasz kopolty√ļs csig√°k a tenger felsz√≠ne alatt. Az √©szaki f√©ltek√©n D√©l-Amerika egyik legnagyobb foly√≥ja, a Kolumbi√°n √©s Venezuel√°n √°th√∂mp√∂lygŇĎ, sz√≠nes halakt√≥l hemzsegŇĎ Orinoco delt√°ja.

Színes dolgok a víz felett

Advertisement

A d√©li f√©ltek√©n a Humahuaca-v√∂lgy, az Argent√≠n√°t Bol√≠vi√°val √∂sszek√∂tŇĎ ezersz√≠nŇĪ, magashegyi kanyon, r√≥zsasz√≠n flaming√≥kkal, piros tavakkal √©s lila hegyekkel. Az √©szaki f√©ltek√©n Hongkong, a K√≠n√°t a vil√°g t√∂bbi r√©sz√©vel √∂sszek√∂tŇĎ, ezersz√≠nŇĪ tengerparti v√°ros, r√≥zsasz√≠n esernyŇĎkkel, piros esernyŇĎkkel √©s lila esernyŇĎkkel.

Nagyon elt√©rŇĎ megold√°sok a k√∂rnyezet elpuszt√≠t√°s√°ra

Advertisement

A d√©li f√©ltek√©n az eg√©sz F√∂ld egyik legk√ľl√∂n√∂sebb helye, a H√ļsv√©t-sziget, amit r√©gen √≥ri√°si f√°kb√≥l √°ll√≥ erdŇĎ bor√≠tott, ma viszont ink√°bb csak sz√°raz fŇĪ. Az √©szaki f√©ltek√©n a Pakiszt√°n √©s India hat√°r√°t ad√≥ Th√°r-sivatagban fekvŇĎ Dzsaiszalmer, az Aranyv√°ros, ahonnan nem messze robbantott√°k fel az elsŇĎ indiai atombomb√°t, a Mosolyg√≥ Buddh√°t.

Nagyon elt√©rŇĎ megold√°sok kecsk√©kre √©s pederaszti√°ra

Advertisement

A d√©li f√©ltek√©n Pitcairn, a szikl√°s-saras polin√©z sziget, amit Fletcher Christian √©s a Bounty l√°zad√≥i n√©pes√≠tettek be, √©s l√°ttak el t√∂bb gener√°ci√≥nyi kecsk√©vel √©s pederaszt√°val. Az √©szaki f√©ltek√©n a Perzsa-√∂b√∂l egyik sz√≠nes, lehetetlen mesev√°rosa, a katari Doha, amelynek rep√ľlŇĎter√©n az ember √°tsz√°ll, ha valami √©rdekes helyre tart √©ppen. P√©ld√°ul az√©rt, hogy F√∂ld-szendvicset k√©sz√≠tsen.

Nagyon elt√©rŇĎ megold√°sok futballra

Advertisement

A d√©li f√©ltek√©n az argent√≠nai Rosario, ahonnan Lionel Messi √©s √Āngel Di Mar√≠a sz√°rmazik. Az √©szaki f√©ltek√©n Sanghaj, ahol Didier Drogba r√∂vid ideig don√°ldkacs√°zott √©s zsid√≥mell√ļszott, miut√°n 2012-ben val√≥sz√≠nŇĪtlen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt megnyerte a Chelsea-nek a Bajnokok Lig√°j√°t.

A nagy birka- és nembirka-szendvics

Advertisement

A d√©li f√©ltek√©n Palmerston North, az √ļj-z√©landi egyetemi v√°ros, ahol az ember minden bizonnyal remek√ľl megeb√©delhet, ha birk√°t szeretne enni. Az √©szaki f√©ltek√©n Madrid, ahol az ember minden bizonnyal remek√ľl megeb√©delhet, ha birk√°t vagy b√°rmi m√°st szeretne enni.

A nagy tŇĪzh√°ny√≥szendvics

Advertisement

A d√©li f√©ltek√©n az ecuadori Andok √≥ri√°si, el√©g akt√≠v tŇĪzh√°ny√≥i, mint a Cotopaxi. Az √©szaki f√©ltek√©n Szum√°tra kisebb, de sokkal akt√≠vabb tŇĪzh√°ny√≥i, mint a Szinabung.

