18 érv amellett, hogy az amerikaiak a leghülyébbek a világon!

Illustration for article titled 18 érv amellett, hogy az amerikaiak a leghülyébbek a világon!

A közös szenvedély lett minden idők legkevesebb bevételt hozó filmje Amerikában. A 18 legjobb jelenet segítségével bizonyítom be, hogy nem értenek a mozihoz.

Advertisement

A hírek szerint Frédéric Auburtin filmje összesen 918 dollárt hozott az amerikai mozikban, és le is vették a műsorról. Nem azért mondom, de az igazi műalkotások sosem a plebsz számára készülnek, és a jelek szerint ez a film sem kivétel, de biztos vagyok benne, hogy az idő engem igazol majd, és mindazokat, akik nem engedik befolyásolni magukat a média hecckampánya által.

Advertisement

Aki még nem látta, az alábbi válogatás segítségével győződhet meg róla, hogy miről maradt le, aki pedig már ismeri a filmet, annak élmény lesz felidézni a legszebb, legizgalmasabb vagy éppen legtorokszorítóbb jeleneteket! Külön öröm, hogy magyar szinkronnal!

1. Uraim, ezerszer elmondtam, hogy lőjenek kapura!

Advertisement

A múlt század elején nagyképű angolok és mocskos szájú lordok sajátították ki a focit.

2. A dán nemzet nevében ezerszer is: nem!

Advertisement

Európa legfontosabb nemzetei kalandfilmbe illő bátorsággal szembeszállnak az angol terrorral.

3. Mi vagyunk a FIFA!

Advertisement

Először ennél a jelenetnél éreztem, hogy libabőrös vagyok... valami elkezdődött!

4. Százezer hellyel!

Advertisement

Talán a kedvenc jelenetem, amelyben már a FIFA első hőse, Jules Rimet is szerepel, és az első világbajnokság. Hány ülőhellyel?

5. Feketék a futballpályán?!

Advertisement

Hiába az elsöprő siker, a rasszista britek nem férnek a bőrükbe. Itt épp a film egyik legfontosabb szereplőjét, Jules Rimet lányát támadja be az egyikük, szégyenletes módon.

6. Valakinek tartania kell majd a hátát!

Advertisement

1931-ben járunk. Jules Rimet megjósolja, hogy a nagy károkat okozó világgazdasági válság miatt valakinek tartania kell majd a hátát. Tetszettek volna rá odafigyelni, mélyen “tisztelt” politikus urak, talán egész máshogyan alakul a történelem :(

7. Az elnök úr biztosan csak viccel, ja?

Advertisement

Jules Rimet maga is szembeszáll a fasizmussal a FIFA zürichi székházában! Külön bravúrja a filmnek, hogy a német szereplőt egy “ja?” kiszólással segít azonosítani.

8. A halálmeccs

Advertisement

A legerősebb jelenet: Jules Rimet szembesül vele, hogy a FIFA mulasztása tette lehetővé, hogy a nácik megrendezzék az ún. halálmeccset az erőtől duzzadó német tisztek és a börtönből előrángatott, éhező ukrán foglyok között. Nem voltak ott!

9. A barna öltönyös férfi

Advertisement

Bravúros cselekményvezetés: Jules Rimet átadja a képzeletbeli stafétát későbbi utódjának, az ifjú Joao Havelange-nak az 1950-es vébédöntőn. Jó messziről kiszúrja, meg kell hagyni.

10. A futball finomságai

Advertisement

Havelange 24 évvel később: természetes, hogy egy korlátolt, rasszista angollal kell megküzdenie. De mint a jók általában, ő is nyer, arról már nem tehet, hogy valaki nem bírja elviselni a vereséget...

11. Vannak labdáink, melegítőink, zokni, cipő.

Advertisement

Ki gondolta volna, hogy a FIFA új üdvöskéje, Sepp Blatter és az Adidas vezetője, Horst Dassler a 20. század egyik legnagyobb üzletét egy autópálya melletti parkolóban kötik?

12. Isten beavatkozik és gólt szerez

Advertisement

Joao Havelange az unokaöccseinek magyarázza el, miért kell majd kiállítani Nyilasit és Törőcsiket a 78-as vébé nyitómeccsén.

13. Jézusom

Advertisement

Horst Dassler pszichológusként sem utolsó: kiszedi Blatterből, hogy miért szorong annyira. Hát azért, mert túlságosan a szívén viseli a beosztottjai sorsát.

14. Szilveszter az Alpokban

Advertisement

Blatter még szilveszterkor sem bír lazítani, csak a FIFA sorsa érdekli akkor is, amikor körülötte mindenki önfeledten bulizik. Tudnék mondani pár politikust, aki példát vehetne róla!

15. Börtönbe kerülhet!

Advertisement

Hát nem csoda, hogy Blatter feszült: vetélytársai hamis vádakkal mocskolják be a nevét, ő pedig nem is védekezik. Pedig nem ártana!

16. Helló, Sophie!

Advertisement

Blatter név szerint ismeri még a FIFA-székház takarítónőjét is. Fontos jelenet, amely közelebb hozza hozzánk az igazságtalanul támadott sportvezetőt.

17. Mintha csak háborúznánk

Advertisement

Blatter és hű munkatársa az utolsó nagy csatára, a 2002-es szöuli elnökválaszásra igyekeznek. Az egyik legkifejezőbb párbeszéd a filmtörténetben, drámai végkifejletet sugall.

18. A győztes 139 szavazattal Joseph Sepp Blatter!

Advertisement

Van isten és van igazság! Aki itt nem könnyezik, annak nincs szíve. Elképesztő feszültség, szinte forr a vászon.

Nézzétek meg A közös szenvedélyt, és ne hallgassatok a károgókra, csak a saját véleményetek számít!

Share This Story

Get our newsletter