This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Orbán csendben beismerte, hogy Rogán politikailag vállalhatatlan figura

Illustration for article titled Orbán csendben beismerte, hogy Rogán politikailag vállalhatatlan figura

Egyúttal azt is jelezte, hogy neki ezzel együtt vállalható, a legmagasabb szinten is. Fantasztikus dolgok történtek szép csendben, miközben a magyar kormány a kerítésre mászva küzd a mohamedán hadak ellen. Kremlinológiai elemzés következik.

Advertisement

Még a kormánnyal egyébként kritikus sajtó és kommentelősereg is nagyjából annyival intézte el azt, hogy Orbán miniszterelnök végül saját minisztériumot gründolt a politikai kabinetfőnökévé kinevezett Rogán Antalnak, hogy haha, milyen vicces, hogy ezentúl lesz egy Miniszterelnökség meg egy Miniszterelnöki Kabinetiroda, mindkettő minisztériumként, ráadásul úgy, hogy utóbbin belül lesz egy államtitkári rangú szervezési kabinetfőnök által irányított tényleges miniszterelnöki kabinet is, amit Orbán Viktor eddigi tényleges kabinetfőnöke, Nagy János fog vezetni. Így az sem kizárt, hogy ha Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Minisztérium miniszteri rangú vezetője találkozni akar a miniszterelnökkel, akkor ahhoz új beosztottjáról, az Orbán idejét hosszú évek óta beosztó Nagy Jánostól fog időpontot kérni.

Ez tényleg vicces, de közel sem annyira, mint az igazi ok, ami miatt Orbán ezt a kiáltóan bizarr struktúrát létrehozta.

Advertisement

Az igazi ok az volt, hogy Lázár János politikushoz képest egészen világosan jelezte: Rogán számára vállalhatatlan és ő nem fogja tartani a hátát érte a Parlamentben.

A sztori, ha emlékszel még, ugyanis azzal indult, hogy először bejelentették, hogy Rogán Antal eddigi fideszes frakcióvezetőre a miniszterelnöknek politikai kabinetfőnökként lesz szüksége a jövőben. A szándékosan ködös, de azért kiszivárogtatott elképzelés szerint Rogán a nem körvonalazott feladatát a Lázár vezette Miniszterelnökségen belül végezte volna, de úgy, hogy a gyakorlatban csak Orbánnak kellett volna jelentenie, miközben formálisan Lázár lett volna a főnöke. Lázár ez ellen először a háttérből tiltakozott. Itt-ott olyan cikkek jelentek meg a témában, amikről ordított, hogy maga Lázár tolhatta a háttérből a muníciót.

Advertisement

Erre az volt Rogán reakciója, hogy a nemrég tartott fideszes frakciülésen váratlanul előállt és ő maga jelentette be saját kinevezését. Ez persze nem Rogán, hanem Orbán reakciója volt igazából, hiszen előbbi nyilván nem jelentgethetett volna be semmit utóbbi engedélye nélkül. Erre Lázárnak is látványosat kellett lépnie: pár nappal a frakcióülés után, a pont egy hete tartott szokásos maratoni sajtótájékoztatóján körülbelül fél órán át magyarázta újra meg újra ugyanazt: Rogán kinevezését a miniszterelnök szuverén döntésének tartja, amibe neki nem lehet semmi beleszólása, de a dolog neki akkor elfogadható, ha Rogán új pozíciójához politikai felelősség is járul. Ezt gyorsan dekódolom normális magyar nyelvre:

Orbán azt nevez ki, akit akar, de én a Parlamentben egyetlen Rogán ügyében feltett interpellációra vagy kérdésre sem fogok Rogán formális főnökeként válaszolni.

Mondjuk végre ki: Lázár úgy beszélt, mintha Rogán egy forró krumpli lenne. Ami szinte hátborzongató felismerés, tekintve, hogy Rogán kutyáját éppen Krumplinak hívják.

Advertisement
Illustration for article titled Orbán csendben beismerte, hogy Rogán politikailag vállalhatatlan figura

És bár Lázár egy további szóval sem magyarázta meg, hogy miért nem hajlandó tartani a hátát Rogánért, korábbi megnyilatkozásai alapán teljesen világos volt a magyarázat. Lázár attól tart, hogy akár olyan ügyekben is ki kéne így állnia a politikustársáért, amiket nem tart vállalhatónak. Vagyis minimum elképzelhetőnek tartja, hogy a Pasa Park Pasájáról kínos - nem átlagos emberi értelemben, hanem Fidesz-vezetőhöz képest is kínos - információk pattanhatnak ki bármikor. (Ez azért is pikáns, mert ha valaki tudhat Rogán igazi ügyeiről, akkor az például éppen Lázár. Azért meg még pikánsabb, mert bár Rogánról még egy csomó fideszes is nagy eredeti tőkefelhalmozóként szokott beszélni, az is nyilvánvaló, hogy a Főnök beleegyezése vagy legalább szemhúnyása nélkül Rogán nem kavarhaná a dollárkását, ha tényleg kavarja.)

Advertisement

Nem furcsa, hogy pont abban a Fideszben, ahol bevallottan mindenek felett álló érték a loalitás meg egymás megvédése, az egyik alapember így vállalhatalanozza a másikat, ha közvetetten is? Egyfelől de, másfelől pont az elmúlt egy évben akadt erre példa és előfordult, hogy éppen Lázár volt a beszólós.

Lázár, miközben Rogán vállalhatatlanságát ecsetelte az összegyűlt újságírók előtt, példátlanul nyílt kihívást is intézett Orbánhoz azáltal, hogy azt sugallta, ha az ragaszkodik Rogán beerőltetéséhez a Miniszterelnökségre, ő távozik.

Advertisement

Ezek után jött a most hétfői kompromisszum Orbán és Lázár között: utóbbinak nem kell lenyelnie Rogánt, aki saját, értelmetlen minisztériumot kap inkább Orbántól. Orbán ezzel egyszerre ismerte el Lázár jogát ahhoz, hogy bottal se piszkálja Rogánt, illetve deklarálta azt, hogy őneki így is megfelel a dinamikus expolgármester és ingatlanszakértő. A magyarhoz hasonló furcsa rendszerek sajátja, hogy ez a két deklaráció így egyszerre megtörténhet.

A 2,5-3 kancelláriával működő kormánymodell abszurd ugyan, de Orbánnak gondolom tökéletesen megfelel, egyelőre legalábbis. A két bizalmasa - és potenciális utódja - így továbbra is egymást figyeli és tartja sakkban. Egymás vizslatása közben talán kevésbé lesz idejük és energiájuk a trónra törni, gondolhatja a Főnök és ebben gondolom igaza is van.

Advertisement

Márpedig most tényleg hülyeség lenne, ha nyílt párbajozásra fecsérelnék az erőiket, pont akkor, amikor Orbán Viktor az Egyesített Keresztes Hadak önjelölt Vezényló Tábornokaként pozícionálja magát Európa, sőt a világ előtt. Más kérdés, hogy az időszakos békét a miniszterelnök milyen beismerés árán tudta megteremteni. Az egész eset egyet feltétlenül bizonyít: olyan sok használható káder még a Fideszen belül sincsen.

Share This Story

Get our newsletter