A nagy zabaszendvics

Advertisement

Ha m√°r keresztbeutazza az ember a F√∂ldet ‚Äď ak√°r sz√≥ szerint, ak√°r a felsz√≠n√©n ‚Äď, legal√°bb induljon el √©s √©rjen c√©lba k√©t olyan orsz√°gban, ahol fantasztikusan fŇĎznek: a d√©li f√©ltek√©n a perui Arequipa, az √©szaki f√©ltek√©n a vietnami HuŠļŅ.

A nagy fal és a nagy falat

Advertisement

Az √©szaki f√©ltek√©n a t√∂bbek k√∂z√∂tt Hopej (Hebei) tartom√°nyon is √°th√ļz√≥d√≥ k√≠nai nagy fal. A d√©li f√©ltek√©n az argent√≠nai Vald√©s-f√©lsziget, ahol kardsz√°rny√ļ delfinek harapnak ki nagy falatokat a parton h√©derelŇĎ f√≥k√°kb√≥l.

Ha csak egyet választhatnék

Advertisement

A d√©li f√©ltek√©n az indon√©ziai Makassar, ami a 16. sz√°zadban D√©lkelet-√Āzsia egyik legnagyobb v√°rosa volt, √©s amirŇĎl a 19. sz√°zadban n√©pszerŇĪ makassz√°rolaj a nev√©t kapta, melynek nev√©t az angol nyelvben a mai napig ŇĎrzi az antimacassar, azaz az √ľl√©sek fejt√°ml√°j√°ra aggatott, moshat√≥ huzat. Az √©szaki f√©ltek√©n a Braz√≠lia, Venezuela √©s Guyana h√°rmas hat√°r√°n √°ll√≥ ‚Äď illetve terpeszkedŇĎ ‚Äď Roraima-hegy, az egy√©bk√©nt is d√∂bbenetesen kin√©zŇĎ t√°blahegyek legd√∂bbenetesebbike.

Ha csak egyet választhatnék, és nem Makassart és a Roraima-hegyet választanám

Advertisement

√Čppen hogy az √©szaki f√©ltek√©n a Csendes-√≥ce√°n k√∂zep√©n fekvŇĎ, √≠mmel-√°mmal az Egyes√ľlt √Āllamokhoz tartoz√≥ Howland-sziget, ami arr√≥l nevezetes, hogy ide akart eljutni Amelia Earhart 1937-ben, amikor v√©gzetes balesetet szenvedett, val√≥sz√≠nŇĪleg valahol a mai Kiribati f√∂l√∂tt. √Čppen hogy a d√©li f√©ltek√©n S√£o Tom√© √©s Pr√≠ncipe, ez a k√©t szigetbŇĎl √°ll√≥ apr√≥, vulkanikus, luzofon k√∂zt√°rsas√°g Afrika nyugati partj√°n√°l, a Guineai-√∂b√∂lben, ahol mes√©s kaka√≥ terem.

Ha csak egyet választhatnék, és nem Makassart és a Roraima-hegyet, de nem is a Howland-szigetet és São Tomé és Príncipét (São Tomét és Príncipét?) választanám

Advertisement

A d√©li f√©ltek√©n a kong√≥i Ilebo, a Kong√≥ √≥ri√°si mell√©kfoly√≥ja, a Kasai legfelsŇĎ haj√≥zhat√≥ pontj√°n, ahol komp visz √°t a h√∂mp√∂lygŇĎ, barna √°ron, amihez magunknak kell v√°s√°rolni g√°zolajat. Az √©szaki f√©ltek√©n a Kiribatihoz tartoz√≥ Tabuaeran-atoll, amirŇĎl semmit nem tudok, de egy, Kiribati, kettŇĎ, egy atoll, h√°rom, a Csendes-√≥ce√°n k√∂zep√©n.

A Föld-szendvicseket a Map Tunnelling Tool és egy antipodeális térkép segítségével készítettem. Ha készítenél te is, és jó lesz, posztold ide. Ez a térkép is nagyon hasznos, élénk színnel mutatja a potenciális szendvicseket.